تراکم فروشی به آن معنا نداریم

گروه مسکن- لیلا درخشان: شهرداری تهران طی سه سال گذشته سعی کرده اثبات کند موضوع تراکم‌فروشی به کلی منتفی شده است. این در حالی است که برابر اطلاعات مستند تراکم‌فروشی در تهران از نوع دیگر همچنان ادامه دارد.

به گزارش دنیای‌اقتصاد در گذشته(دهه هفتاد) رسم تراکم فروشی در تهران این‌طور بود که هر سازنده‌ای که توانایی پرداخت پول زیادی به شهرداری داشت می‌توانست تراکم‌های چندطبقه در هر منطقه که دلش بخواهد خریداری کند. در دوره جدید اینگونه فروش تراکم ممنوع شده و حد تراکم در همه مناطق شهری مشخص است و بیشتر از آن هم به هیچ‌وجه فروخته نمی‌شود.

شیوه جدید فروش تراکم به این‌صورت است که شهرداری به مالکان املاک معارض به جای پرداخت پول نقد، معادل ارزش ملک (ارزش کارشناسی) تراکم در یکی از مناطق را به او واگذار می‌کند، اما چون مالکان املاکی که در موقعیت طرح‌های عمرانی قرار دارند لزوما سازنده مسکن نیستند و تراکم به درد آنها نمی‌خورد از همین‌رو این تراکم را خرید و فروش می‌کنند تا در نهایت به پول برسند.

هم‌اکنون چاپ روزانه بیش از ۱۰مورد تقاضای خرید و فروش تراکم در نیازمندی‌های روزنامه‌ها کاملا شیوه جدید را تایید می‌کند.

سخنگو و رییس گروه مشاوران شهردار تهران درباره موضوع تراکم‌فروشی به شیوه جدید به دنیای‌اقتصاد گفت: تراکم‌فروشی به مفهومی که در گذشته وجود داشته است نیز در‌حال‌حاضر در شهرداری تهران مصداق ندارد. شهر تهران دارای طرح جامع و طرح تفصیلی است و در طرح جامع و طرح تفصیلی ضریب تراکم تمامی مناطق تهران مشخص شده است.

دکتر محمدهادی ایازی افزود: ما به ازای آن ضریب مشخص شده که شهروند چه هزینه‌هایی باید پرداخت کند. به عنوان مثال ساختمانی که ۳۰۰متر زمین دارد ۶۰ درصد در واحد سطح می‌تواند زیربنا داشته باشد که شهرداری ۱۲درصد به آن مجوز می‌دهد، اما مازاد بر آن تراکم فروخته نمی‌شود، چرا که این ساختمان مجوز برای ساخت دارد، اما در هر حال هزینه‌های آن را به شهرداری باید پرداخت کند.

وی تاکید کرد: این روند به معنای تراکم فروشی نیست. بلکه این هزینه‌‌های مرتبط با شهر است که توسط شهروند باید به شهرداری پرداخت شود.

مشاور عالی شهردار تهران روز گذشته در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه با وجود رکودی که بر بخش ساخت‌وساز حاکم است، اما در بخش ساخت‌وساز در تهران شاهد جهشی هستیم به‌طوری که طی ۶ماهه اخیر ۱۶ تا ۱۸درصد افزایش ساخت‌وساز داشته‌ایم و با این اوصاف میزان درآمد شهرداری از این بخش چقدر بوده است؟ اظهار داشت: اساسا همچنان که اشاره کردید رکود ساخت و ساز در سطح شهر تهران وجود ندارد. البته شهرداری از افزایش ۱۶ تا ۱۸درصدی ساخت‌وساز اطلاع دقیقی ندارد یا صادقانه بگویم، حداقل بنده اطلاعی ندارم. شهرداری تهران درآمدهایش نسبت به میزانی که پیش‌بینی کرده افزایش نداشته است و حتی شاید کاهش هم داشته است، اما معمولا در ۶ماهه دوم مطابق روال همیشه جبران می‌شود.

سخنگوی شهرداری تهران در ادامه همچنین گفت: برنامه ۵ ساله شهرداری تهران هفته آینده تحویل شورا می‌شود.

ایازی با بیان این مطلب و با اشاره به این که این اولین برنامه ۵ ساله‌ای است که توسط شهرداری تنظیم شده و به شورا تحویل داده می‌شود‌، گفت: اتاق فکری با حضور مشاوران طرح جامع و تفضیلی‌، عده‌ای از اقتصاددانان و برنامه‌ریزان کشور تشکیل شده و کار گروه برنامه ریزی منطقه ای در سطح مناطق ۲۲گانه شهر تهران‌، کار گروهی در سطح معاونت‌های شهرداری تهران و کارگروه هماهنگی و تلفیق نهایی نیز پیش بینی شد و با استفاده از اسناد بالا دستی شامل سند چشم انداز شهر تهران و هم چنین طرح جامع مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری‌، در نهایت برنامه ۵ ساله شهرداری آماده شد .

ایازی تدوین این برنامه را در ۱۴ فصل عنوان کرد و افزود : برنامه راهبردی شهر تهران برگرفته از طرح راهبردی شهر تهران‌، برنامه شهرداری تهران شامل توسعه ۵ ساله مناطق ۲۲ گانه‌، برنامه راهبردی شهرداری تهران شامل سند توسعه ۵ ساله معاونت‌های بخشی شهر تهران‌، توسعه اجتماعی و فرهنگی شهر تهران‌، درآمدهای پایدار و توسعه اقتصادی و مدیریت شهری‌، بهبود شبکه‌های ارتباطی و نظام حمل و نقل و ترافیک‌، حفاظت از محیط زیست‌، مدیریت بحران‌، ارتقای هویت سیما و منظر شهری و معماری و مدیریت مطالعات شهرسازی‌، توسعه فضاهای سبز عمودی و گردشگری و تفرجگاهی‌، تعدیل نابرابری‌ها و تامین عادلانه حقوق شهروندی، نوسازی شهرداری و اصلاح ساختاری آن‌، پایش برنامه ۵‌ساله و جداول اهداف کمی‌و منابع و مصارف، ۱۴ فصل تدوین این برنامه‌هاست.