اشاره
راهکارهای کاهش مصرف گاز در بخش خانگی
مصرف گاز در بخش خانگی حتی به دلیل مناسب نبودن برخی وسایل گاز سوز باعث شده بیشتر از حد طبیعی افزایش یابد.
آمار مصرف گاز طبیعی در کشور نشان میدهد بخش خانگی یکی از پرمصرفترین بخشها در این زمینه است.
مصرف گاز در بخش خانگی حتی به دلیل مناسب نبودن برخی وسایل گاز سوز باعث شده بیشتر از حد طبیعی افزایش یابد. تجربه کشورهای پیشرفته دنیا نشان میدهد که با استفاده از تکنولوژیهای نوین میتوان مصرف انرژی را در بخش خانگی که بیشترین میزان را دارا است به حداقل رساند و مانع از قطعی گاز در بخشهای تولیدی و استراتژیک کشور شد.
در مورد کاهش مصرف گاز استفاده از شیرهای ترموستاتیک به عنوان بهترین راهحل به شمار میرود، زیرا با استفاده از این محصول و نصب آن روی رادیاتورهای خانگی میتوان تا سقف ۵۰درصد مصرف انرژی را کاهش داد.
به اعتقاد کارشناسان، شیرهای ترموستاتیک همان نقشی را در راستای کاهش مصرف گاز ایفا میکند که لامپهای کممصرف در بخش برق انجام میدهند.
از طرفی بر اساس برآوردها هر شیر ترموستاتیک در هر دوره سرمایش هزینه خود را پوشش میدهد و در نهایت برای مصرفکننده ایجاد درآمد میکند، به طوری که شیرهای ترموستاتیک با کنترل دمای محیط باعث میشوند تا با هر یک درجه کاهش دمای محیط تا سقف ششدرصد صرفهجویی گاز محقق شود.
در حال حاضر طبق آمارهای موجود ۷۵میلیون مترمربع ساخت وساز در کشور وجود دارد که ۲۲درصد آنها دارای سیستم حرارت مرکزی (رادیاتور) است و به عبارتی یکمیلیون و ۱۵۵هزار بلوک رادیاتور در آنها مصرف شده است.
حال اگر در تمام این رادیاتورها از شیرهای ترموستاتیک استفاده شود با توجه به کاهش ۵۰درصدی مصرف انرژی ناشی از بهکارگیری این شیرها تا حدود زیادی میتوان به جلوگیری از قطعی گاز در بخش صنعت کمک کرد.
از این رو کارشناسان معتقدند با توجه به اینکه بالاترین میزان مصرف گاز در بخش خانگی است با مدیریت صحیح مصرف میتوان با زیانهای ملی مقابله کرد.
اکنون با توجه به حجم بالای یارانهای که دولت برای گاز پرداخت میکند که هر ساله نیز رو به افزایش است،آیا بهتر نیست این یارانه صرف تجهیزاتی شود که مصرف را کاهش داده و با سرمایهگذاری یک باره منافع و منابع ملی در درازمدت تامین شود؟
در حال حاضر به نظر میرسد نه تنها دستگاههای ذیربط اقدامات پیشگیرانهای برای جلوگیری از این بحران در بخش صنعت انجام ندادهاند، بلکه با اتخاذ تدابیر مقطعی شرایط را برای سالهای آینده دشوارتر کردهاند.
در شرایط فعلی به جای اتخاذ تدابیر هدفمند و درازمدت از هماکنون هشدارهای مسوولان نسبت به قطعی گاز در زمستان امسال آغاز شده و این در حالی است که با توجه به رشد شدید مصرف گاز در سالهای آینده قطعی گاز شرایط بحرانیتری را برای صنایع کشور به وجود خواهد آورد.
شرکت ملی گاز ایران برای مقابله با بحرانهای ناشی از قطعی گاز هیچ راهکار کوتاه و بلندمدت را ارائه نکرده است و گرچه شرکت بهینهسازی مصرف انرژی تاکنون اقداماتی را در راستای فرهنگسازی و به کارگیری تکنولوژیهای نوین به منظور کاهش مصرف انجام داده است، اما به دلیل فراهم نبودن سایر شرایط و زیرساختها اکنون و در شرایط بحرانی چندان در راستای رفع مشکلات تاثیرگذار نیست.
منبع: خبرگزاری موج
ارسال نظر