تشدید موج حراج مسکن در آمریکا
پیش‌بینی تحلیلگران: بازار مسکن آمریکا سال 2010 رونق می‌گیرد
وزارت مسکن آمریکا به‌تازگی گزارشی را منتشر کرده که محتوای آن، پیام ناامیدی نسبت به بهبود اقتصاد جهانی است.

مرجع رسمی بررسی تحولات مسکن در آمریکا پیش‌بینی کرده است: تا پایان سال جاری میلادی 5/5میلیون صاحبخانه آمریکایی در پرداخت اقساط وام مسکن دچار مشکل می‌شوند و نیمی از آنها به احتمال زیاد مجبور به واگذاری خانه خود به بانک خواهند شد.
ماجرای رکود و حراج بی‌سابقه مسکن در آمریکا به عنوان سرمنشا بحران اقتصادی در بسیاری از کشورها، هنوز نتوانسته به خط پایان برسد و شاید به همین دلیل امید به رونق جهانی اقتصاد چندان طبیعی نباشد.
بازار مسکن در آمریکا از سال 2007 میلادی با افت قیمت روبه‌رو شد و رفته‌رفته کاهش قیمت ملک باعث شد، صاحبخانه‌های آمریکایی از پرداخت اقساط وام مسکن خودداری کنند تا جایی‌که بانک‌ها و موسسات مالی آمریکا از سال گذشته به مرز ورشکستگی نزدیک شدند.
اختلال در فعالیت اقتصادی آمریکا تحت تاثیر ورشکستگی بانک‌ها به بحران اقتصاد در کشورهای همکار با آمریکا منجر شد. بحرانی که اکنون دولت‌های اروپایی و برخی کشورهای عربی را درگیر خود کرده است.
اوضاع مسکن در آمریکا همچنان بحرانی است.
در تازه‌ترین گزارش وزارت مسکن آمریکا از شاخص‌های اقتصاد مسکن در این کشور که گیسو عاملی و امین ناطقی راد کارشناسان حوزه سرمایه گذاری آن را تحلیل کرده‌اند، ارقام بی‌سابقه‌ای از تولید، خرید و فروش و قیمت مسکن منتشر شده که همه آنها از تداوم رکود مسکن در این کشور حداقل تا پایان سال ۲۰۰۹ حکایت دارد.
روند حراج مسکن در آمریکا ادامه دارد و هنوز دولت این کشور برنامه اثربخشی برای توقف این ماجرا به میدان نیاورده است.
تاکنون بیش‌از ۲‌میلیون صاحبخانه آمریکایی خانه‌هایشان را به دلیل عدم پرداخت اقساط وام مسکن به بانک‌ها واگذار کرده‌اند و پیش‌بینی می‌شود، این رقم تا پایان سال ۲۰۰۹ به بیش‌از ۵/۵‌میلیون نفر برسد.
براساس آمار و ارقامی که وزارت مسکن آمریکا منتشر کرده، شمار خانوارهایی که خانه‌شان با روند حراج رو‌به‌رو شده در سال 2008 نسبت به سال قبل دوبرابر شده‌است. بر اساس این آمار در سراسر آمریکا بیش از 739هزار و 714 خانه در سه ماه دوم سال 2008 دست کم یک بار هشدار حراج دریافت کرده‌اند که این به معنای آن است که از هر 171 خانوار آمریکایی، خانه یک خانوار در معرض حراج است.
کاهش حجم خرید و فروش، سیر نزولی قیمت مسکن، سخت‌تر شدن شرایط وام‌گیری و کندی فعالیت‌های اقتصادی در آمریکا باعث شده چاره دیگری برای خانوارهای آمریکایی جز منتظر ماندن برای حراج خانه باقی نماند.
بر اساس آمار رسمی تا پایان سال 2009، بیش از 5/5‌میلیون وام مسکن دچار مشکل خواهد شد و نیمی از آن تا مرز حراج مسکن پیش می‌رود. به این ترتیب حتی اگر قانون نجات مسکن تصویب شده در کنگره بدون وقفه پیش رود، تنها 400هزار خانوار نجات
خواهند یافت.
