دنیای اقتصاد - محمود جهانی، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی اقتصاد مسکن وزارت مسکن در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد ضمن تشریح تازه‌ترین تصمیمات کار گروه مسکن گفت: بانک مرکزی اخیرا با خط اعتباری که در اختیار بانک‌های عامل قرار داده، تامین تسهیلات پروژه‌های مسکن مهر را در اولویت قرار داده است و به‌زودی پرداخت انبوه این تسهیلات توسط بانک‌ها آغاز خواهد شد.

به گزارش دنیای اقتصاد، این دومین خط اعتباری است که بانک‌مرکزی در دوره جدید برای بخش‌های مختلف اقتصادی تعریف می‌کند.پیش از این و به فاصله چند روز پس از صدور حکم برای محمود بهمنی رییس کل جدید بانک مرکزی، خط اعتباری ۶هزار و ۲۰۰میلیارد تومانی برای اختصاص به بخش صنعت در بانک‌مرکزی تعریف شد.

مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن در ادامه تصریح کرد: از هم‌اکنون آن دسته از تعاونی‌های مسکن که زمین‌های ۹۹ساله را دریافت کرده‌اند و به مرحله ساخت رسیده‌اند، می‌توانند برای دریافت قسط اول وام ۴میلیون تومانی به بانک‌های عامل مراجعه کنند. این مقام وزارت مسکن همچنین شرایط استفاده از وام ۳۰میلیونی بانک مسکن برای مسکن مهر را نیز تشریح کرد. با تاکید رییس‌جمهور روند کند پرداخت تسهیلات به تعاونی‌های مسکن شتاب می‌گیرد

آشتی بانک‌ها با مسکن مهر

بانک مرکزی برای مسکن مهر خط اعتباری در نظر گرفت

استفاده مشروط تعاونی‌های مهر از وام ۳۰میلیونی

گروه مسکن- میترا یافتیان: نظام بانکی کشور که تا همین یک ماه پیش کوچک‌ترین تمایلی به همکاری با دولت برای تزریق وام به پروژه‌های مسکن مهر نداشت به‌تازگی تصمیم گرفته مصوبه سال ۸۶مجلس و دولت را محقق کند.

بانک‌ها براساس قانون بودجه ۸۶ کل کشور باید از ماه‌ها پیش به یک‌میلیون خانواری که زمین ۹۹ساله از دولت دریافت کرده‌اند ۱۴میلیون تومان وام پرداخت می‌کردند که البته این اتفاق نیفتاد.

اکنون این تصمیم اخیر بانک مرکزی اگرچه بعد از چندین بار تاکید و توصیه از جانب شورای عالی مسکن و همچنین برگزاری چندین نشست مشترک مقامات بانکی با وزارت مسکن و وزارت تعاون به بار نشسته است اما در این مقطع که حجم زیادی از تعاونی‌ها به مرحله ساخت رسیده‌اند می‌تواند تحولی اساسی در سرنوشت مسکن مهر ایجاد کند. یک مقام وزارت مسکن درباره جزئیات و تصمیمات اخیر بانک‌مرکزی درباره نحوه پرداخت تسهیلات ساخت مسکن مهر به دنیای اقتصاد گفت: بانک مرکزی یک خط اعتباری برای پرداخت تسهیلات ساخت مسکن مهر در نظر گرفته است.

محمود جهانی مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی اقتصاد مسکن وزارت مسکن در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد ضمن تشریح تازه‌ترین تصمیمات کار گروه مسکن در این‌باره گفت: بانک مرکزی اخیرا با خط اعتباری که در اختیار بانک‌های عامل قرار داده، تامین تسهیلات پروژه‌های مسکن مهر را در اولویت قرار داده است و به‌زودی پرداخت انبوه این تسهیلات توسط بانک‌ها آغاز خواهد شد.

به گزارش دنیای اقتصاد، این دومین خط اعتباری است که بانک‌مرکزی در دوره جدید برای بخش‌های مختلف اقتصادی تعریف می‌کند.پیش از این و به فاصله چند روز پس از صدور حکم برای محمود بهمنی رییس کل جدید بانک مرکزی، خط اعتباری ۶هزار و ۲۰۰میلیارد تومانی برای اختصاص به بخش صنعت در بانک‌مرکزی تعریف شد.

