رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با توجه به حادثه ریزش ساختمان‌ در سعادت‌آباد از مردم خواست قبل از خرید یا اجاره آپارتمان نسبت به استحکام و کیفیت ساخت آن مطلع شوند.

به گزارش دنیای‌اقتصاد، مازیار حسینی گفت: افراد قبل از خرید یا اجاره باید از ساکنان آن محل درخصوص نحوه انجام کار ساخت‌و‌ساز آن ساختمان تحقیق کنند. وی افزود: افراد همچنین می‌توانند برای اطمینان بیشتر از استحکام سازه‌ای که قرار است آن را خریداری کنند از یک مهندس معمار یا مهندس عمران بخواهند نظرشان را در مورد کیفیت سازه اعلام کنند. این بررسی‌ها اگرچه نمی‌تواند محتوایی باشد، اما کمک بسیار مهمی برای انتخاب صحیح می‌تواند باشد.

حسینی با اشاره به اینکه سیستم ساخت و ساز در کشور نقایصی دارد که باید برطرف شود، گفت: حجم ساخت زیاد است و باید شیوه‌های جدید ساخت‌و‌ساز صنعتی جایگزین شود. وی افزود: سیستم نظارتی ساختمان نیز نیاز به بازنگری دارد.

رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران بر اهمیت شناسنامه‌دار شدن و درجه‌بندی ساختمان‌ها تاکید کرد و گفت: اگر مردم ساختمان‌های سست و نامرغوب را خریداری نکنند، سازندگان مجبور به تجدیدنظر در کار خود خواهند شد.

وی همچنین درخصوص اقداماتی که می‌توان پیش از وقوع زلزله و بحران انجام داد، گفت: بحث مدیریت بحران و کاهش خطرپذیری ۳ مولفه دارد؛ از همه مهم‌تر این که تقاضای خسارات را کاهش دهیم(مدیریت‌ خطرپذیری قبل از حادثه) که در آن باید با چند اقدام؛ همچون ساخت‌و‌ساز استاندارد در برابر زلزله، مقاوم‌سازی یک سری ساختمان‌هایی که نه جزو ساختمان‌های فرسوده هستند و نه از استحکام کافی برخوردارند، و اقدام دیگر افزایش اطلاعات و آگاهی مردم، تا هر کسی در کشور زلزله‌خیزی مثل ایران زندگی می‌کند، بداند هنگام زلزله چه باید کند و مسوولیتش در برابر خود، خانواده و هم محله‌ای‌هایش چیست.

وی بحث بهسازی را نیازمند حجم وسیعی سرمایه، امکانات فنی مهندسی و مصالح و سال‌ها زمان دانست و اعلام کرد: سازمان مدیریت بحران از ۳ سال پیش بحث بهسازی را در دستور کار قرار داده و با استفاده از تیم‌های مهندسی سازه و زلزله کشور و مشاور سعی کرده‌ایم مفهومی را به نام بهسازی لرزه‌ای نسبی توسعه دهیم.

مازیار حسینی توضیح داد:‌این بهسازی یعنی اینکه با استفاده از نسخه‌های تجویزی و به دور از عملیات مهندسی پیچیده مقاوم‌سازی بتوانیم با استفاده از مهندسان عمران، و معمارانی که عضو نظام مهندسی باشند و نیروهای محلی مثل جوشکار و آهنگر و ... در محله، نقشه‌های تیپی تولید کنیم و به صورت رایگان در اختیار عموم قرار دهیم تا نقاط ضعف ساختمان برطرف شود و به این ترتیب مقاومت ساختمان‌ها را در برابر زلزله‌های متوسط بالا برد.

حسینی درخصوص آخرین اطلاعات درخصوص علت حادثه سعادت‌آباد گفت: براساس نظر کارشناسان دادگستری، این ساختمان از نظر ایستایی و کیفیت بتن، کیفیت اجرا نامناسب ارزیابی شد و از همه مهم‌تر اینکه تفاوت‌های آشکاری بین نقشه‌های محاسباتی و اسکلت اجرا شده وجود داشت. به‌عنوان نمونه، در یکی از موارد ۶ دیوار برشی اصلی که نقش اساسی در مقاوم بودن ساختمان‌ها در برابر توفان و زلزله دارند در نقشه ساختمان وجود داشته، اما هیچ‌کدام اجرا نشده است.

رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در توضیح شرایط نامناسب این ساختمان، به ستون‌های سست، وجود پاکت سیمان و آجر به جای سیمان در ستون‌ها همچنین استفاده از ۱۲ میلگرد با قطر کم در داخل ستون، به جای ۲۴ میلگرد اشاره کرد و ادامه داد: مجموعه چنین عواملی باعث شد که این ساختمان ایستایی لازم را نداشته باشد و یخبندان زمستان سال ۸۶ هم بی‌تردید بر میزان کاهش مقاومت اسکلت تاثیرگذار بوده است.