عرضه به تقاضا نزدیک نشد
عکس: آکو سالمی
پارسال از۲۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در بخش ساخت‌و‌ساز تنها ۱۸درصد آن صرف تکمیل و عرضه واحدهای مسکونی جدید شد
گروه مسکن - فرید قدیری: پارسال 20 هزار میلیارد تومان برای ساخت‌و‌ساز در کشور سرمایه‌گذاری شد که این رقم نسبت به سال 85 معادل 80درصد رشد داشت. این آمار به ظاهر خبری خوش می‌تواند برای اهالی بازار مسکن باشد، اما صورت سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در سال 86 تصویر نگران‌کننده‌ای را برای آینده بازار مسکن ترسیم کرده است.

سال گذشته بیش از ۲۰ هزارو ۵۰۰ میلیارد تومان در بخش ساخت‌و‌ساز سرمایه‌گذاری انجام گرفت، اما به‌جای آنکه بخش عمده‌ای از این سرمایه‌گذاری‌ها منجر به‌عرضه واحدهای مسکونی جدید به بازار شود، صرف احداث ساختمان‌های جدیدی شد که در خوش‌بینانه‌ترین حالت ممکن و به‌شرط تامین مصالح و پول کافی دو سال دیگر تکمیل و به بازار عرضه می‌شود.
این درحالی است که انتظار از رشد 80درصدی سرمایه‌گذاری ساختمانی در سال گذشته، این بود که لااقل معادل نصف این رقم، واحد مسکونی جدید ساخته می‌شد و با ورود به بازار مسکن، عرضه را تا حدی به تقاضا نزدیک می‌کرد.
کارشناسان اقتصاد مسکن معتقدند تا زمانی که تقاضا در بازار بیش از عرضه است سوداگری، احتکار و گرانی مسکن در بازار حاکم است.
به گزارش دنیای اقتصاد، فعالان ساختمانی و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی سال گذشته رقمی معادل 205هزار و 214میلیارد ریال در بخش ساخت و ساز سرمایه‌گذاری کردند. این رقم را با توجه به اینکه بیش از 95درصد از کل ساخت و سازها در کشور توسط بخش خصوصی انجام می‌شود، می‌توان به عنوان کل سرمایه‌گذاری‌های انجام شده برای ساخت مسکن در سال 86 عنوان کرد. این حجم سرمایه‌گذاری به نسبت سال 85 معادل 7/80درصد رشد داشته است. در حالی که میزان سرمایه‌گذاری در بخش ساخت و ساز در سال 85 تنها 1/10درصد نسبت به سال 84 افزایش یافته بود.
گزارش بانک مرکزی از فعالیت‌های ساختمانی در سال ۸۶ حاکی است عمده سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در سال گذشته صرف ساخت و ساز ساختمان‌های نیمه‌تمام شده است و جالب آنکه تنها ۱۸درصد از کل سرمایه‌گذاری‌ها صرف تکمیل ساختمان‌ها و عرضه آنها به بازار شده است. در سال ۸۶ از مجموع ۲۰۵هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری انجام گرفته در بخش ساختمان، ۶۵هزار میلیارد ریال مربوط به ساختمان‌های شروع شده، ۱۰۲هزار میلیارد ریال مربوط به ساختمان‌های نیمه‌تمام و ۳۷هزار میلیارد ریال نیز مربوط به ساختمان‌های تکمیل شده بوده است.
سرمایه‌گذاری در ساختمان‌های شروع شده و تکمیل شده در سال گذشته به ترتیب 2/106درصد و 2/76درصد رشد داشته است. براساس این گزارش، سهم شهر تهران از کل سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در سال گذشته حدود 25درصد بوده است. پارسال در تهران 40هزار میلیارد ریال برای ساخت و ساز سرمایه‌گذاری شد که این رقم نسبت به سال 85 معادل 53درصد رشد داشته است.

آمار پروانه‌های ساختمانی
نتایج صدور پروانه‌های ساختمانی در مناطق شهری سراسر کشور در ۹ ماه اول پارسال حاکی از آن است که در این مدت بیش از ۱۴۰هزار فقره پروانه ساختمانی صادر شده است که نسبت به سال قبل از آن از رشد ۴۰درصدی برخوردار بوده است.
بر اساس این پروانه‌ها، قرار است 73میلیون مترمربع به سطح زیربنای ساختمان‌های موجود در کشور اضافه شود.