تغییر جهت در رفتار بانک‌ها

اکنون به نظر می‌رسد بانک مرکزی بخش مسکن و به‌خصوص پروژه ملی مسکن مهر را بعد از بخش صنعت، در اولویت تامین اعتبار قرار داده است.اگر چنین عمل شود، می‌توان گفت رییس کل جدید بانک مرکزی رویه متفاوتی از آنچه طهماسب مظاهری برای چگونگی رفتار بانک‌های عامل در پرداخت تسهیلات به بخش‌های مختلف تدوین کرده بود، در نظر گرفته است.

اول مرداد ماه امسال مظاهری با ابلاغ جزئیات بسته سیاستی بانک مرکزی دستور داد به پنج بخش کشاورزی، صنعت و معدن، ساختمان و مسکن، بازرگانی و خدمات به ترتیب معادل ۲۵درصد، ۳۳درصد، ۲۰درصد، ۱۵درصد و ۷درصد از کل تسهیلات سیستم بانکی کشور اختصاص یابد.

این در حالی است که تامین خطوط اعتباری برای دو بخش صنعت و مسکن با محتوای بسته سیاستی تفاوت دارد.

مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن در ادامه گفت‌وگو با دنیای اقتصاد تصریح کرد: از هم‌اکنون آن دسته از تعاونی‌های مسکن که زمین‌های ۹۹ساله را دریافت کرده‌اند و به مرحله ساخت رسیده‌اند می‌توانند برای دریافت قسط اول وام ۱۴میلیون تومانی به بانک‌های عامل مراجعه کنند.

جهانی افزود: به‌طور معمول نباید مانعی به لحاظ قرارداد برای متقاضیان وجود داشته باشد.

این مقام وزارت مسکن همچنین درباره شرایط استفاده از وام ۳۰میلیونی بانک مسکن نیز گفت: مصوبه‌ای که در حال حاضر برای وام ۳۰میلیون تومانی وجود دارد مختص سپرده‌گذاران صندوق پس‌انداز مسکن است.

وی افزود: این صندوق یک طرح سپرده‌گذاری دارد تا هر یک از سپرده‌گذاران متناسب با مبلغ و زمان سپرده‌گذاری، از تسهیلات ساخت برخوردار ‌شوند. این وام هم برای خرید است و هم برای ساخت، البته سقف این تسهیلات برای خرید و ساخت ۱۸میلیون تومان بوده اما بعد از مصوبه اخیر دولت صرفا سقف تسهیلات ساخت افزایش یافته و به ۳۰میلیون تومان رسیده است.

محمود جهانی با اشاره به اینکه این وام شامل بافت فرسوده و مسکن مهر نمی‌شود، افزود: البته طبق بسته سیاستی بانک مرکزی انبوه‌سازان هم می‌توانند برای مشارکت مدنی ویژه ساخت مسکن در پروژه‌های انبوه‌سازی، برای ساخت هر واحد مسکونی ۲۵میلیون تومان تسهیلات ساخت از بانک‌ها دریافت کنند؛ اما سقف فروش اقساطی آن همان ۱۴میلیون تومان است.

جهانی در پاسخ به این پرسش که «اگر افرادی از طریق سپرده‌گذاری مشمول دریافت وام ۳۰میلیون تومانی ساخت شوند، می‌توانند از امتیاز آن برای ساخت مسکن مهر استفاده کنند» گفت: به این شکل نمی‌شود استفاده کرد اما صندوق پس‌انداز مسکن یک طرح سپرده‌گذاری حقوقی دارد که یک شرکت یا تعدادی از افراد در قالب یک گروه می‌توانند در آنجا سپرده‌گذاری کنند و برای اعضا تسهیلات ساخت بگیرند.

این مدیر کل وزارت مسکن این شیوه را مطلوب ارزیابی کرد و برای کمک به پیشرفت ساخت مسکن در کشور موثر دانست.

