مسکن با رکود دست و پنجه نرم میکند
قیمت مسکن پس از افزایش ناگهانی و چشمگیر در سال ۸۶ و اوایل سال ۸۷ تقریبا از پایان نیمه اول سال گذشته با کاهش روبهرو شد، کاهشی که برخی معتقدند از عدم خرید و فروش مسکن نشات گرفته است و برخی ادامه آن را باعث ایجاد مشکل در بازار و ادامه آن در سال جدید را باعث حادتر شدن وضعیت اقتصادی کشور میدانند. به گزارش ایسنا بحران اقتصادی در دنیا، کاهش نقدینگی، طرح مسکن مهر و طرح ملی کد رهگیری از عواملی هستند که به گفته مسوولان و کارشناسان باعث کاهش قیمت مسکن شدهاند، اما باید توجه شود که اگرچه این کاهش قیمت خوشحالی و رضایت افراد زیادی را به همراه داشته، اما رکود موجود در بازار نیز موجب اعتراض و نقد کارشناسان اقتصادی، فعالان حوزه ساختوساز و مشاوران املاک شده است.
این در حالی است که وزیر مسکن در سال گذشته اعلام کرد که با توجه به کاهش قیمت مصالح ساختمانی، آهنآلات و میلگرد، زمینه برای کاهش قیمت مسکن در سال ۸۸ فراهم شده است و طرح مسکن مهر و تنظیم امور معاملات و وقایع مسکن به عنوان دو سیاست برای کاهش قیمت مسکن در سال جدید ادامه مییابند.
البته یک کارشناس مسکن معتقد است: به دلیل قرار داشتن زمینهای مسکن مهر در حاشیه شهرها این طرح نمیتواند باعث کاهش قیمت مسکن شود.
وی به رکود موجود در بازار اشاره میکند و ادامه میدهد: بهرغم کاهش قیمت مسکن، در این بازار رکود وجود دارد که ناشی از این است که مردم توان خرید ندارند.
مصطفی قلی خسروی ـ رییس اتحادیه مشاوران املاک نیز در گفتوگو با ایسنا از کاهش قیمت مسکن و اجارهبها در سال جدید خبر میدهد و لازمه این امر را رکود در بازار میداند.
رییس اتحادیه مشاوران املاک در پاسخ به این سوال که آیا پس از این دوران رکود با افزایش ناگهانی قیمت مسکن مواجه نمیشویم؟ میگوید: تجربه نشان داده که پس از کاهش قیمت مسکن برای بازگشت به دوران افزایش حدود دو سال زمان لازم است، اما باید توجه کرد که طی این دو سال با افزایش تولید از افزایش ناگهانی قیمتها جلوگیری میشود. نکته مهم و قابل توجه این است که رییس اتحادیه مشاوران املاک که از دستاندرکاران بازار خرید و فروش مسکن است از رکود موجود در بازار خبر میدهد، اما وزیر مسکن و شهرسازی این موضوع را رد میکند و آن را واقعی نمیداند.
گروهی از کارشناسان معتقدند، اگرچه افزایش قیمت مسکن یکی از مشکلات اساسی است که باید جلو آن را گرفت، اما باید توجه کرد که ایجاد رکود در بازار راه خوبی برای رسیدن به آن نیست؛ زیرا صنعت ساختمان موتور محرکه اقتصاد است و بیشترین میزان اشتغال را به خود اختصاص میدهد، بنابراین ادامه این روند علاوه بر بروز مشکلات اقتصادی، آثار ناخوشایند اجتماعی را در پی خواهد داشت.
یک فعال حوزه ساخت و ساز نیز در گفتوگو با ایسنا از فروش نرفتن تعداد زیادی از واحدهای مسکونی خود صحبت کرده و میگوید: کاهش قیمت مسکن و رکود در این بازار از مشکلاتی است که افراد فعال در این حوزه طی شش ماهه گذشته با آن روبهرو شدهاند.
یک مشاور املاک نیز رکود موجود در بازار مسکن را بسیار مضر میداند و میگوید: پیشبینی میشود تا پایان فصل بهار بازار تغییری نکرده و همچنان در سال جدید با رکود دست و پنجه نرم کند.
در هر حال، این دیدگاه جمعی از کارشناسان حاکی از آن است که کاهش تقاضا به دلیل کمبود نقدینگی و ارائه نشدن تسهیلات توسط بانکها راه خوبی برای کاهش قیمت مسکن نیست، بلکه باید با سوق دادن سرمایهها به سمت تولید و افزایش عرضه بازار مسکن را متعادل کرد و آن را از رکود نجات داد؛ به عبارت دیگر، دخالت ارگانهای دولتی باید تنها در زمینه سیاستگذاری کلی باشد؛ زیرا عرضه و تقاضا شرایط بازار را تعیین خواهد کرد.
ارسال نظر