گفتوگوی «دنیای اقتصاد» با معاون وزیر تعاون درباره سرانجام مسکن ۹۹ ساله
تهران بیشتر از سایر استانها از طرح مسکن مهر استقبال کرد
میترا یافتیان
گروه مسکن- معاون نظارت و بهرهبرداری وزارت تعاون اعلام کرد: در صورتی که هر یک از افراد مشمول برخورداری از تسهیلات طرح مسکن مهر، از ابتدای اجرای برنامه چهارم توسعه (سال ۸۴) دارای واحد مسکونی بوده اما مالکیت ملک خود را از سال ۸۴ به فرد دیگری حتی اعضای خانواده نظیر پدر، مادر و... منتقل کرده باشند تا بتوانند از تسهیلات این طرح برخوردار شوند، بلافاصله پس از احراز شدن این وضعیت در ادارات تعاون علاوه بر پرداخت خسارت مالی وارده بر دولت، با هماهنگی قوه قضائیه ملک (روی زمین ۹۹ ساله) در هر مرحله از ساخت که باشد از متقاضی پس گرفته میشود.
پروژههای مسکونی مهر حداکثر تا سه سال آینده ساخته میشوند
میترا یافتیان
گروه مسکن- معاون نظارت و بهرهبرداری وزارت تعاون اعلام کرد: در صورتی که هر یک از افراد مشمول برخورداری از تسهیلات طرح مسکن مهر، از ابتدای اجرای برنامه چهارم توسعه (سال ۸۴) دارای واحد مسکونی بوده اما مالکیت ملک خود را از سال ۸۴ به فرد دیگری حتی اعضای خانواده نظیر پدر، مادر و... منتقل کرده باشند تا بتوانند از تسهیلات این طرح برخوردار شوند، بلافاصله پس از احراز شدن این وضعیت در ادارات تعاون علاوه بر پرداخت خسارت مالی وارده بر دولت، با هماهنگی قوه قضائیه ملک (روی زمین ۹۹ ساله) در هر مرحله از ساخت که باشد از متقاضی پس گرفته میشود. حسین رحمانینیا، معاون نظارت و بهرهبرداری وزارت تعاون در گفتوگو با دنیای اقتصاد با اعلام این مطلب افزود: در حین بررسی اطلاعات متقاضیان برخورداری از طرح مسکن مهر تا زمان تحویل خانه به آنها و حتی پس از آن، در صورتی که ادارات تعاون استانها متوجه شوند فردی مالک واحد مسکونی بوده و اطلاعات غلطی به دولت ارائه کرده است، با هماهنگی قوه قضائیه واحد مسکونی در هر مرحله از ساخت که باشد از او پس گرفته شده و فرد خاطی ملزم به پرداخت خسارت وارده به دولت است.
وی تصریح کرد: تمامی متقاضیان مشمول دریافت تسهیلات مسکن مهر در ابتدا تعهدی محضری مبنی بر فاقد منزل مسکونی بودن خود، همسر و افراد تحت تکفل خود میدهند همچنین طبق تعاملاتی که وزارت تعاون با سازمانهای آب، ادارات برق و شرکت مخابرات دارد میتواند صحت این اطلاعات را تا حدی مشخص کند.
از سوی دیگر تمامی متقاضیان واجد شرایط از ابتدای برنامه چهارم توسعه نباید خانهای به نام آنها باشد و حتی اگر در سال ۸۵ و پیش از اجرای طرح مسکن مهر بنا به هر دلیلی ناچار به فروش واحد مسکونی خود شده باشند و در سال اجرای این طرح (سال۸۶) ثبتنام کرده باشند حتی اگر در ابتدا واجد شرایط تشخیص داده شوند و احداث ساختمان برای آنها آغاز شود و پس از آن دارا بودن منزل مسکونی متقاضی در مدت زمان گذشته از اجرای برنامه توسعه برای ادارات تعاون استانها محرز شود، سهمیه مربوطه از او پس گرفته خواهد شد.
همچنین همانطور که بارها و بارها در رسانههای مختلف اعلام شده افرادی هم که یک بار از امکانات زمین یا واحد مسکونی دولتی یا تسهیلات یارانهای دولتی برای خرید خانه یا ساخت واحد مسکونی استفاده کردهاند نیز نمیتوانند مشمول دریافت این تسهیلات در طرح مسکن مهر باشند.
وی خاطرنشان کرد: طرح مسکن مهر ابتکار دولت نهم بود که با همکاری نزدیک دو وزارتخانه مسکن و شهرسازی و تعاون به انجام رسیده است که طی آن سازماندهی متقاضیان در قالب تعاونیها و معرفی آنها به وزارت مسکن و شهرسازی بر عهده وزارت تعاون بوده و واگذاری زمین به صورت اجاره ۹۹ ساله و فراهم کردن شرایط ارائه تسهیلات مربوط به ساخت بر عهده دولت است.
وی با بیان اینکه در قالب طرح مسکن مهر طی سال ۸۶، حدود ۳میلیون و ۸۰۰هزار نفر ثبتنام کردهاند، یادآور شد: بر اساس قانون ما موظفیم ۲/۱میلیون از افراد واجد شرایط را سازماندهی کنیم و خوشبختانه وزارت تعاون توانسته است به خوبی به تعهدات خود عمل کند و حدود یکمیلیون و ۲۰۰هزار نفر متقاضی را در شهرها سازماندهی و اطلاعات آنها را پالایش کرده و متقاضیان را در قالب حدود ۸هزار تعاونی به سازمانهای مسکن و شهرسازی در سراسر کشور معرفی کند.