مطابق نمودار شاخص ملی قیمت مسکن در ایالات متحده، شاخص قیمت مسکن با افت 37درصدی در اواخر سال 2008 به عدد 180000 رسیده است.
یعنی مقدار شاخص به سطح قیمت سال ۲۰۰۳ تنزل یافته است. همان‌طور که در نمودار ملاحظه می‌شود، بالاترین سطح شاخص در سال ۲۰۰۶ ثبت شده است که تقریبا ۵/۱برابر عدد شاخص در اواخر سال ۲۰۰۸ می‌باشد. موسسه standard and poors پیش بینی کرده است که این روند تا اواسط سال ۲۰۱۰ ادامه داشته باشد و شاخص به کمتر از ۱۵۰۰۰۰ کاهش یابد.
در آمریکا وضعیت ساخت‌وساز نیز تحت تاثیر قیمت مسکن، مناسب نیست.
آمارهای رسمی حاکی است: میزان ساخت مسکن در آمریکا اکنون به مرز ۵۰۰هزار واحد رسیده است. این در حالی است که در سال ۲۰۰۶ (اوج رونق مسکن) حدود ۲‌میلیون واحد جدید در این کشور ساخته شده بود.
ساخت 500هزار واحد مسکونی در یک‌سال در 20 سال گذشته در آمریکا بی‌سابقه بوده است.
روند فروش خانه‌های جدید در آمریکا به عنوان شاخص دیگر اقتصاد مسکن در این کشور تا ابتدای سال ۲۰۰۷ روند صعودی در پی داشته است؛ اما از ابتدای سال ۲۰۰۷ تاکنون روند نزولی در پیش گرفته است. ضمن اینکه قیمت این واحدها، با یکسال تاخیر روند نزولی خود را آغاز کرده است.
همچنین روند فروش خانه‌های موجود نیز با الگویی مشابه با خانه‌های جدید روند نزولی خود را تجربه کرده است.
هزینه ساخت مسکن در آمریکا به دلیل رکود ساخت‌وساز به شدت پایین آمده است. پیش‌بینی می‌شود این روند تا پایان سال ۲۰۰۹ نیز ادامه داشته باشد.
حراج مسکن توسط بانک‌ها باعث شده تعداد خانه‌های خالی در آمریکا افزایش یابد. بانک‌ها خانه‌های افرادی که اقساط را به موقع نمی‌پردازند حراج می‌کنند؛ اما نکته جالب، نبود مشتری برای خرید این واحد‌هاست.
لذا با توجه به ترکیدن حباب مسکن و تصرف خانه‌های مسکونی توسط بانک‌ها تعداد واحدهای مسکونی خالی در آمریکا رو به افزایش است.
آیا بازار مسکن باز می‌گردد؟
قبل از اینکه در مورد وضعیت آینده قیمت مسکن بحث شود، بهتر است به سوالات بی پاسخ زیادی که در کوتاه مدت به طور مستقیم بر قیمت مسکن تاثیر خواهد گذاشت، بپردازیم. سوالاتی از این قبیل:
- چه زمانی اوضاع اقتصادی بهبود می‌یابد؟
- آیا طرح‌های نجات دولت آمریکا موفق خواهد بود؟
- چه هنگامی احساس ترس ناشی از تبعات بحران از مردم آمریکا دور خواهد شد؟
- چه زمانی افرادی که خارج گود نشسته‌اند (که تعداد زیادی از سرمایه‌گذاران را شامل می‌شود) شروع به خرید دوباره خانه خواهند کرد؟
- بانک‌ها چه زمانی دوباره وام خواهند داد؟
- چه زمانی مردم دوباره در مورد شرایط اقتصادی و آینده خود مطمئن خواهند شد ؟
اینها تعدادی از سوالاتی هستند که باید قبل از پیش‌بینی قیمت آینده مسکن به آنها پاسخ داد؟
بهبود واقعی تا زمانی که اکثریت جامعه آمریکا نسبت به بهبود اوضاع اقتصادی امیدوار نباشند، اتفاق نخواهد یافت. بهبود واقعی تا زمانی که بانک‌ها دوباره شروع به دادن وام ننمایند، اتفاق نخواهند یافت. بهبود واقعی اتفاق نخواهد افتاد؛ مگر اینکه اموالی که تحت تصرف بانک است از ترازنامه آنها خارج شود.
