پاداش نوسازان بافت‌های فرسوده آماده تحویل است
عکس:آکوسالمی
گروه مسکن- میترا یافتیان: شرایط دریافت کمک یارانه سود تسهیلات بانکی برای نوسازی در بافت‌های فرسوده اعلام شد.
یارانه سود تسهیلات بانکی در بافت‌های فرسوده برای استفاده کنندگان از این تسهیلات در سال‌های 84، 85 و 86 هم‌اکنون نزد بانک مسکن قرار دارد و تامین اعتبار نیز شده است.

به گزارش دنیای اقتصاد کلیه کسانی که تاکنون از طریق تسهیلات ویژه نوسازی بافت فرسوده، واحدهای مسکونی جدید در این بافت‌ها ساخته‌اند می‌توانند برای دریافت یارانه سود تسهیلات بانکی به شرکت‌های عمران و مسکن‌سازان مستقر در مرکز استان‌ها مراجعه کنند.
بر اساس مفاد بند «ب» تبصره 1 قوانین بودجه سال‌های 84، 85 و 86 دولت موظف است در شهرهایی که شهرداری و شورای اسلامی آن شهرها حداقل نسبت به اعمال تخفیف 50درصدی در عوارض نوسازی و تراکم اقدام کرده‌اند، حمایت‌ها و تسهیلاتی را از نوسازی و بهسازی بافت فرسوده شهرها انجام دهد که بخشی از این حمایت‌ها، تامین بخشی از سود تسهیلات بانکی ویژه نوسازی املاک واقع در بافت‌های فرسوده است.
این در حالی است که طی ۳ سال گذشته حدود ۵۰۰میلیارد ریال اعتبار برای تامین بخشی از سود این تسهیلات توسط دولت اختصاص داده شده که البته بخشی از این اعتبار جذب و بخشی نیز باقی مانده است.
دکتر محمد آیینی، معاون برنامه‌ریزی و توسعه شرکت عمران و بهسازی شهری ایران در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: با توجه به اینکه بخش عمده‌ای از اعتبارات تخصیص یافته به عنوان یارانه سود تسهیلات بانکی ویژه نوسازی و بهسازی بافت فرسوده هنوز جذب نشده، تصور می‌کنیم اغلب کسانی که از سیستم بانک کشور برای نوسازی واحدهای فرسوده شهری، تسهیلات دریافت کرده‌اند برای دریافت این یارانه تاکنون به ما مراجعه نداشته‌اند.
وی تصریح کرد: این اعتبار در نزد بانک مسکن به عنوان بانک عامل است، بنابراین از افراد واجد شرایط دعوت می‌‌کنیم برای دریافت این یارانه اقدام کنند.
وی درباره نحوه مراجعه افراد برای دریافت این یارانه توضیح داد: افراد در سراسر کشور می‌توانند به شرکت‌های عمران و مسکن‌سازان استان‌ها مراجعه و از طریق آنها به شعب بانک مسکن معرفی شوند تا بتوانند یارانه خود را دریافت کنند.
معاون برنامه‌ریزی و توسعه شرکت عمران و بهسازی شهری ایران اظهار کرد: بر این اساس کسانی که در سال‌های ۸۴ و ۸۵ تسهیلات ساخت دریافت کرده‌اند می‌توانند تا سقف ۱۰میلیون تومان مورد حمایت یارانه سود تسهیلات بانکی قرار گیرند البته این میزان حمایت دولت در سال ۸۶ به ۱۴میلیون تومان افزایش پیدا کرد.
آیینی اضافه کرد: همچنین برای پرداخت این یارانه‌ها، تفاوتی ندارد که افراد چه میزان وام و از کدام بانک دریافت کرده‌اند؛ چرا که سقف میزان حمایت دولت برای تامین بخشی از سود تسهیلات دولتی در هر سال مشخص است. همچنین حتی اگر بازپرداخت این وام‌ها تصفیه شده باشد نیز به مالکان آن یارانه تعلق می‌گیرد.
وی تصریح کرد: البته یارانه سود تسهیلات بانکی ویژه نوسازی بافت فرسوده صرفا در شهرهایی قابل‌پرداخت است که محدوده بافت فرسوده آن شهرها شناسایی و به تصویب مراجع قانونی ذیربط رسیده و شهرداری و شورای شهر آن شهرها نسبت به تصویب و اعمال حداقل ۵۰درصد تخفیف در هزینه صدور پروانه و تراکم اقدام کرده باشد.
این مقام مسوول یادآور شد: بنابراین افراد مراجعه‌کننده باید 2 کار را انجام دهند، نخست باید بررسی کنند که ملک آنها در محدوده بافت فرسوده مصوب واقع است یا خیر و دوم اینکه میزان این یارانه را براساس دستورالعمل‌ها جویا شوند.
آیینی خاطرنشان کرد: البته یارانه‌های دولت در این رابطه نیز ۳ بخش دارد که عمده‌ترین آن یارانه ویژه ساخت است بدین مفهوم که دولت از وام‌هایی که در قالب مشارکت مدنی برای نوسازی از واحد فرسوده از سیستم بانکی دریافت می‌شود با پرداخت بخشی از سود تسهیلات حمایت می‌کند.
