گزارش - براساس برنامه ۵ساله شهرداری تهران
کیفیت محیط زیست در بافتهای فرسوده ارتقا مییابد
گروه مسکن- معصومه ایمانی: شورای شهر تهران، شهرداری را موظف کرد تا به منظور بهبود کیفیت محیط زیست انسانی برنامههایی از قبیل افزایش سرانه زیربنای مسکونی و ایجاد تعادل بین سطوح کاربری مسکونی و خدمات شهری در بافتهای فرسوده حداکثر ظرف مدت یکسال تهیه و نتایج را به این نهاد ارائه کند. به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، یکصدو هشتاد و چهارمین جلسه شورای شهر تهران که به ریاست بیادی، نایب رییس شورای شهر تهران تشکیل شد، بررسی برنامه ۵ ساله شهرداری و دستورالعمل کمک به ساماندهی تاکسیرانی شهر تهران را در دستور داشت که در نهایت اعضای شورای شهر نیز چند راهبرد از برنامه ۵ ساله را بررسی و تصویب کردند.
ارائه الگوه ای متنوع و مناسب طراحی مسکن در بافتهای فرسوده، هدایت کاربریها و فعالیتهای ارزش آفرین و ارزشافزا به پهنههای فرسوده، ارائه راهکارهای لازم در جهت رفع معضلات اجتماعی و کاهش موانع تامین رفاه و امنیت عمومی ساکنان بافتهای فرسوده، کاهش و متعادلسازی سطح اشغال کاربریها و پالایش فعالیتهای موجود در انتقال کاربریهای ناسازگار و آلاینده از بافتهای فرسوده از دیگر مواردی است که شهرداری باید جهت بهبود کیفیت محیط زیست انسانی طی یکسال آینده برای آن برنامهای تدوین کند.
همچنین در راهبرد ۸ برنامه ۵ ساله شهرداری که به ایمنسازی شهر تهران در سوانح طبیعی اختصاص دارد، شهرداری موظف شده تا از ساختوساز در عرصههای با شرایط ژئوتکنیکی ناپایدار مستعد لغزش و شیبهای بسیار تند به ویژه در ارتفاعات شمالی تهران نسبت به تدوین ضوابط و مقررات موضوعه ظرف مدت شش ماه از زمان ابلاغ اقدام و نتایج حاصله را به شورای اسلامی شهر تهران ارائه کند.
طرح ارزیابی کیفی آسیبپذیری لرزهای ساختمانهای مهم شهر تهران، طرح بهسازی لرزهای نسبی ساختمانهای متداول شهری و طرح ایمنسازی و مقاومسازی اجزای غیرسازهای و مردمی کردن آن از برنامههای پیشنهادی در برنامه ۵ ساله شهرداری برای ایمنسازی و کاهش سطح خطرپذیری فضاهای عمومی و همگانی، شریانهای حیاتی و نیز اماکن خصوصی و منازل مسکونی شهر تهران است.
همچنین در این راهبرد تاکید شده که شهرداری تهران موظف به تعیین حریم قانونی گسلهای اصلی و فرعی محدوده شهر تهران، تهیه ضوابط و کاربری ساختوساز در حریم گسلها و پهنههای مستعد گسل و تهیه طرحهای بهسازی نسبی لرزهای ساختمانهای متداول شهری است.
براین اساس به منظور ترویج استانداردهای ایمنی ساختوساز، شهرداری تهران موظف است با اصلاح ضوابط ساختوساز در راستای بسط و گسترش استانداردهای مذکور از مصالح ساختمانی استاندارد استفاده کرده و بر کنترل دقیق عملیات ساختمانی نظارت کند.
الزام در رعایت بیمههای کیفیت ساخت، مسوولیت، زلزله و... در نوسازی و طرح ارتقای کیفیت ساختوساز نیز ارتقای فرهنگ عمومی ساختوساز مقاوم از دیگر برنامههای تعیین شده جهت ترویج استانداردهای ایمنی ساختوساز است.