با این اوصاف بهبود واقعی چه زمانی اتفاق خواهد افتاد؟
برخی از این افراد اعتقاد دارند که تابستان سال ۲۰۰۹ مسکن به کف قیمتی خواهد رسید و پس از آن روند رو به رشدی را طی خواهد کرد.به نظر نگارندگان، این پیش‌بینی‌ها کمی خوشبینانه است. ما هر روز شاهد ا‌بعاد تازه‌ای از بحران هستیم، تعداد افرادی که در حال از دست دادن شغلشان هستند روز به روز در حال افزایش است. همانطور که ذکر شد بهبود قیمت مسکن، تابعی از بهبود اوضاع اقتصادی و بهبود اوضاع اقتصادی تابعی از بهبود وضعیت روانی جامعه آمریکاست. با توجه به چند صباح باقی مانده تا تابستان ۲۰۰۹ و وضعیت موجود نمی‌توان انتظار داشت که سقوط قیمت مسکن ظرف این مدت کوتاه بهبود یابد. حداقل چند سالی زمان لازم است تا شاهد یک بهبود رویایی در بازار مسکن باشیم. نگارندگان معتقدند که بازار مسکن در آمریکا در حال حاضر در میانه یک سیکل نزولی چند ساله قرار دارد،خیلی چیزها باید به شرایط ثبات برسند تا بازار مسکن شرایط بهبود را تجربه کند. در شرایط کنونی هیچ کدام از فعالان بازار با هم یک عقیده نیستند، برخی معتقدند که الان وقت خرید است؛ اما برخی دیگر نظر متفاوت دارند. به نظر می‌رسد در این شرایط خرید خانه دلخواه و با شرایط ویژه و امکانات عالی تنها در صورتی برای شهروندان آمریکایی توجیه دارد که آنها اولا پول کافی و استطاعت خرید آن را داشته باشند و ثانیا قصد سکونت بلند مدت در آن را داشته باشند، در غیر این صورت وارد شدن به این بخش برای
سفته بازی با شکست سرمایه‌گذاران همراه خواهد بود. در هر صورت با توجه به پیش‌بینی‌های موسسات معتبر و گزارش‌های جامع در این مورد می‌توان سناریو‌های زیر را برای بازار مسکن آمریکا متصور بود:با کاهش ساخت‌وساز مسکن در آمریکا،در سال 2010 نهایتا تقاضای مسکن از عرضه آن پیشی خواهد گرفت.
به علت کمبود خانه‌های اجاره‌ای و کاهش ساخت خانه‌های اجاره‌ای و افزایش متقاضیان خانه اجاره‌ای، کمبود خانه‌های اجاره‌ای به‌وجود می‌آید و قیمت اجاره مسکن در سال ۲۰۱۰ افزایش خواهد یافت. تلاش دولت و بانک‌ها در جهت تعدیل وام‌ها و کاهش مصادره املاک وثیقه، می‌تواند باعث کاهش التهاب بازار شود و صاحبان مسکن را متقاعد سازد تا در خانه‌هایشان بمانند، در این صورت عرضه مسکن کاهش خواهد یافت. در نتیجه روند کاهشی قیمت مسکن در آمریکا که با شاخص
CASE SHILLER اندازه‌گیری می‌شود در اواسط سال 2010 متوقف خواهد شد و تا اوایل سال 2011 روند صعودی در پیش خواهد گرفت.
شاخص ملی قیمت مسکن در ایالات متحده

روند ساخت خانه‌های جدید در آمریکا

روند فروش خانه‌های موجود