مرکز پژوهشهای مجلس بررسی کرد
تحریک مسکن با طرح تفصیلی؟
دنیای اقتصاد- طرح تفصیلی جدید تهران بعد از آنکه در محافل مختلف – وزارت راهوشهرسازی، شهرداریتهران، شورایشهر و دبیرخانه شورای عالی معماری و شهرسازی- مورد نقد مثبت و منفی کارشناسان قرار گرفت، حالا در آستانه یک سالگی اجرا، توسط دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس تحلیلمحتوا شده است؛ آنچه مرکز پژوهشهای مجلس از طرح تفصیلی تهران برداشت کرده، عبارت است از: پایاندادن به بیبرنامگی در اداره پایتخت به عنوان بزرگترین نقطه قوت طرح تفصیلی جدید و در عین حال آثار منفی اجرای این طرح در بازار مسکن و قیمت ملک بهخاطر دو ایراد جدی در نحوه اجرای طرح.در این بررسی تاکید شده است: طرح تفصیلی جدید برای برخی محلههای شهر تهران محدودیت ساختمانی و برای برخی دیگر رفاه ساختوساز شامل افزایش تراکم و تغییر کاربری، قائل شده که این دوگانگی نه تنها ابزار سوءاستفاده دلالان بازار ملک را فراهم میکند که میتواند منجر به افزایش قیمت مسکن در پایتخت نیز شود.از سوی دیگر رانت اطلاعاتی نهفته در طرح تفصیلی جدید تهران بهخاطر طبقهبندی سطح دسترسی به جزئیات طرح و پهنههای مختلف، مشکلساز شده است.مرکز پژوهشها برای اصلاح این ایرادات پیشنهاد کرده است: مقررات ساختوساز در همه مناطق تهران بهصورت همگن، تسهیل و یکدست شود و همه اطلاعات طرح بهصورت کامل و یکجا برای همه مردم تهران به نمایش دربیاید.
دنیای اقتصاد- طرح تفصیلی جدید تهران بعد از آنکه در محافل مختلف - وزارت راهوشهرسازی، شهرداریتهران، شورایشهر و دبیرخانه شورای عالی معماری و شهرسازی- مورد نقد مثبت و منفی کارشناسان قرار گرفت، حالا در آستانه یک سالگی اجرا، توسط دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس تحلیلمحتوا شده است؛ آنچه مرکز پژوهشهای مجلس از طرح تفصیلی تهران برداشت کرده، عبارت است از: پایاندادن به بیبرنامگی در اداره پایتخت به عنوان بزرگترین نقطه قوت طرح تفصیلی جدید و در عین حال آثار منفی اجرای این طرح در بازار مسکن و قیمت ملک بهخاطر دو ایراد جدی در نحوه اجرای طرح.در این بررسی تاکید شده است: طرح تفصیلی جدید برای برخی محلههای شهر تهران محدودیت ساختمانی و برای برخی دیگر رفاه ساختوساز شامل افزایش تراکم و تغییر کاربری، قائل شده که این دوگانگی نه تنها ابزار سوءاستفاده دلالان بازار ملک را فراهم میکند که میتواند منجر به افزایش قیمت مسکن در پایتخت نیز شود.از سوی دیگر رانت اطلاعاتی نهفته در طرح تفصیلی جدید تهران بهخاطر طبقهبندی سطح دسترسی به جزئیات طرح و پهنههای مختلف، مشکلساز شده است.مرکز پژوهشها برای اصلاح این ایرادات پیشنهاد
کرده است: مقررات ساختوساز در همه مناطق تهران بهصورت همگن، تسهیل و یکدست شود و همه اطلاعات طرح بهصورت کامل و یکجا برای همه مردم تهران به نمایش دربیاید.
دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس در عین حالیکه توجه شهرداریتهران به «نیاز چندینساله پایتخت به طرحتفصیلی» را در ردیف اقدامات مثبت این ارگان عمومی برشمرده، ایراداتی به نحوه اجرای طرح تفصیلی وارد کرده است. بررسیهای این مرکز نشان میدهد: در طرح تفصیلی جدید تهران، برای برخی محلهها محدودیت ساختوساز و برای برخی دیگر تسهیلات ساختوساز به لحاظ حداکثر تراکممجاز، سطحاشغال و نوع کاربری تعریف شده که این دوگانگی در سطحشهر ابزار سوءاستفاده دلالان بازار ملک را فراهم میکند و در نهایت میتواند به افزایش قیمت مسکن در محلههای محدودزا یا حتی در کل شهر تهران منجر شود. در این بررسی همچنین، طبقهبندی سطح دسترسی شهروندان به جزئیات باارزش املاک در سایت استعلام طرحتفصیلی - اطلاعاتی همچون قرارگیری در کدامیک از چهار پهنه مسکونی، تجاری، مختلف و فضایسبز- و در عوض، اشراف کامل گروهی خاص از بدنه دستاندرکار طرحتفصیلی به همه دادههای طرح و مشخصات املاک، مورد انتقاد و ایراد واقع شده و تاکید شده است: در صورت عدم اصلاح این وضعیت، رانتاطلاعاتی موجود در طرحتفصیلی کماکان مشکلساز خواهد بود. به گزارش «دنیایاقتصاد»،
مرکز پژوهشهای مجلس برای رفع ایرادات در مسیر اجرای طرح تفصیلی جدید تهران، معتقد است: شهرداری از یکسو باید ساختوساز در شهر را تسهیل کند و از سوی دیگر امکان مشاهده متن کامل طرح تفصیلی در دفاتر خدمات الکترونیک شهر برای همگان را فراهم کند. نتایج بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس در اینباره به این شرح است:
درآمدهای ناپایدار
کمبود منابع مالی از علل اصلی عدمتحقق طرحهای توسعه و عمران شهری عنوان میشود. این عامل موجب میشود که مدیران شهری جهت کسب منابع درآمدی، طرحهای توسعه و عمران و ضوابط و مقررات مربوط به آن را تغییر دهند و از منابع درآمدی آن منتفع شوند. این تغییر جهت باعث میشود که بستر میل به تخلف در مقررات طرحهای شهری (جامع و تفصیلی) فراهم شود و از این رو علاوهبر عدم حاکمیت طرح شهری، مشکلات دیگری نیز بروز کند. اینجاست که اجرای دقیق طرحهای شهری را مستلزم دریافت درآمدهای پایدار دانستهاند. یکی از منابع درآمدی ناپایدار در شهرها استفاده از منابع درآمدی صدور پروانه در پهنههای مختلف است. کلانشهر تهران به دلیل تمرکزگرا بودن و نیاز به منابع مالی بیشتر، میتواند بیشتر تحتتاثیر این مساله باشد. اکنون پرسش این است که با وجود این شرایط ناپایدار درآمدی شهرداری تهران، چه تضمینی است که طرح تفصیلی تهران تغییراتی جهت کسب منابع درآمدی به خود نبیند و با سلامت به اجرا برسد؛ در حالی که اجرای سالم طرح تفصیلی نیازمند منابع درآمدی پایدار است؟ البته در ماده (98) برنامه پنجساله شهرداری تهران (1388-1392) به درآمدهای پایدار تاکید ویژه شده و مفاد قانونی جهت دستیابی به این امر در نظر گرفته شده است که با گذشت بیش از چهار سال از اجرای برنامه تنها 20 درصد درآمدهای شهرداری پایدار اعلام شده است.
طرح تفصیلی و مسکن
یکی از موضوعاتی که همواره با اجرای طرح تفصیلی در بین صاحبنظران مطرح شده است، ارتباط طرح تفصیلی با وضعیت مسکن در شهر تهران است. طرح تفصیلی به صورت چهار پهنه سکونت، فعالیت، مختلط و حفاظت تهیه شده است. در پهنه سکونت در بعضی نواحی و مناطق شهری قوانین محدودکننده و در بعضی دیگر از قوانین توسعه مسکن همراه است. این مساله باعث شد دیدگاههای متفاوتی در زمینه مسکن شکل بگیرد. شهردار تهران، معاونت شهرسازی و معماری شهرداری و ریاست شورای شهر تهران معتقدند که اجرای طرح تفصیلی ارتباطی با قیمت مسکن در شهر تهران ندارد و این مساله میتواند متاثر از روندهای افزایشی قیمت مسکن در سال گذشته باشد که مورد سوءاستفاده دلالان مسکن قرار گرفته است. اما وجود همین قوانین دوگانه محدودیت و توسعه ساختوساز در طرح تفصیلی میتواند شرایط سوءاستفاده از عرضه و تقاضای مسکن در بین خریداران و سازندگان