پیش‌فروش انبوه‌سازان را تضمین کنید

واحدهای نوساز با قحطی مشتری روبه رو شده‌اند

گروه مسکن - لیلا درخشان: انجمن انبوه‌سازان مسکن استان تهران با ارسال نامه‌ای به وزیر مسکن، ۱۴ درخواست و پیشنهاد عملیاتی برای حمایت از انبوه‌سازی در کشور مطرح کرد که مهم‌ترین آن ایجاد ضمانت دولتی برای فروش تولیدات انبوه‌سازان است. سازندگان مسکن که اواخر پارسال به دلیل گرانی مسکن و در ماه‌های اخیر به دلیل رکود بازار با قحطی مشتری روبه‌رو شدند اینک تنها چاره تداوم ساخت و ساز را پیش خرید واحدها توسط دولت می‌دانند و درخواست دارند فروش تولیداتشان به نوعی توسط دولت تضمین شود تا ریسک سرمایه‌گذاری در بخش ساختمان در وضعیت کنونی بازار پوشش داده شود.

درخواست مهم دیگر سازندگان مسکن استان تهران از وزیر مسکن به نحوه‌ اجرای طرح مسکن مهر مربوط می‌شود. انبوه‌سازان پیشنهاد کرده‌اند دولت برای ساخت مسکن مهر به جای تکیه بر تعاونی‌ها، زمین‌های ۹۹ ساله را به شرط ساخت، به آن‌ها واگذار کند.

دلیل این درخواست، عدم توانایی اجرای پروژه‌های مسکونی از سوی تعاونی‌های مسکن با توجه به تجربه چند سال گذشته عنوان شده است.

انجمن انبوه‌سازان پیش‌بینی کرده است تعاونی‌های مسکن مهر برای تفاهم و تعامل با انبوه‌سازان دچار مشکل می‌شوند.

رییس انجمن انبوه‌سازان استان تهران درباره مکاتبات اخیر انجمن با وزارت مسکن و درخواست‌هایی که در آن مطرح شده به دنیای اقتصاد گفت: انبوه‌سازان از دولت درخواست کرده‌اند که در لوایح آینده مسکن نقش و جایگاه انبوه‌سازان به طور صریح و شفاف لحاظ شود.

ایرج رهبر با اشاره به اینکه با تحقق این انتظار، اهداف دولت در امر تولید مسکن محقق خواهد شد، گفت: متاسفانه تاکنون عملکرد دولت در این زمینه ضعیف بوده است.

به عنوان مثال در کمیسیون‌ها و کارگروه‌های وزارت مسکن به هیچ‌وجه انبوه‌سازان ورود پیدا نکرده‌اند که البته بعد از کندوکاو پیرامون دلایل این مساله مسوولان وزارت مسکن تصریح کردند قانون اعضای کمیسیون و کارگروه‌های وزارت مسکن را مشخص کرده است.

وی اظهار کرد: انبوه‌سازان انتظار دارند لااقل وقتی دولت در امر انبوه‌سازی مسکن سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی می‌کند از نقطه نظرات این بخش استفاده کند، به ‌طوری که قبل از اخذ هر تصمیمی در این زمینه با انبوه‌سازان جلسه ترتیب دهد و در صورتی که بخش خصوصی توانست بخش دولتی را در زمینه چگونگی تصمیم‌گیری‌های خود مجاب کند متعاقب آن، آرای انبوه‌سازان در برنامه‌ریزی دخالت داده شود.

رییس انجمن انبوه‌سازان استان تهران در ادامه به بند دیگری از مضمون این بسته پیشنهادی اشاره کرد و گفت: از دیگر پیشنهادات انبوه‌سازان از وزارت مسکن و شهرسازی این بوده که سازمان عمران و بهسازی شهری در اجرای اصل ۴۴ به انجمن‌های صنفی انبوه‌ساز از طریق ایجاد شرکت‌‌های سهامی عام واگذار شود. وی افزود: مطابق اصل ۴۴ قانون اساسی سهام بخش دولتی به صورت مزایده یا به صورت مناقصه‌های محدودی به بخش خصوصی واگذار می‌شود.

پس از تشکیل انجمن‌های صنفی ساختمان با توجه به اینکه این انجمن‌ها اساسا به دنبال منافع ملی و عمومی هستند در قالب این بسته به وزیر مسکن پیشنهاد شده است که اگر قرار است سهامی به فروش برسد اولویت واگذاری به انجمن‌های انبوه‌ساز تخصیص داده شود.