افزایش میزان متوسط وام ساخت تورم‌زاست

مینو رفیعی، کارشناس مطرح در حوزه اقتصاد مسکن در گفت‌وگو با دنیای‌اقتصاد پیرامون تاثیر ارائه تسهیلات ۳۰میلیونی ساخت بر بازار مسکن گفت: به طور کلی افزایش میزان متوسط وام یک اقدام تورم‌زا است مگر اینکه آنقدر اعتبار بانکی زیاد باشد که تعداد فقره‌های این وام‌ها کاهش نیابد و تعادل میان وام ساخت و خرید رعایت شود.وی تصریح کرد: همچنین اگر میزان اعتبار بانک‌ها برای ارائه این تسهیلات قابل گسترش نباشد و مبلغ وام بیشتر اما به تعداد کمتری از متقاضیان پرداخت شود، این امر نیز تاثیر منفی بر بازار مسکن دارد؛ چرا که صرفا برای دریافت این وام‌ها اقشار با درآمد بالا می‌توانند سپرده‌گذاری کنند.به گفته وی، از سوی دیگر بازپرداخت اقساط این وام نیز آنقدر بالاست که قشر کم‌درآمد و میان درآمد جامعه توان پرداخت آن را ندارند بنابراین پرداخت این وام اثرات توزیعی مثبت برای گروه‌های کم‌درآمد و میان درآمد جامعه ندارد.

وی ابراز عقیده کرد: از این رو بنا به دلایل مذکور راه‌حل موثر کردن تقاضاهای اقشار کم‌درآمد و میان درآمد در بخش مسکن، باید ترکیبی باشد در غیر این صورت افزایش میزان متوسط وام اگرچه پوشش متوسط وام را نسبت به قیمت مسکن بالا برده و به نوعی به افزایش تقاضای موثر در بازار مسکن می‌انجامد، اما این افزایش تقاضای موثر صرفا در میان اقشار بالای درآمدی اتفاق می‌افتد.وی یادآور شد: لذا ارائه تسهیلات ۳۰میلیونی ساخت به افزایش تقاضای موثر در گروه‌های با دهک درآمدی بالا انجامیده، اما برای گروه‌های کم‌درآمد و میان‌درآمد تاثیر بسزایی ندارد.

اگر وضعیت ادامه پیدا می‌کرد دچار مشکل می‌شدیم

در همین زمینه معاون وزیر مسکن و شهرسازی نیز گفت: با تاکیدات ریاست جمهوری و تدوین راهکارهای جدید از سوی بانک مرکزی از دو هفته گذشته تاکنون، بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات به بخش ساخت مسکن فعال شده‌اند.

منوچهر خواجه‌دلویی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر در خصوص نحوه همکاری بانک‌ها در پرداخت تسهیلات بانکی به بخش ساخت مسکن جهت اجرای برنامه‌های ارائه شده در سال جاری گفت: از حدود ۵/۱ ماه اخیر تاکیدات جدی ریاست جمهوری در شورای عالی مسکن مبنی بر تامین تسهیلات برای بخش مسکن و اخذ گزارشات هفتگی از بانک مرکزی، سبب بهبود در روند پرداخت تسهیلات شده است.معاون وزیر مسکن و شهرسازی با اظهار امیدواری نسبت به اینکه در آینده‌ای نزدیک نحوه همکاری سیستم بانکی با بخش مسکن بهتر شود، افزود: اگر وضعیت پرداخت تسهیلات همچنان روال ۵/۱ ماه اخیر را در پیش می‌گرفت، به طور قطع برنامه‌های ساخت مسکن دچار مشکل می‌شد. وی ادامه داد: اما با توجه به تاکیدات ریاست جمهوری و نیز تدوین راهکارهای جدید از سوی بانک مرکزی، هم‌اکنون بانک‌ها جهت پرداخت و تامین تسهیلات در حال فعال شدن هستند و گزارشات حاکی از بهبود روند تسهیلات ظرف یک تا دو هفته گذشته در بخش مسکن است.

پیشرفت مسکن مهر چه اثری در بازار دارد؟

گروه مسکن-لیلا درخشان:چراغ سبز بانک مرکزی به شروع همکاری بانک‌ها با تعاونی‌های مسکن مهر چه تاثیری می‌تواند بر این پروژه ملی و در نهایت وضعیت آینده بازار مسکن داشته باشد. رییس انجمن انبوه‌سازان مسکن و ساختمان در این زمینه به دنیای اقتصاد گفت: یکسال و نیم است از اجرای طرح مسکن مهر می‌گذرد، اما پیشرفت فیزیکی قابل قبولی در این طرح مشاهده نکرده‌ایم.

