مدیر عامل سازمان فنی مهندسی شهرداری تهران گفت: در صورت صدور مجوز و تامین اعتبار عملیات زیر زمینی شدن میدان ۷ تیر در سال آینده آغاز می‌شود. مسعود نصر‌آزادانی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس در خصوص زیر‌زمینی شدن میدان ۷ تیر گفت: این پیشنهاد را سازمان فنی مهندسی شهر تهران داده و باید در کمیسیون مشترک شهرسازی و حمل و نقل نیز به تصویب برسد.

وی با اشاره به این که متولی این مصوبات سازمان مشاور است، گفت: به محض این که سازمان مشاور مجوزها را به سازمان بدهد و معاونت فنی عمران شهرداری تهران هم در اولویت تأمین اعتبار قرار دهد و با توجه به محدودیت منابع، نمی‌توان گفت، چه زمانی کار آغاز می‌شود.

به گفته نصر آزادانی، تا پایان سال عملیات عمرانی این پروژه آغاز نمی‌شود و شروع کار در سال آینده نیز بستگی به مجوز‌ها و تامین اعتبار دارد.

وی اظهار داشت: به دلیل بین بخشی بودن این پروژه باید هماهنگی‌های لازم با شهرسازی و حمل و نقل و ترافیک انجام شود.

سیامک عطایی مدیر نظارت ابنیه شهرداری تهران نیز در این راستا گفت: کل میدان ۷ ‌تیر به مساحت ۳۳ هزار متر مربع با هزینه‌ای بالغ بر ۵۰ میلیارد تومان به زیرزمین منتقل خواهد شد.

وی در خصوص زمان شروع ساخت زیرگذر ۷ ‌تیر‌ گفت: زمان دقیق ساخت مشخص نیست چرا که این کار یک تصمیم مدیریتی است و باید به ما ابلاغ کنند.

مدیر نظارت ابنیه شهرداری تهران ادامه داد: برنامه‌ریزی‌ها و تمام امکان‌سنجی‌های لازم را در این زمینه انجام داده‌‌ایم. سیستم باید تصمیم بگیرد و برنامه‌های ترافیکی و بارگذاری‌ها انجام و سپس برای انجام مناقصه و انتخاب پیمانکار اقدام شود.

عطایی گفت: روی میدان نیز پیاده‌راه و به تفرجگاهی برای شهروندان تبدیل می‌شود و دیگر خودروها از روی میدان عبور نمی‌کند.

مدیر نظارت ابنیه شهرداری تهران افزود: این پروژه قبل از مدرس هنگامی که هنوز به میدان نرسیده، زیر زمین رفته و از کریمخان و مفتح جنوبی خارج می‌شود.

عطایی با اشاره به این که کل ترافیکی که روی زمین به دلیل ایستگاه مترو و تردد بیش از اندازه‌ خودروها وجود دارد به زیر زمین منتقل می‌شود، گفت: تقریباً ۸۵ الی ۹۰ درصد ترافیک با اجرای این پروژه در این محدوده کاهش می‌یابد.