مسکن در بنگاههای مسکن را موجب شود. براساس مواد قانونی در طرح تفصیلی، شهرداری برای سازماندهی مسکن در شهر تهران امتیاز «حق توسعه» به انبوهسازان و مالکان ارائه کرده است. براساس این امتیاز اگر فردی مجوز ساخت ساختمانی 10 طبقه در یک پهنهای که مجوز بیش از 5 طبقه ندارد، داشته باشد به او اجازه میدهند تنها در حد مجوز همان پهنه یعنی 5 طبقه بسازد و برای باقی طبقات که اجازه ساخت ندارد و چون پولی از جانب شهرداری به فرد برگشت داده نمیشود، لذا به ازای این 5 طبقه دیگر برای فرد حق توسعهای قائل شدهاند. این حق توسعه در شرایط حقیقی و عینی به نظر میرسد که هم قابلیت استفاده برای فرد نداشته باشد و هم اینکه فضای دلالی در نظام ساختوساز را ترویج کند. با این اوصاف میتوان نتیجه گرفت که وجود محدودیتهای ساختوساز در بعضی از مناطق که حتما با ادلههای فنی و زیستی تدوین شده است و مانع وجود ساختوساز در یک پهنه میشود، شرایطی را چه به لحاظ عینی و چه به لحاظ روانی در بین بنگاههای املاک، دلالان، سازندگان و خریداران و مالکان به وجود میآورد که میتواند افزایش قیمت مسکن را حداقل در آن پهنه به وجود آورد. بنابراین در اجرای طرح تفصیلی ضمن توجه دقیق به مسائل ایمنی و فنی در ساختوساز و اجرای دقیق قوانین باید تدابیر خاصی جهت تسهیل شرایط اجرا و انتفاع مردم از طرح تفصیلی نیز به وجود آورد.
زمینهای دولت
براساس مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری زمینهای دولتی وزارت راه و شهرسازی که پیش از این در پهنه سبز یا حفاظت بوده است، تغییر کاربری داده و به پهنه سکونت تبدیل شده و افزایش سه طبقه تراکم در پهنه مسکونی دریافت کرده است. این مساله از موارد اختلاف شورای اسلامی شهر تهران و شورای عالی شهرسازی است. بنابراین شورای شهر به عنوان یک نهاد مردمسالار و یا نهادی که در این زمینه ذینفع نباشد، باید نظارت دقیقی بر طرح تفصیلی داشته باشد تا بتواند مانع از پدید آمدن زمینههای انحرافی شود.
رانت اطلاعاتی طرح تفصیلی
بر اساس اطلاعات سایت شهرداری تهران، طرح تفصیلی روی سایت Tehran.ir قرار گرفته و هر یک از مالکان بر اساس شماره نوسازی خود میتوانند اطلاعات مربوط به ملک خود را ببینند. به نظر شهردار تهران این اطلاعات کاملا شخصی است و هر فرد تنها میتواند اطلاعات ملک خود را دریافت کند. آنچه در اطلاعرسانی طرح تفصیلی حائز اهمیت است، اینکه علاوه بر شرکتهای مهندسین مشاور 22 گانه که طرحهای تفصیلی مناطق را تهیه کردهاند و شورای عالی معماری و شهرسازی که این طرحها را به تصویب رسانده، در مجموعه بزرگ شهرداری تهران نیز افراد بیشماری هستند که از جزئیات طرح تفصیلی میتوانند اطلاع دقیق داشته باشند. وجود چنین شرایطی میتواند موجب شکلگیری رانتهای اطلاعاتی در این زمینه باشد. به نظر میرسد برای اطلاعرسانی دقیق به همه مالکان و عدم شکلگیری رانتهای اطلاعاتی، علاوه بر اطلاعرسانی از طریق سایت، دفاتر خدمات الکترونیک شهرداری نیز باید جزئیات و اطلاعاتی از طرح تفصیلی و نحوه شناسایی هر ملک توسط مالک را به صورت مستقیم در اختیار مالکان قرار دهند تا آنان از جزئیات کامل موضوع بهرهمند باشند. علاوه بر این، اطلاعات مربوط به شبکههای دسترسی و فضاهای عمومی نیز باید در اختیار شهروندان
قرار گیرد. این چنین اطلاعاتی هم اینک به تفکیک مناطق روی سایت طرح تفصیلی قرار دارد، اما به دلیل میزان زیاد اطلاعات، وضوح بسیار ضعیفی دارد به گونهای که چندان قابل استفاده نیست و اطلاعات آن بیشتر کلی و در سطح مناطق تهیه شده است. به نظر میرسد که برای جلوگیری از هرگونه رانت اطلاعاتی و تسهیل دسترسی شهروندان به این اطلاعات باید اطلاعات فوق را در واحد ناحیه یا محله تهیه کرد و در اختیار کاربران قرار داد. برای این کار میتوان اقدام به راهاندازی سایت شهرسازی و معماری برای یکایک محلات به صورت جداگانه و ایجاد فضایی در پورتال شهرداری تهران برای رویت همه شهروندان کرد.