مجتبی بیگدلی ضمن انتقاد از ورود مستقیم مردم به ساخت مسکن، تسریع در تخصیص وام ۱۴میلیونی ساخت مسکن مهر را به پرتاب کردن تیری در تاریکی تشبیه کرد و گفت: وقتی آماده‌سازی زمین‌های ۹۹ساله دو سال به طول می‌انجامد ساخت آنها شاید تا ۱۰ سال دیگر هم میسر نشود.بیگدلی تاکید کرد: مسوولان نباید فراموش کنند که تولید مسکن فقط در طرح مسکن مهر خلاصه نمی‌شود.وی افزود: اما این اشتباه استراتژیک صورت گرفته است و باید پرسید پس تکلیف بخش خصوصی در این بین چه می‌شود؟ بیگدلی تصریح کرد: به‌رغم تاکید مقام معظم رهبری در خصوص اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و حمایت از بخش خصوصی، اما مقامات دولتی تولید مسکن را فقط در حیطه طرح مسکن مهر خلاصه کرده‌اند و بخش خصوصی را با همه تجارب گسترده‌ای که در زمینه تولید مسکن دارد به فراموشی سپرده‌اند که مصداق بارز این مساله را می‌توان در توقف پرداخت وام‌ها به پروژه‌های انبوه‌سازی از سوی بانک مرکزی عنوان کرد. رییس انجمن انبوه‌سازان مسکن و ساختمان تاکید کرد: تخصیص وام ۱۴میلیون تومانی نمی‌تواند تاثیری در تسریع اجرای پروژه مسکن مهر داشته باشد؛ چراکه تولید‌کنندگان این طرح متاسفانه به نرم‌افزار تولید آشنایی ندارند. به عنوان مثال اعضای تعاونی این طرح افرادی با مشاغل مختلف نظیر پزشک، راننده تاکسی، معلم و ... هستند این در حالی است که این افراد هیچ گونه اشرافی به روند تولید مسکن ندارند. بیگدلی تصریح کرد: تولید مسکن خم رنگرزی نیست که صاحبان مشاغل مختلف بتوانند آن کار را انجام دهند. اما متاسفانه گویا عده‌ای اجرای این طرح ملی را به شوخی گرفته‌اند و می‌پندارند حرفه تولید مسکن این گونه است که با

چشم بر هم زدن معجزه شود و تولید مسکن با کیفیت و کمیت عالی صورت گیرد.وی تاکید کرد: به‌رغم اینکه این طرح به ابتکار شخص رییس‌جمهور بوده است، اما متاسفانه اقدامات غیرکارشناسی آن را به ورطه نابودی کشانده است.

وام‌ها باید قبل از زمستان پرداخت شود

اما در مقابل این اظهارنظر، رییس کانون کاردان‌های فنی ساختمان استان تهران به نکته قابل توجهی اشاره کرده است و آن تعطیلی ساخت‌وسازها در فصل زمستان است.مهدی موذن در گفت‌و‌گو با دنیای اقتصاد در این باره تصریح کرد: پرداخت وام ساخت مسکن مهر باید سریع‌تر انجام شود تا تعاونی‌ها قبل از فرارسیدن فصل سرما مراحل اولیه ساخت را بتوانند به اتمام برسانند.رییس کانون کاردان‌های فنی ساختمان استان تهران تعامل بین بانک مسکن و مرکزی را برای تسریع در روند اجرای طرح مسکن مهر مثبت ارزیابی کرد و تاکید کرد: در صورتی که این اتفاق رخ دهد تاثیر بسیار مثبتی در اجرای طرح مسکن مهر به جای خواهد گذاشت. مهدی موذن افزود: چرا که عدم پرداخت تسهیلات در واقع به عنوان پاشنه آشیل اجرای طرح مسکن مهر است و از این‌رو بدیهی است در صورتی که این عامل بازدارنده از بین برود تاثیر مثبتی در پیشرفت فیزیکی طرح مسکن مهر به جای خواهد گذاشت.رییس کانون کاردان‌های فنی ساختمان خاطرنشان ساخت: فاکتور اصلی ساختمان‌سازی در طرح مسکن مهر تسهیلات دولتی است و با توجه به اینکه بنا به گفته وزیر مسکن و شهرسازی متقاضیان این طرح ۵دهک پایین جامعه هستند که توان مالی برای ساخت این پروژه را ندارند؛ بدیهی است که تخصیص اعتبار به آنها برای ساخت مسکن مهر بسیار نتیجه‌بخش خواهد بود. موذن تاکید کرد: البته این تسهیلات باید هرچه سریع‌تر پرداخت شود و به فصل زمستان کشیده نشود؛ چرا که در این ماه عملیات ساخت‌و‌ساز به غیر از شهرهای گرمسیر متوقف می‌شود.