پاسخ وزیر مسکن به پرسش دنیای اقتصاد در میزگرد رادیو تهران
وام ۳۶میلیون تومانی ربطی به زمینهای ۹۹ساله ندارد
گروه مسکن- میترا یافتیان: بعدازظهر روز سهشنبه که مردم بسیاری از شهرهای کشور با سرمای زیر صفردرجه، یخبندان، لغزندگی معابر و بلاتکلیفی نسبت به تعطیلی روزهای آینده دست و پنجه نرم میکردند، وزیر مسکن و شهرسازی به رادیو تهران رفت و در برنامه «بحث روز» به سوالات تعدادی از خبرنگاران حوزه مسکن پاسخ گفت. مهندس محمد سعیدیکیا، در این میزگرد رادیویی که خبرنگار دنیای اقتصاد هم در آن حضور داشت ابتدا با پرسشی درباره تصمیم اخیر و ناگهانی بانک مسکن نسبت به پرداخت وام ۳۶میلیونی روبهرو شد که در این باره گفت: تصمیم واگذاری دو فقره وام ١٨میلیونی برای خرید یک پلاک ثبتی، بدون هماهنگی با شورای مسکن کشور بوده، که ظرف ٢٤ ساعت شرایط واگذاری اصلاح و صرفا برای ساخت و ساز به متقاضیان واگذار خواهد شد.
سعیدیکیا، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه علت عدم هماهنگی قبلی مسوولان با وزارت مسکن برای اعطای دو فقره وام ۱۸میلیون تومانی به یک پلاک ثبتی مسکونی چه بود، گفت: این طرح بدون هماهنگی با شورای مسکن و صرفا با هماهنگی مسوولان با بانکها اعلام شده بود.
وی افزود: این نوع وامها هیچ ارتباطی با وزارت مسکن ندارد و همانند گذشته مردم مبالغی را در بانکها سپردهگذاری میکنند تا پس از گذشت مدت زمان لازم بتوانند وام خرید مسکن را دریافت کنند.
وزیر مسکن در پاسخ به این سوال خبرنگار دنیای اقتصاد که پرسید در شرایطی که وزارت مسکن با هماهنگی بانکها به مشمولان دریافت زمینهای با اجاره ٩٩ ساله فقط میتواند ١٤میلیون وام ارائه کند، آیا بهتر نبود بانک مسکن وام ۳۶میلیونی را که گفته میشود برای ساخت است، در اجرای هر سریعتر ساخت ٥/١میلیون واحد مسکونی در کشور به کار میبست؟ گفت: این دو طرح جداگانه است ضمن اینکه در طرح جدید بانک مسکن افراد سپردهگذاری کرده و خود شخصا برای ساخت اقدام میکنند.
وی در رابطه با سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا ارائه این وامها برای ساخت مسکن در کلان شهرها، شرایط افزایش تورم در بخش زمین و مسکن و نیز بورس بازی در بخش زمین را برای سوداگران فراهم نمیکند، پاسخ داد: اینطور نیست، زیرا مگر چقدر زمین در شهرها داریم که ارائه این وام آثار تورمی هم بخواهد داشته باشد.
ابلاغ لایحه ساماندهی در آینده نزدیک
سعیدیکیا در ادامه به ابلاغ لایحه ساماندهی تولید و عرضه مسکن در آینده نزدیک اشاره کرد و یادآور شد: ایراداتی که از سوی شورای نگهبان به این لایحه گرفته شده چندان مهم نبود و چند روز بعد با حضور یکی از نمایندگان شورای نگهبان در کمیسیون عمران مجلس مطرح و نهایی شد. وزیرمسکن رهن ثانویه را یکی از برنامههای این لایحه برشمرد و افزود: به این ترتیب بانکهای مسکن و ملی میتوانند برای ساخت و ساز هر یک به میزان یکهزار میلیارد تومان و ۵۰۰میلیارد تومان اوراق مشارکت منتشر و به فروش رسانند.
