موضوع مهم در تحولات جمعیتی، افزوده شدن رشد تعداد خانوار به نسبت رشد جمعیت می‌باشد که این بر تقاضای مسکن اثر قطعی دارد. بر پایه هرم سنی، جمعیت کشورمان در این مقطع زمانی با گذر از آموزش ابتدایی و عالی و ورود به بازار کار و ازدواج نهایتا در اوج هرم یعنی فشار تقاضا برای تامین مسکن قرار می‌گیرد. آمار نشان می‌دهد که دلایل افزایش قیمت در سال‌های اخیر بر اثر عواملی است که اهم آن در دو بخش فشار تقاضا و مشکلات ساختاری اقتصاد خودنمایی می‌کند. این در حالی است که طبق آمار دولتی تعداد خانوار ۵/۱۷ و تعداد مسکن موجود در کشور ۱۶‌میلیون واحد می‌باشد که نشانگر یک و نیم‌میلیون کمبود مسکن در کشور است.

عوامل ناشی از فشار تقاضا در پی درخواست بالقوه‌ای است که برگرفته از رسیدن اوج جمعیتی به سن ازدواج و تشکیل خانواده می‌باشد که میزان آن در سال گذشته به ۸۰۰‌هزار فقره رسیده است. این در کنار عامل مهمی چون انباشت متقاضی ناشی از عدم پاسخگویی به تقاضا در سال‌های گذشته قرار گرفته که سطح قابل توجهی از جامعه را در بر گرفته است.

حال چه باید کرد؟ ۵/۱‌میلیون فاقد مسکن در کشور که عموما جوانانی را دربر می‌گیرد که تازه وارد تشکیل خانواده شده‌اند، آمار وحشتناکی است. این شرایط دولت نهم را وادار کرد برای پاسخگویی به نیاز جامعه به این بیندیشد که چگونه می‌تواند این مشکل بزرگ را حل کند. در سال ۸۶ طرح مسکن مهر به عنوان مهمترین طرح دولت در راه‌حل معضل مسکن تبدیل گشت.

دولت آن زمان مدعی بود با اجرای این طرح می‌توان در هر سال ۵/۱‌میلیون واحد مسکن ساخت. اما عدم شفاف‌سازی دولت و اطلاع رسانی صحیح از این موضوع حکایت دارد که دولت و مسوولان امر در اجرای این طرح دچار سردرگمی شده‌اند. وزیرمسکن در سال گذشته اظهار داشت: در نشست مسوولان وزارتخانه به این نتیجه رسیدیم که درون خودمان هم این مساله طرح مسکن مهر خوب روشن نیست.

این اظهار نظر نشان می‌دهد که طرح مسکن مهر که برای ساماندهی وضعیت مسکن کشور و حل معضل مسکن اقشار کم‌درآمد جامعه ارائه شده بود، خود به معضلی بزرگ برای جامعه و دولت تبدیل شده است.

مسکن مهر که طرح ابتکاری رییس‌جمهور به حساب می‌آید، با معضلاتی همچون تامین زمین و اهدای تسهیلات بانکی دست و پنجه نرم می‌کند.

زمین‌های در نظر گرفته شده از طرف دولت عموما در بیابان‌ها و در حاشیه شهر‌ها قرار دارند که این خود باعث ایجاد معضل حاشیه‌نشینی می‌شود؛ مگر اینکه دولت قصد داشته باشد شهرها و شهرک‌های جدید احداث کند که آن هم نیازمند ایجاد تاسیسات زیربنایی گسترده است. رییس جمهور در همایش تجلیل از کارگران با اشاره به اینکه در کشور زمین فراوانی وجود دارد، از وزیر کار درخواست کرد در راستای خانه دار شدن کارگران وارد عمل شود. آیا رییس‌جمهور به این نکته توجه دارد که صرف زمین داشتن نمی‌تواند به حل معضل مسکن کمک کند؟

با این حال دولت بر اجرای طرح ابتکاری رییس جمهور اصرار دارد و در این راستا به دنبال ایجاد شرایطی است که دولت‌های بعدی هم موظف به اجرای آن شوند.

سایت تابناک