مرکز پژوهشهای مجلس به عاملان طرحتفصیلی پایتخت هشدار داد
سایه «رشدقیمت» بر املاک تهران
چیدمان طرحتفصیلی تهران به خاطر دو پارامتر، قیمت مسکن را تهدید میکند؛ یکی «رانت اطلاعاتی» و دیگری «فراز و فرود ساختوساز در مناطق مختلف»
گروه مسکن- بهشاد بهرامی: هشداری که کارشناسان شهری در روزهای ابتدایی اجرای طرح تفصیلی تهران درباره شکل پیادهسازی این طرح، مطرح کردند و «دنیایاقتصاد» نیز در چند خبر و تحلیل به تبعات احتمالی آن پرداخت، اخیرا دستمایه مرکز پژوهشهای مجلس برای تذکر به مدیریتشهری پایتخت قرار گرفته است.
درآمدهای ناپایدار
کمبود منابع مالی از علل اصلی عدمتحقق طرحهای توسعه و عمران شهری عنوان میشود. این عامل موجب میشود که مدیران شهری جهت کسب منابع درآمدی، طرحهای توسعه و عمران و ضوابط و مقررات مربوط به آن را تغییر دهند و از منابع درآمدی آن منتفع شوند. این تغییر جهت باعث میشود که بستر میل به تخلف در مقررات طرحهای شهری (جامع و تفصیلی) فراهم شود و از این رو علاوهبر عدم حاکمیت طرح شهری، مشکلات دیگری نیز بروز کند. اینجاست که اجرای دقیق طرحهای شهری را مستلزم دریافت درآمدهای پایدار دانستهاند. یکی از منابع درآمدی ناپایدار در شهرها استفاده از منابع درآمدی صدور پروانه در پهنههای مختلف است. کلانشهر تهران به دلیل تمرکزگرا بودن و نیاز به منابع مالی بیشتر، میتواند بیشتر تحتتاثیر این مساله باشد. اکنون پرسش این است که با وجود این شرایط ناپایدار درآمدی شهرداری تهران، چه تضمینی است که طرح تفصیلی تهران تغییراتی جهت کسب منابع درآمدی به خود نبیند و با سلامت به اجرا برسد؛ در حالی که اجرای سالم طرح تفصیلی نیازمند منابع درآمدی پایدار است؟ البته در ماده (98) برنامه پنجساله شهرداری تهران (1388-1392) به درآمدهای پایدار تاکید ویژه شده و مفاد قانونی جهت دستیابی به این امر در نظر گرفته شده است که با گذشت بیش از چهار سال از اجرای برنامه تنها 20 درصد درآمدهای شهرداری پایدار اعلام شده است.
طرح تفصیلی و مسکن
یکی از موضوعاتی که همواره با اجرای طرح تفصیلی در بین صاحبنظران مطرح شده است، ارتباط طرح تفصیلی با وضعیت مسکن در شهر تهران است. طرح تفصیلی به صورت چهار پهنه سکونت، فعالیت، مختلط و حفاظت تهیه شده است. در پهنه سکونت در بعضی نواحی و مناطق شهری قوانین محدودکننده و در بعضی دیگر از قوانین توسعه مسکن همراه است. این مساله باعث شد دیدگاههای متفاوتی در زمینه مسکن شکل بگیرد. شهردار تهران، معاونت شهرسازی و معماری شهرداری و ریاست شورای شهر تهران معتقدند که اجرای طرح تفصیلی ارتباطی با قیمت مسکن در شهر تهران ندارد و این مساله میتواند متاثر از روندهای افزایشی قیمت مسکن در سال گذشته باشد که مورد سوءاستفاده دلالان مسکن قرار گرفته است. اما وجود همین قوانین دوگانه محدودیت و توسعه ساختوساز در طرح تفصیلی میتواند شرایط سوءاستفاده از عرضه و تقاضای مسکن در بین خریداران و سازندگان مسکن در بنگاههای مسکن را موجب شود. براساس مواد قانونی در طرح تفصیلی، شهرداری برای سازماندهی مسکن در شهر تهران امتیاز «حق توسعه» به انبوهسازان و مالکان ارائه کرده است. براساس این امتیاز اگر فردی مجوز ساخت ساختمانی 10 طبقه در یک پهنهای که مجوز بیش از 5 طبقه ندارد، داشته باشد به او اجازه میدهند تنها در حد مجوز همان پهنه یعنی 5 طبقه بسازد و برای باقی طبقات که اجازه ساخت ندارد و چون پولی از جانب شهرداری به فرد برگشت داده نمیشود، لذا به ازای این 5 طبقه دیگر برای فرد حق توسعهای قائل شدهاند. این حق توسعه در شرایط حقیقی و عینی به نظر میرسد که هم قابلیت استفاده برای فرد نداشته باشد و هم اینکه فضای دلالی در نظام ساختوساز را ترویج کند. با این اوصاف میتوان نتیجه گرفت که وجود محدودیتهای ساختوساز در بعضی از مناطق که حتما با ادلههای فنی و زیستی تدوین شده است و مانع وجود ساختوساز در یک پهنه میشود، شرایطی را چه به لحاظ عینی و چه به لحاظ روانی در بین بنگاههای املاک، دلالان، سازندگان و خریداران و مالکان به وجود میآورد که میتواند افزایش قیمت مسکن را حداقل در آن پهنه به وجود آورد. بنابراین در اجرای طرح تفصیلی ضمن توجه دقیق به مسائل ایمنی و فنی در ساختوساز و اجرای دقیق قوانین باید تدابیر خاصی جهت تسهیل شرایط اجرا و انتفاع مردم از طرح تفصیلی نیز به وجود آورد.
