بزرگ‌ترین منبع درآمد شهرداری در مرز هشدار

تایید ضمنی برخی مدیران قالیباف به تغییر اوضاع مالی در شهرداری

فرید قدیری

آمارهای هفتگی از حجم صدور پروانه‌های ساختمانی در تهران، شخص اول مدیریت شهر را با نگرانی ناشی از کاهش منابع مالی در شهرداری همراه کرده است. محمدباقر قالیباف با علم به اینکه ۷۵درصد از درآمد سالانه شهرداری از محل اخذ عوارض ساخت‌و‌ساز تامین می‌شود به تازگی با مرور کارنامه ناخوشایند ساختمان‌سازی در پایتخت به فکر جایگزینی منابع جدید برای تامین هزینه‌های سنگین اداره شهر افتاده است.

صرفنظر از اخبار بدون منبعی که هفته گذشته توسط برخی سایت‌ها درباره بحران مالی در شهرداری تهران منتشر شد، اینک آمارهای مستند بانک مرکزی از میزان صدور پروانه ساختمانی درچند ماه اخیر اثبات می‌کند بزرگ‌ترین منبع درآمدی در شهرداری به مرحله هشدار رسیده است.

برابر آمارهای بانک مرکزی در چهارماه اول سال‌جاری ۹هزارو ۹۷فقره پروانه ساختمانی در تهران صادر شد که این رقم نسبت به مدت مشابه سال ۸۶ تنها ۱۰درصد رشد داشته است.

این درحالی است که رشد صدور پروانه ساختمانی در سه ماه اول سال ۸۶ نسبت به سال ۸۵، ۸۶درصد گزارش شده که البته رشد بی‌سابقه‌ای بوده است. این گزارش نشان می‌دهد اگرچه ساخت‌و‌ساز در چند ماه اخیر با رشد ناچیز همراه بوده، اما شیب صعودی که در سال ۸۶ در این بخش به وجود آمده بود در سال‌جاری کم شده و حتی پیش‌بینی‌ها این است که در ماه‌های آینده به صفر برسد.

شهرداری تهران در سال ۸۵ برای ساخت‌ هر متر مربع بنا بالغ بر ۱۸۷هزار تومان عوارض صدور پروانه و مجوز تراکم دریافت کرد.

امید به همین بودجه کلان حاصل از ساخت‌و‌ساز باعث شد در سال ۸۶ بزرگ‌ترین پروژه‌های عمرانی در شهر فعال شود که البته در آن سال رونق بی‌سابقه در بخش ساختمان توانست تهران را به قول شهردار به بزرگ‌ترین کارگاه ساختمانی تبدیل کند.اما تکلیف پیشرفت پروژه‌های عمرانی در سال‌جاری در حالی‌که بزرگ‌ترین منبع درآمدی شهرداری با کاهش در ورودی همراه شده چیست؟

گفته می‌شود شهرداری تهران چند هفته پیش برای پاسخ به این پرسش جمعی از اقتصاددانان را به چاره‌جویی دعوت کرده که نتایج این مشورت اقتصادی به تقویت سایر منابع درآمدی در شهرداری منجر شده است.

شهردار تهران دیروز در حاشیه بازدید از عملیات ریل‌گذاری خط مترو میرداماد-تجریش درباره موضوع مشکلات مالی در شهرداری گفت : نمی گویم مشکل اقتصادی وجود ندارد اما برای همه موارد تدبیر شده است و هم اکنون نسبت به سال قبل ۲۵ درصد افزایش درآمد داشته ایم.

محمدباقر قالیباف تصریح کرد:به مردم تهران می گویم که از جهت مدیریت در شهرداری دغدغه ای نداشته باشند.

مشکلات مالی جدی است اما شهرداری زمین‌گیر نمی‌شود

میترا یافتیان

بعد از آنکه دست و دلبازی‌های شهرداری تهران در برگزاری همایش شهرداران کلانشهرهای آسیایی و مانور زلزله باعث شد رقمی حدود ۲میلیارد تومان هزینه به شهرداری تحمیل شود، اکنون خبر از عدم تحقق اهداف درآمدی پیش‌بینی شده برای شهرداری رسیده است.در همین رابطه، رسول خادم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران پیرامون وقوع بحران مالی شهرداری در گفت‌وگو با دنیای‌اقتصاد گفت: اگرچه درآمدهای شهرداری تهران در سال جاری کاهش یافته اما شرایط کنونی شهرداری به لحاظ مالی بحرانی نیست.وی تصریح کرد: البته وجود مشکلات مالی در شهرداری جدی است اما شهرداری را زمین‌گیر نمی‌کند.اما دکتر حمزه شکیب، رییس کمیسیون توسعه و عمران شورای شهر تهران نیز به دنیای‌اقتصاد گفت: وقوع بحران مالی در شهرداری را قبول ندارم و برای آن دلیل دارم.وی درباره میزان تاثیر کاهش ساخت‌وسازهای نیمه اول امسال در تهران بر درآمد شهرداری توضیح داد: به‌طور معمول درآمدهای که شهرداری از محل ساخت‌وساز دارد این است که وقتی فردی پروانه ساخت‌وساز می‌گیرد به‌طور متوسط حدود ۲۵درصد از عوارض وضع شده را به شهرداری پرداخت و مابقی را به‌صورت اقساط می‌پردازد.این عضو شورای شهر تصریح کرد: بنابراین درآمد شهرداری تنها متکی به فعالیت‌های ساخت‌وساز در مقطع فعلی نیست چون اثرات کاهش ساخت‌وساز در کوتاه‌مدت نمایان نمی‌شود.به گفته شکیب، شهرداری تهران چندین سال است دریافت عوارض ساخت‌وساز تقسیط می‌کند. بنابراین بخش اعظم درآمد شهرداری تهران در مقطع کنونی ناشی از ساخت‌وسازهایی است که طی ۲ سال گذشته انجام شده است.وی در پاسخ به این سوال که آیا کاهش ساخت‌وساز تاثیری بر درآمد شهرداری ندارد، صراحتا گفت: میزان ساخت‌وساز بر درآمد شهرداری موثر است اما نه در حد ۵۰درصد بر کل درآمد شهرداری.رییس کمیسیون توسعه و عمران شورای شهر تهران یادآور شد: اگر فرض کنیم حتی ۵۰درصد فعالیت ساخت‌وساز در تهران کم شده باشد این یعنی ۵۰درصد از ۲۵ الی ۳۰درصدی که شهرداری در بدو امر بابت عوارض ساخت‌وساز می‌گیرد بنابراین شاید حدود ۱۰ الی ۱۵درصد بر درآمد شهرداری اثر دارد.شکیب با بیان این که هنوز گزارشی از کاهش درآمدی از سوی شهرداری به شورای شهر ارائه نشده است، اظهار کرد: بعضا می‌شنویم درآمدهای شهرداری کم شده اما به واقع این روال طبیعی است چرا که در شرایط فعلی بازار و تاثیراتی که از مسائل جهانی و نیز اقتصاد داخلی می‌پذیرد، کاهش چند درصدی درآمد شهرداری دور از واقعیت نیست.حسن بیادی، نایب رییس شورای شهر نیز گفت:درآمد شهرداری کاهش داشته، اما این به معنای زمین‌گیر شدن نیست. وی تصریح کرد:شهرداری بابت دریافت عوارض گوناگون شهری مراعات مردم را می‌کند وگرنه کاهش درآمد نداشت.