ما هم تضمین می‌خواهیم

دو سال پیش زمانی‌که شرکت‌های چینی و مالزیایی برای ساخت شهرهای جدید به ایران آمدند از بابت فروش تولیدات از دولت ضمانت می‌خواستند. متعاقب این درخواست دولت فورا به آنها تعهد داد که در یک فاصله زمانی اگر تولیداتشان به فروش نرفت تضمین می‌کند که تولیدات آنها را بخرد و همین تعهد دولت باعث شد که آنها با خیال راحت از بابت بازگشت سرمایه‌شان شروع به کار کنند. اما چرا دولت این تضمین را به داخلی‌ها نمی‌دهد؟ رهبر با صحه گذاشتن بر این اتفاق گفت: بخش خصوصی انتظار دارد تسهیلاتی که دولت برای سرمایه‌گذاران خارجی قائل شده برای بخش خصوصی داخلی نیز درنظر بگیرد و لذا در این بسته انبوه‌سازان به وزیر مسکن پیشنهاد کرده‌اند دولت زمینه‌ای فراهم کند تا شرکت‌های ذی‌صلاح بخش خصوصی داخلی از تسهیلات مشابه شرکت‌های خارجی بهره‌ بگیرند و به دنبال آن وارد ساخت و ساز انبوه شوند.

به اعتقاد رهبر در صورتی که این پیشنهاد انبوه‌سازان محقق شود و دولت ضامن خرید تولیدات انبوه‌سازان شود نتیجه آن نقش موثر انبوه‌سازان برای تولید واحدهای مسکونی ارزان قیمت خواهد بود.

رییس انجمن انبوه‌سازان استان تهران از دیگر خواسته‌های انبوه‌سازان از دولت برای تخصیص تسهیلات به بخش خصوصی را حذف هزینه‌ عوارض آب، برق، گاز و حذف مالیات‌های گمرکی عنوان کرد.

وی گفت: البته بخشی از مطالبات بخش خصوصی در این زمینه محقق شده است، به عنوان مثال معاون وزیر مسکن، خواجه‌دلویی چندی پیش اعلام کرد سازندگانی که فن‌آوری‌های نوین برای امر ساخت و ساز وارد کشور کنند از پرداخت مالیات گمرکی معاف می‌شوند.

رهبر در این راستا اظهار داشت: یکی دیگر از پیشنهادات انبوه‌سازان که در این بسته دیده شده این است که به هر طریقی که امکان‌پذیر است بخشی از وظایف وزارت مسکن و شهرسازی به انجمن‌های صنفی انبوه‌ساز در سراسر کشور واگذار شود.

وی افزود: در عین حال از دیگر مطالبات انبوه‌سازان در این بسته آن است که نماینده انجمن انبوه‌سازان در شورای تامین مسکن استان با دارا بودن حق رای حضور داشته باشد و همچنین انبوه‌سازان بتوانند با مشارکت یا نظارت عالیه وزارت مسکن در اراضی جدید خارج از محدوده شهرها جهت ایجاد شهرک‌های جدید حضور موثر و فعال داشته باشند و همچنین وظایف شرکت شهرهای جدید به انجمن انبوه‌سازان در راستای اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی واگذار شود.

اعلام آمادگی برای همکاری

انبوه‌سازان علاوه بر ارائه پیشنهادهای خود به وزارت مسکن برای اجرای یکسری اقدامات نیز اعلام آمادگی کرده‌اند. رهبر تاکید کرد: در قالب این بسته آورده شده است که انجمن انبوه‌سازان برای توسعه فن‌آوری‌های نوین ساخت، به وزارت مسکن اعلام آمادگی می‌کند. وی افزود: در همین حال در زمینه سرمایه‌گذاری و ایجاد زمینه صدور خدمات فنی مهندسی خارج از کشور و برگزاری نمایشگاه‌های داخلی و خارجی انجمن انبوه‌سازان در قالب این بسته آمادگی خود را به وزارت مسکن و شهرسازی اعلام کرده است.

رهبر تاکید کرد: در همین حال انجمن انبوه‌سازان از وزارت مسکن خواستار تثبیت جایگاه انبوه‌سازی و حضور نماینده این انجمن با دارا بودن حق رای در کمیسیون‌های فنی مرکز تحقیقات مسکن و ساختمان و شورای توسعه که در تدوین لوایح و قوانین مسکن اقدام می‌کنند، شده است.