شاید اگر حادثه ریزش ساختمان سعادت‌آباد در دهم تیرماه اتفاق نمی‌افتاد برخی مسوولان شهرسازی و مرتبط با امور ساخت‌وساز تا این حد به عواقب گتره‌ای‌‌سازی در تهران پی نمی‌بردند. طی چند ماه گذشته سازمان‌ها و نهادهای مختلف اظهارنظرهای کارشناسی و بعضا تندی را به شیوه کنونی ساختمان‌سازی ارائه کرده‌اند.

جدیدترین این انتقاد دو روز پیش توسط شهردار تهران ارائه شد.

محمدباقر قالیباف شهردار تهران در همایش نقش صنعت بیمه و نظام کنترل و تضمین در ارتقای کیفیت ساخت‌وساز گفت: بخش عمده‌ای از ساختمان‌هایی که در حال حاضر در تهران ساخته می‌شود و البته برای ساخت آنها مجوزهای قانونی هم گرفته شده است، متاسفانه از همین امروز جزو بافت‌های فرسوده محسوب می‌شوند.

شهردار تهران مدیریت و کیفیت مصالح را دو چالش عمده صنعت ساخت در کشور عنوان و خاطرنشان کرد: به‌طور قطع هر اشکالی که در بخش ساخت‌وساز وجود دارد ناشی از عملکرد نخبگان و مسوولان جامعه است و حتی اشتباهات بدنه اجتماع و مردم هم به گردن مدیران جامعه است.

البته پیش از این مشاور رییس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران نیز با بیان اینکه پایین‌ترین سطح سواد و مهارت در صنایع کشور در صنعت ساختمان‌سازی قرار دارد گوشه‌ای از مجموعه انتقادهای پی‌در‌پی به شیوه ساخت و ساز را به نام خود ثبت کرده بود.

حقیقت این است که فرآیند ساخت مسکن در کشور به‌رغم آنکه تحت کنترل تعداد زیادی سازمان و قانون و مقررات است اما همچنان گتره‌‌ای‌سازی‌ها در این صنعت ادامه دارد.

این در حالی است که طرح اخیر و مشترک وزارت مسکن، شهرداری و سازمان نظام مهندسی تحت عنوان صدور شناسنامه فنی مدتی است در تهران اجرای آن آغاز شده و همه امیدها به اجرای درست این طرح است.

شناسنامه فنی ساختمان کلیه ضوابط فنی و کیفی ساخت را موبه‌مو کنترل می‌کند و اگر ایرادی در اجرای آن وجود داشته باشد پایان کار برای ساختمان صادر نخواهد شد.