زمینهای دولت
براساس مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری زمینهای دولتی وزارت راه و شهرسازی که پیش از این در پهنه سبز یا حفاظت بوده است، تغییر کاربری داده و به پهنه سکونت تبدیل شده و افزایش سه طبقه تراکم در پهنه مسکونی دریافت کرده است. این مساله از موارد اختلاف شورای اسلامی شهر تهران و شورای عالی شهرسازی است. بنابراین شورای شهر به عنوان یک نهاد مردمسالار و یا نهادی که در این زمینه ذینفع نباشد، باید نظارت دقیقی بر طرح تفصیلی داشته باشد تا بتواند مانع از پدید آمدن زمینههای انحرافی شود.
رانت اطلاعاتی طرح تفصیلی
بر اساس اطلاعات سایت شهرداری تهران، طرح تفصیلی روی سایت Tehran.ir قرار گرفته و هر یک از مالکان بر اساس شماره نوسازی خود میتوانند اطلاعات مربوط به ملک خود را ببینند. به نظر شهردار تهران این اطلاعات کاملا شخصی است و هر فرد تنها میتواند اطلاعات ملک خود را دریافت کند. آنچه در اطلاعرسانی طرح تفصیلی حائز اهمیت است، اینکه علاوه بر شرکتهای مهندسین مشاور 22 گانه که طرحهای تفصیلی مناطق را تهیه کردهاند و شورای عالی معماری و شهرسازی که این طرحها را به تصویب رسانده، در مجموعه بزرگ شهرداری تهران نیز افراد بیشماری هستند که از جزئیات طرح تفصیلی میتوانند اطلاع دقیق داشته باشند. وجود چنین شرایطی میتواند موجب شکلگیری رانتهای اطلاعاتی در این زمینه باشد. به نظر میرسد برای اطلاعرسانی دقیق به همه مالکان و عدم شکلگیری رانتهای اطلاعاتی، علاوه بر اطلاعرسانی از طریق سایت، دفاتر خدمات الکترونیک شهرداری نیز باید جزئیات و اطلاعاتی از طرح تفصیلی و نحوه شناسایی هر ملک توسط مالک را به صورت مستقیم در اختیار مالکان قرار دهند تا آنان از جزئیات کامل موضوع بهرهمند باشند. علاوه بر این، اطلاعات مربوط به شبکههای دسترسی و فضاهای عمومی نیز باید در اختیار شهروندان
قرار گیرد. این چنین اطلاعاتی هم اینک به تفکیک مناطق روی سایت طرح تفصیلی قرار دارد، اما به دلیل میزان زیاد اطلاعات، وضوح بسیار ضعیفی دارد به گونهای که چندان قابل استفاده نیست و اطلاعات آن بیشتر کلی و در سطح مناطق تهیه شده است. به نظر میرسد که برای جلوگیری از هرگونه رانت اطلاعاتی و تسهیل دسترسی شهروندان به این اطلاعات باید اطلاعات فوق را در واحد ناحیه یا محله تهیه کرد و در اختیار کاربران قرار داد. برای این کار میتوان اقدام به راهاندازی سایت شهرسازی و معماری برای یکایک محلات به صورت جداگانه و ایجاد فضایی در پورتال شهرداری تهران برای رویت همه شهروندان کرد.
ارسال نظر