در راهبرد ۱۱ برنامه ۵ ساله شهرداری که به بهبود و ارتقای وضعیت ساماندهی کالبدی شهر تهران اختصاص دارد، شهرداری موظف شده با همکاری نهاد مطالعات و تهیه طرحهای توسعه شهری، طرح موضعی توسعه شهری در مقیاس مناطق، نواحی و محلات تهیه و برنامههای مشخص خود جهت اجرایی شدن نتایج مطالعات را ظرف مدت ۶ ماه به شورای شهر ارائه دهد. راهبرد ۱۲ برنامه ۵ ساله شهرداری تهران اختصاص به ارتقای کیفیت کارآیی محیط شهری با پهنهبندی نحوه استفاده از اراضی و ساماندهی ساختوساز در انواع پهنهها و کاربریها دارد.
در این راهبرد شهرداری موظف شده تا الگوی معماری در اراضی مسطح و شیبدار و انواع بافتها را تدوین کند. تهیه الگوشناسی بناهای مسکونی و غیرمسکونی و تدوین ضوابط بدنههای شهری و نمادها از اقدامهایی است که شهرداری باید جهت ابقا و احیای الگوی معماری و ارتقای کیفیت کارآیی محیط شهری در شهر تهران انجام دهد.
در ایران، نظام فنی و اجرایی نداریم
همچنین در جلسه روز گذشته شورای شهر تهران، تدوین نظام فنی و اجرایی در شهرداری سبب مشاجره بین خادم و دانشجو شد.
از یک سو خسرو دانشجو، سخنگوی شورای شهر تهران، تدوین چنین نظامی را سبب ایجاد رانتخواری بیشتر در شهرداری عنوان میکرد و از سوی دیگر، خادم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه شهر تهران، تدوین چنین نظامی را با توجه به کاستیهای موجود در آییننامه فنی و اجرایی دولت برای شهرداری الزامی میدانست.
دانشجو، در این خصوص گفت: جمع حاضر در شورای شهر تهران صلاحیت بررسی و تصویب مسائل مربوط به نظام فنی و اجرایی را ندارد و باید یک جمع متخصص در این موارد تصمیمگیری کند.
وی گفت: بسیاری از ضوابط فنی و اجرایی هماکنون در کشور وجود دارد و شهرداری یک مجموعهای از کل کشور است و باید براساس ضوابط دیکته شده در کشور فعالیت کند، ما نمیتوانیم ضوابط خاصی برای شهرداری تهران تدوین کنیم.
به اعتقاد سخنگوی شورای شهر تهران، اضافه کردن مفادی به آییننامه فنی و اجرایی کشور، سبب ایجاد رانت بین پیمانکاران در شهرداری تهران میشود، همان موضوعی که سالها پیش در وزارت نفت وجود داشت و به این بهانه که سایر پیمانکاران، توانایی انجام پروژههای نفتی را ندارند، فقط پیمانکاران خاصی به کار گرفته میشدند.
وی با اشاره به نگرانیهای خود در خصوص ایجاد رانت در شهرداری تهران گفت: قصد توهین به خادم را ندارم، اما تصویب این ضوابط میتواند کانالی برای رانتخواهی در شهرداری تهران شود.
اما رسول خادم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران با اعلام اینکه ایران در بحث استانداردهای فنی و عمرانی دو نسل از دنیا عقب است، گفت: در حالی که در کشور همچنان به دنبال تعیین قیمت تمام شده پروژه هستیم، هماکنون در جهان قیمت جاری پروژه برای عملیات عمرانی لحاظ میشود.
خادم تاکید کرد: در شهرداری تهران نظام فنی نداریم، کجای کشور نظام فنی و اجرایی داریم که انتظار این بحث را در شهرداری تهران داشته باشیم.
ارسال نظر