مسوولان از قوانین زمین و املاک بی‌اطلاع و بی‌توجه هستند

عکس: حمید جانی‌پور

گروه مسکن - لیلا درخشان: مدیرکل توسعه منابع انسانی سازمان بازرسی کل کشور گفت: حضور برخی از مسوولانی که هیچ اطلاعی از موضوع زمین و مسکن ندارند، در سازمان‌ها و نهادهای تصمیم‌گیر و سیاست‌گذار در حوزه مسکن مشکلات فراوانی را برای این بخش ایجاد کرده است و همین موضوع سبب ایجاد یک‌سری دخل و تصرف‌های غیرقانونی شده و باعث نامساعد شدن وضعیت زمین در کشور شده است. دکتر حسین‌علی احمدی گرجی که در همایش رویکردهای نوین در مدیریت زمین و املاک سخنرانی می‌کرد، در ادامه افزود: هیچ تعریف مشخصی از مالکیت خصوصی در ایران وجود ندارد و این در حالی است که در دنیای پیشرفته این موضوع کاملا به چشم می‌خورد.وی ضمن تاکید بر اینکه اگر همچنان دولت بر روی بعضی از زمین‌های موجود نظارت دارد، باید میزان نفوذ دولت روی این زمین‌ها نیز مشخص شود، تصریح کرد: متاسفانه در ایران از مدیریت نوین هیچ استفاده‌ای نمی‌شود و به همین دلیل میزان بالایی از زمین‌های کشور به خاطر مدیریت سنتی به هدر می‌روند.مدیرکل منابع انسانی سازمان بازرسی کشور در ادامه افزود: مسوولان و دست‌اندرکاران زمین و املاک به قوانینی که در این حوزه وجود دارد، توجه بسیار کمی دارند.

مکانیزه شدن فرآیند املاک

بحث‌های مرتبط با زمین و ارزش افزوده آن در جامعه، مورد پیگیری است و در راس برنامه‌های سازمان ثبت اسناد و املاک کشور قرار گرفته است. دکتر سلیمانی، معاون برنامه‌ریزی و توسعه فناوری اطلاعات سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نیز در این سمینار با اشاره به اینکه بیشترین حجم کار در راستای تحقق بهداشت حقوقی، متوجه کاداستر است، تصریح کرد: تا چند سال پیش فقط ۲۰ استان در بحث کاداستر فعال بودند، ولی در حال حاضر تمام استان‌های کشور در کاداستر فعال هستند و تمامی نقشه‌های کاداستر با سیستم‌های فنی ترسیم شده است. وی با اشاره به مکانیزه شدن فرآیندهای املاک گفت: در این راستا با توجه به قدمت ۸۰ ساله ثبت و وجود قوانین پیچیده، بررسی‌های صورت گرفت و سعی داریم ۱۲۳ فرآیندی را که در این بخش است (۷۰ فرآیند مربوط به املاک ثبت شده و ۵۳ فرآیند مربوط به املاک جاری) مکانیزه کنیم.

در همین حال رییس اتحادیه مشاوران املاک نیز گفت: برخلاف نظر عوام مشاوران املاک به هیچ وجه سبب گرانی‌های مسکن نیستند و تنها به عنوان مشاوره‌دهنده در راستای خرید، فروش و اجاره‌بهای مسکن فعالیت می‌کنند.

قلی خسروی ضمن تاکید‌بر اینکه مشاوران املاک مسوول تنظیم قیمت مسکن نیستند، گفت: مهندسی فروش از ضرورت‌‌های مسکن ایران است و در این راستا مشاوره املاک از فعالیت‌های تخصصی است و این افراد به عنوان راهنما برای خرید‌و‌فروش کاملا باید متخصص باشند. وی تصریح کرد: هم‌اکنون ۲۵هزار واحد صنفی در کشور وجود دارد که تنها ۸هزار نفر از آنها موفق به دریافت مجوز شده‌اند.

ضرورت استفاده از خدمات مهندسی نقشه‌برداری

مهندس امامی، عضو هیات‌رییسه گروه تخصصی نقشه‌برداری سازمان نظام مهندسی ایران نیز در این سمینار به تحلیل وضع موجود مدیریت زمین از دیدگاه نقشه‌برداری پرداخت و گفت: مالکان و صاحبان زمین،‌ وزارت مسکن و شهرسازی، سازمان ثبت اسناد و املاک، شهرداری‌ها، سازمان نقشه‌برداری کشور، شورای‌عالی مهندسان معمار و شهرساز و از عوامل موثر در صنعت‌ ساختمان‌سازی هستند. این مقام مسوول در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقش سازمان نظام مهندسی ساختمان و مهندسان ناظر در عرصه مسکن تصریح کرد: تا زمانی که ارتباط حسنه بین شهرداری‌ها، مالکان و نظام مهندسی و مهندسان ناظر به‌وجود نیاید و مصالح استاندارد به کار گرفته نشود و همگی حداکثر تلاش و توان خود را در تولید ساختمان با کیفیت به کار نبرند، نباید انتظار داشت شرایط فعلی قیمت زمین و مسکن و فضای سبز و ترافیک و ... بهتر از این باشد که هست! امامی ضمن تاکید بر عدم‌دخالت دادن افراد غیرمتخصص نقشه‌بردار در صنعت ساختمان گفت: گاهی شهروندان و مالکان غافل از اینکه با چه افرادی سروکار دارند،‌ سرمایه‌های کلان خود را در صنعت ساختمان و سایر پروژه‌ها بدون مراجعه به کارشناسان و متخصصان نقشه‌بردار ذی‌صلاح، به دست افراد ناآگاه که در کارهای نقشه‌برداری دخالت می‌کنند، سپرده و بدون خبر از خاتمه کارها، خوشحال از پرداخت مبالغ نازل و کم برای دریافت خدمات مهندسی نقشه‌برداری می‌باشند. وی خاطرنشان کرد: خسارت این‌گونه برخوردها می‌تواند در کوتاه‌مدت یا درازمدت با مطرح شدن دعاوی در محاکم قضایی به لحاظ عدم‌رعایت قوانین و مقررات از ابتدای کارها ظاهر شود.