٥/١٠میلیون کمبود خانه
وی یادآور شد: در حال حاضر ۵/۱۷میلیون خانوار و ۱۶میلیون خانه در کشور موجود است به این ترتیب، حدود ۵/۱میلیون خانه کم داریم و اگر آمار ازدواجهای هر سال را محاسبه کنیم طی هفت سال آینده در حدود ٥/١٠میلیون خانه احتیاج داریم.
وی در ادامه آخرین آمار واگذاری قطعی زمین به صورت اجاره ٩٩ ساله را حدود ۸۰۰هزار مورد عنوان کرد و گفت: به زودی با این افراد قرارداد اجاره میبندیم و وقتی این خانهها ساخته شدند افرادی که قصد فروش داشته باشند میتوانند این قرارداد را به شخص دیگر واگذار کنند. در ارزیابیهای انجام گرفته در واگذاری زمینهای ۹۹ ساله نیز تا کنون ۱۴ استان، دو سوم تعهدات خود را انجام دادهاند و عملکرد خوبی در این زمینه داشتهاند و پیشبینی میشود تا پایان سال ۵۰۰هزار قطعه از زمینهای واگذار شده، ساخته شود.
وی درباره اینکه آیا پرداخت وام ۱۴میلیونی برای ساخت زمینهای ۹۹ساله کافی است؟ گفت: با توجه به برآوردهایی که انجام دادهایم ۶۰ تا ۷۰درصد هزینه ساخت را دولت با اعطای این وام تقبل میکند و ۳۰درصد باقی مانده را باید آنها بپردازند. همچنین وزارت تعاون نیز برای کمک به متقاضیانی که در این طرح ٥ تا ٦میلیون تومان اولیه برای انجام عملیات پیسازی را ندارند؛ اعلام کرده به هر فردی که در صندوق تعاون ۵/۲میلیون تومان سپردهگذاری کند، وام پنجمیلیون تومانی میدهد.
تعاونیهای مسکن بدوند، برندهاند
سعیدیکیا با تاکید بر اینکه ثبت نام مسکن مهر متوقف نشده و همچنان ادامه دارد، گفت: متقاضیان دریافت این تسهیلات باید بدانند دونده، برنده است و در این طرح هر کس زودتر ثبتنام کند برنده میشود.
وی درباره اینکه آیا در قیمت مسکن تعدیل ایجاد شده است؟ گفت: حداقل این را قبول دارید که بازار مسکن به ویژه در کلان شهرها راکد شده است ضمن اینکه واگذاری زمینهای ۹۹ساله نیز تا حدودی توانسته به تقاضاهای این بخش پاسخ دهد و مردم را امیدوار کند.
از سوی دیگر هم اکنون تقاضا در بازار مسکن کم شده و به سمت تعادل قیمتها پیش میرویم، زیرا بخشی از این تقاضاها به سمت دریافت تسهیلات زمین با اجاره ٩٩ ساله هدایت شده است. وزیر مسکن درباره آخرین وضعیت اجرای طرح لیزینگ مسکن در کشور نیز گفت: در زمینه لیزینگ هم باید بگویم با هر اقدامی که باعث بالارفتن قیمت مسکن شود موافق نیستیم؛ اما اگر هدف از طرح لیزینگ این باشد که مدیریت اجارهداری انجام شود موافقیم، البته مخالف این امر هم هستیم که در این میان شرکتهایی به وجود آیند و تنها واسطه بوده و بخواهند سودهای زیادی در این زمینه به اسم لیزینگ ببرند، بنابراین هر زمان در این زمینه به نتیجه برسیم این طرح اجرا خواهد شد. وی در پایان خاطر نشان کرد: اغلب مردم که ما را در ملاقاتهای مردمی میبینند میگویند، کی خانه ارزان میشود؛ اما بهتر است از من بپرسید که چه زمانی ما صاحبخانه میشویم آن موقع است که میگوییم هر چه زودتر در طرح مسکن مهر ثبتنام کنید و در نوبت دریافت تسهیلات بمانید، زودتر صاحبخانه میشود.
ارسال نظر