گزارشیک عضو شورای شهر تهران:
رویکرد شهرداری در نوسازی بافتهای فرسوده بساز و بفروشی است
گروه مسکن- میترا یافتیان: رییس کمیسیون توسعه و عمران شورای شهر تهران، با انتقاد از عملکرد شهرداری در نوسازی و بازسازی بافتهای فرسوده شهر تهران گفت: درحالحاضر اگر مالک بافت فرسوده بخواهد بدون دخالت شهرداری، واحد مسکونی خود را نوسازی کند، میتواند نیمی از سود حاصل از نوسازی را به سرمایهگذار بدهد و مابقی را خود بردارد. همین رویکرد هم در برنامههای شهرداری برای احیای بافتهای فرسوده دنبال شده و به صورت بساز و بفروشی عمل میشود. به گزارش خبرنگار دنیایاقتصاد، در شصت و هفتمین جلسه علنی از سومین دوره شورای اسلامی شهر تهران، طرح پیشنهاد تامین بودجه توسط دولت و ساماندهی راهکارهای حقوقی و اجرایی احیا و نوسازی بافتهای فرسوده در شهر تهران مورد بررسی اعضا قرار گرفت.
دکتر حمزه شکیب، رییس کمیسیون توسعه و عمران شورای شهر، پیرامون این طرح پیشنهاد داد: راهکارهای مشارکت مردم و انبوهسازان جهت ارائه به دولت تهیه شود تا مردم و انبوهسازان با خیال راحتتری مشارکت کنند، همچنین تسهیل در مشارکت بانکها و افزایش تعامل دولت با شهرداریها برای تسریع در امر نوسازی بافتهای فرسوده ضروری است.
وی افزود: حتی اگر شهرداری از وام ۱۶۰میلیون دلاری بانک جهانی به همراه تمام ظرفیتهای خود در احیا و نوسازی بافت فرسوده استفاده کند، باز هم کمبود بودجه دارد. همچنان که از ۲میلیون و ۴۰۰هزار واحد مسکونی موجود در تهران حداقل ۴۰۰هزار واحد، فرسوده است و برنامهای که شهرداری درحالحاضر اجرا میکند، نوسازی ۲۰هزار واحد فرسوده و آن هم ظرف ۲سال است به طوری که تا پایان سال ۸۷ اجرای عملیات ساخت آن پایان پذیرد.
بنابراین اگر بخواهیم با این توان پیش برویم، ۵۰ تا ۶۰سال نوسازی بافتهای فرسوده طول میکشد، بدین لحاظ برای کوتاه کردن این زمان، حمایت دولت با تمام توان در کنار شهرداری ضروری است.
وی ابراز عقیده کرد: در نوسازی بافت فرسوده باید در مردم ایجاد انگیزه کرده و روالی را در پیش گرفت که مردم بیش از شرایطی که شهرداری دخالت در نوسازی نمیکند، از قبال نوسازی واحدهای فرسوده منتفع شوند. چون در حالت عادی این سود، ۵۰درصد به مالک و ۵۰درصد به سرمایهگذار میرسد. وی یادآور شد: تا زمانی که سود حاصل از نوسازی واحدهای فرسوده برای مردم قابل قبول نباشد، مردم ساکن در این بافتها، چون در آپارتمان زندگی نکردهاند وضعیت کنونی را بیشتر ترجیح میدهند تا زندگی در آپارتمان و بنابراین اقدام به نوسازی نمیکنند.
شکیب گفت: اگر عرف بازار این است که به ازای هر متر واحد فرسوه ۱/۱ تا ۳/۱متر واحد نوسازی به مالکان این واحدهای فرسوده ارائه شود؛ حال در شرایطی که بخشخصوصی در این زمینه مشارکت میکند و مثلا ۱۰واحد میسازد و به عنوان عوارض، یک واحد را به شهرداری واگذار میکند، شهرداری میتواند از این واحد صرفنظر کند تا در مقابل این تلورانس از ۱/۱ تا ۱/۳به ۴/۱یا بیشتر افزایش پیدا کند و در این صورت مردم بیشتر منتفع شوند.
دانشجو، سخنگوی شورای شهر تهران نیز در ادامه روند بررسی این طرح گفت: باید طوری این طرح مصوب شود تا شفاف بوده و قابل تغییر نباشد زیرا در شرایط کنونی احتمال گره خوردن برداشتهای مسوولین در اجرای این طرح وجود دارد. همچنین معلوم نیست اگر در یک واحد مسکونی در یک طبقه حال و پذیرایی و در یک طبقه آشپزخانه باشد، آیا در روند نوسازی مالک این واحد دوطبقه دریافت میکند یا یک طبقه.
نوروزی نیز توضیح داد: در گذشته هر طبقه از ساختمان که دارای سرویس بهداشتی بود یک واحد مسکونی محسوب میشد و در عمل برخی افراد یک ماکت کاسه توالت و یک آینه در هر طبقه نصب میکردند تا یک واحد به حساب آید لذا تخلف در اجرای این طرح زیاد بود اما بر اساس مصوبه اخیر شورای شهر از ملاکهایی که تشخیص فردی حساب میشود، صرفنظر شده است.
براساس این گزارش، با توجه به اتمام وقت جلسه علنی روزگذشته شورا و ناتمام ماندن بررسی این طرح، تصویب طرح مذکور به جلسه بعدی شورا موکول شد.
ارسال نظر