پیامد زلزله در تهران: تخریب نیم میلیون ساختمان
گروه مسکن – لیلا درخشان: نتایج انجام آزمایش زلزله مصنوعی بر روی یک ساختمان شبیهسازی شده از روی ساختمانهای موجود در تهران نشان داد که نیم میلیون ساختمان در شهر تهران در برابر زلزلههای متوسط و شدید مقاومت نخواهند کرد.
طرح جدیدی برای بهسازی نسبی لرزهای ساختمانهای تهران در دستور کار است که اجرای آن ۱۰ سال زمان میبرد
گروه مسکن - لیلا درخشان: نتایج انجام آزمایش زلزله مصنوعی بر روی یک ساختمان شبیهسازی شده از روی ساختمانهای موجود در تهران نشان داد که نیم میلیون ساختمان در شهر تهران در برابر زلزلههای متوسط و شدید مقاومت نخواهند کرد. در حال حاضر در تهران ۲میلیون واحد مسکونی وجود دارد.
این آزمایش تحت عنوان آزمایش سنجش میزان مقاومت ساختمانهای متداول شهر تهران توسط سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و دانشگاه صنعتی شریف انجام شد.
قرار است با تکمیل و انجام این آزمایشها بر روی ساختمانهای شبیهساز، رفتار کلیه سازههای موجود در تهران در برابر زلزلههای ضعیف، متوسط و شدید شناسایی شوند و از روی آن طرح تهیه دستورالعمل بهسازی نسبی لرزهای ساختمانهای تهران تنظیم، تدوین و ابلاغ شود.
به گزارش دنیای اقتصاد آزمایشی که هفته گذشته در دانشگاه شریف در این رابطه انجام شد، مربوط به شناسایی رفتار ساختمانهای بدون ستون فلزی و بتنی در برابر زلزله بود که یک نمونه از این ساختمانها به عنوان پایلوت بر روی «میز لرزان» مرکز تحقیقات زلزله دانشگاه صنعتی شریف تحت آزمایش لرزهای قرار گرفت.
به گزارش خبرنگار ما، زلزله زرند مقیاس آزمون لرزهای این نمونه ساختمان قرار گرفت که پس از طی سه مرحله لرزه ضعیف، متوسط و نسبتا شدید مشخص شد که تمام سازههای متداول تهران که با استفاده از این روش ساخته شدهاند، در زلزلههای متوسط و شدید دوام نخواهند آورد.
بنابراین گزارش، رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در این مراسم خاطرنشان کرد: مقاومسازی ساختمانهای متداول و موجود با سرعت بالا و کمترین هزینه یکی از فاکتورهای مهم و اساسی و از اهداف کاهش میزان خطرپذیری در برابر زلزله است. دکتر مازیار حسینی اظهار داشت: اما از آنجا که تخریب ساختمانها و ساخت مجدد آنها اعتبار هنگفتی میطلبد، در نتیجه بسیاری از مردم رغبتی برای مقاومسازی ساختمانهای خود ندارند.
وی افزود: نگاهی به زلزلههای تلخ و رقتبار گذشته حاکی از آن است که بسیاری از ساختمانها با همان تکانشهای اول زلزله تخریب شدهاند و متعاقب آن تلفات جانی بسیاری به بار آمده است.
حسینی گفت: تخریب کامل ساختمانها به منظور مقاومسازی آنها به دلیل نیاز به سرمایهگذاری تاکنون با اقبال عمومی مواجه نشده است؛ اما در این بین راهکارهای میانبر برای مقاومسازی ساختمانها میتواند مفید واقع شود.
حسینی خاطرنشان کرد: طرح مقاومسازی یا بهسازی لرزهای نسبی ساختمانهای متداول شهر تهران از جمله این طرحها است که براساس آن با استفاده از روشهای ساده و کمهزینه میتوان ساختمانهای رایج شهر تهران را در برابر زلزله مقاومسازی کرد.
وی افزود: اجرای این طرح باعث میشود میزان مقاومسازی ساختمانها ارتقا یابد و درنتیجه حفظ جان شهروندان نیز تضمین خواهد شد.
رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در ادامه با اشاره به اینکه این طرح فارغ از محاسبات پیچیده مهندسی به مرحله عمل خواهد رسید، تصریح کرد: عضویت مهندس محلی در سازمان نظام مهندسی و آموزش نیروهای نیمهماهر و جوشکاران جوان در سطح محلات قابلیت اجرایی این طرح را عملی خواهد کرد.
وی گفت: در هر حال طرح بهسازی نسبی لرزهای ساختمانهای متداول شهر تهران در پی آن است تا با شیوههای ساده فنی و مهندسی و از طریق اقدامات کمهزینه و سریع مقاومت ساختمانهای متداول شهر تهران را افزایش دهد که در صورت موفقیتآمیز بودن و مثبت بودن نتایج این طرح به صورت دستورالعملهای اجرایی تدوین و مورد استفاده قرار میگیرد.
حسینی خاطرنشان کرد: این طرح با هدایت و نظارت سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و با همکاری مراکز علمی از جمله دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران و جمعی از استادان مجرب دانشگاه در مرحله تدوین و مطالعه است.
وی گفت: در این راستا و با هدف کسب اعتماد از نحوه کارکرد طرح چندین آزمایش بر روی برخی از واحدهای مسکونی انجام خواهد شد. حسینی خاطرنشان کرد: نتیجه این آزمایشها به صورت فیلمهای تخصصی، آموزشی نحوه مقاومسازی ساختمانها با استفاده از این شیوه در اختیار مهندسان عمران، کاردانهای فنی و همچنین علاقهمندان قرار میگیرد.
رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در پایان در خصوص میزان مقیاس زمانی برای اجرای این طرح گفت: حدود ۱۰سال برای اجرای این طرح زمان نیاز است.
وی خاطرنشان کرد: نمره قبولی این طرح در صورت تصویب از ۲۰نمره ۱۰ خواهد بود.
ارسال نظر