وی اظهار کرد: لذا به طور کلی دولت در بحث نوسازی بافت فرسوده از تسهیلات بانکی ویژه مشارکت مدنی ساخت، فروش اقساطی ویژه خرید واحد مسکونی و نیز تسهیلاتی که برای مرمت و مقاوم‌سازی واحدهای باارزش دریافت می‌شود، در قالب همین یارانه کمک سود تسهیلات بانکی حمایت می‌کند.دکتر بهرام وهابی، مدیرکل دفتر تجهیز منابع مالی و مشارکت‌های مردمی شرکت عمران و بهسازی شهری ایران نیز در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد پیرامون چگونگی پرداخت این یارانه‌ها گفت: سقف مورد حمایت یارانه وام قابل‌پرداخت برای ساخت و نوسازی واحدهای واقع در بافت فرسوده برای سال‌های 84 و 85 حداکثر 10میلیون تومان و برای سال 86 حداکثر 14میلیون تومان است.
وی افزود: البته بنا بر بسته سیاست جدید بانک مرکزی مبنی‌بر ارائه وام‌های ۲۵میلیون تومانی ویژه ساخت، افراد دارای ملک فرسوده واقع در محدوده بافت‌های فرسوده مصوب شهرها نیز می‌توانند از این وام استفاده کنند، اما باید توجه داشت فعلا تا سقف ۱۴میلیون تومان از این وام تحت حمایت دولت برای تامین بخشی از سود این تسهیلات است.وهابی یادآور شد: در سنوات گذشته میزان این یارانه متناسب با سطح جمعیت شهری، متراژ بنا و... بود، اما از امسال ارائه ۵۰درصد یارانه به صورت ثابت قطعی شده و به اجرا درمی‌آید.
وی تصریح کرد: دولت از امسال صرفا برای ساخت یارانه می‌دهد از این رو دیگر دولت در بحث فروش اقساطی خرید مستقیم، یارانه نمی‌دهد البته ساخت‌وسازهایی که منجر به فروش اقساطی می‌شود، شامل این یارانه‌ها خواهد شد.
مدیرکل دفتر تجهیز منابع مالی و مشارکت‌های مردمی شرکت عمران و بهسازی شهری ایران گفت: از دیگر تفاوت‌ها در برنامه‌های امسال این شرکت با سال‌های قبل این است که تا پیش از این شیوه توزیع یارانه را به استان‌ها ابلاغ می‌کردیم، اما از امسال با هماهنگی وزارت مسکن شیوه‌نامه پرداخت این تسهیلات در حال نهایی‌شدن است.
وهابی افزود: شیوه توزیع برای این یارانه‌ها در استان‌ها بستگی به مساحت بافت فرسوده استان‌ها، ضریب لرزه‌خیزی و جمعیت شهری استان‌ها است که براساس این شاخص‌ها، میزان یارانه در نظر گرفته شده به استان‌ها تخصیص پیدا می‌‌کند و این میزان برای سال‌جاری 160میلیارد ریال است.
وی گفت: در سال ۸۴ و ۸۵ که حداکثر مبلغ یارانه قابل‌پرداخت بر مبنای تسهیلات مشارکت مدنی ۱۰میلیون تومانی برای هر واحد بوده، حداکثر دوره برخورداری برای مشارکت مدنی ۲ سال است و این قانون برای سال ۸۶ به گونه‌ای تغییر یافته که براساس آن علاوه‌بر اینکه حداکثر مبلغ یارانه قابل‌پرداخت بر مبنای تسهیلات ۱۴میلیون برای هر واحد است، حداکثر دوره برخورداری برای مشارکت مدنی نیز ۳سال شده است.
به گفته وهابی، همچنین برای سال‌های 84 و 85 در صورت تجمیع پلاک‌های ریز(زیر 200مترمربع) به ازای هر پلاک 5/0 واحد درصد و حداکثر تا 4 واحد درصد به درصدهای موردنظر اضافه می‌شد، اما برای سال 86 این اعداد به ترتیب به 6 و 5 افزایش یافت.
وی اعلام کرد: معادل ریالی این یارانه‌ها هم‌اکنون در سطح شهرها و شهرستان‌ها در بانک مسکن استان‌ها آماده دریافت و استفاده متقاضیان است و صرفا شهرداری‌ها و مسکن‌سازان می‌توانند مردم را به بانک‌های عامل معرفی کنند.وهابی همچنین یادآور شد: در سایت شرکت عمران و بهسازی شهری ایران نیز آدرس و تلفن تمامی شرکت‌های زیرمجموعه در استان‌های مختلف کشور موجود است.
ضمن اینکه اگر مردم مشکلی به لحاظ دریافت تخفیفات شهرداری در عوارض پروانه و تراکم داشتند می‌توانند آن را در سایت این شرکت انعکاس دهند تا از این طریق نسبت به رفع این مشکلات اقدام شود.
وی گفت: در رابطه با نحوه پرداخت این یارانه‌ها در سال‌جاری نیز باید منتظر ماند تا شیوه‌نامه تهیه شده پس از تطابق با قانون بودجه امسال، قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن و سایر سیاست‌های دولت، تصویب شوند.