همچنین بر اساس آخرین گزارشات حدود یکمیلیون نفر از این متقاضیان زمین به صورت اجاره ۹۹ ساله را در قالب تعاونیها در اختیار گرفتهاند.
۳ سال آینده، حداکثر زمان ساخت مسکن ۹۹ ساله
وی ابراز امیدواری کرد: متقاضیانی که طی سال ۸۶ در این طرح ثبتنام کرده و زمین دولتی دریافت کردهاند، در ۳ سال آینده واحدهای مسکونی خود را از تعاونیها دریافت کنند.
وی افزود: از سال گذشته نیز برخی ساختوسازها در قالب این طرح آغاز شده اما در ۳مرحله تسهیلات مربوط به تعاونیها برای ساختوساز صورت میگیرد به طوری که در ابتدا ۱۰میلیون ریال وام آمادهسازی و در مرحله ساخت یک سوم وام ۱۴میلیونی پس از انجام فونداسیون، یک سوم این وام در مرحله سقفزنی و مابقی بعد از اتمام مراحل سفتکاری و نازککاری به تعاونیها پرداخت میشود.
وی گفت: به این ترتیب دولت با این طرح، هم مشکل زمین را حل میکند و هم مشکل کمبود نقدینگی برای تولید مسکن.
همچنین تمامی خانواده های فاقد مسکن با آوردهای حدود ۵ الی ۷میلیون تومان بعد از حدود ۲ الی ۳سال صاحب خانه میشوند. بنای دولت بر آن است که به هر طریق ممکن یک سرپناهی را برای متقاضیان از طریق تعاونیها فراهم کند که اندک اندک خود افراد داخل واحد مسکونی را تکمیل کنند.
نظارت جدی وزارت تعاون برای ساختوسازهای مسکن ۹۹ ساله
به گفته رحمانینیا، وزارت تعاون بنا دارد در ۳سال آتی جهت به نتیجه رسیدن ساخت این واحدها، نظارت جدی بر عملکرد تعاونیهای مسکن مهر داشته باشد تا متقاضیان واجد شرایط از خانهدار شدن خود اطمینان لازم داشته باشند.
از این رو نظارت پیگیرانه بر تعاونیها را برای رعایت حق و حقوق اعضا از ابتدای سال جاری در دستور کار خود قرار داده و تمامی ادارات تعاون استانها در سراسر کشور به دلیل اهمیت این طرح موظف شدند نسبت به نظارت بر روند ساختوساز تعاونیهای مسکن مهر به طور ویژه اهتمام داشته باشند.
وی اضافه کرد: همچنین اگر هر یک از اعضای این تعاونیها به مبلغ حداکثر ۲۵میلیون ریال در صندوقهای تعاون استانها و به مدت ۳ماه سپردهگذاری کنند میتوانند تا سقف ۵۰میلیون ریال وام در مقاطع مختلف ساختوساز و با کارمزد ۹درصد و شرایط آسان دریافت کنند.
وی گفت: دستورالعمل پرداخت این وامها به شعبات ادارات کل تعاون استانها اعلام شده که در آینده نزدیک سپردهگذاری برای دریافت این وامها آغاز خواهد شد.
وی با اشاره به تجربه ناموفق واگذاری زمینهای دولتی به مردم در اوایل انقلاب اظهار کرد: برای اینکه مجددا واگذاری زمینهای دولتی به تعاونی مسکن ناموفق در امر ساختوساز صورت نگیرد، دو وزارتخانه مسکن و تعاون پیگیر این امر هستند که هم خانهها مقاوم و استاندارد ساخته شوند و هم در اسرع وقت به متقاضیان مربوطه تحویل داده شوند.
وی اذعان داشت: همچنین اگر هر یک از اعضای تعاونیهای مسکن نتوانند به موقع به تعهدات خود مبنیبر پرداخت مبالغ مربوط برای ساختوساز، عمل کنند، ملک به قیمت روز از آنها خریداری شده و در اختیار فرد دیگری قرار داده میشود.
وی خاطرنشان کرد: برای اینکه تعاونیهای مربوطه در این طرح بتوانند به نتیجه مطلوب برسند، نظارت هر یک از اعضا نیز بر کلیه مراحل ساختوساز ضروری است.
لذا هر یک از اعضای تعاونیها نسبت به عملکرد هیاتمدیره این تعاونیها، شکایتی داشته باشند میتوانند اعتراض خود را به ادارات تعاون استان مربوطه ارائه کنند.
وی در ادامه تعداد تعاونیهای انبوهساز در قالب طرح مسکن مهر را اندک دانست و افزود: حدود نیمی از تعاونیهایی که در امر مسکن مهر سازماندهی شدند از میان تعاونیهای مسکن با سابقه و خوشنام بودهاند و مابقی نیز تعاونیهای مسکن مهر بودند که با اجرای این طرح تشکیل شدند.
وی در پایان بیشترین ثبتنامکننده در طرح مسکن مهر را طی سال ۸۶ مربوط به استان تهران با ۸۶۰هزار نفر متقاضی و کمترین را مربوط به استان خراسان شمالی با ۱۸هزار و ۷۷۰نفر متقاضی دانست.
وی تاکید کرد: اخیرا اعلام شده که بعضی از افراد سودجو بیان نمودهاند که فیش ثبتنام تعاونیهای مسکن مهر قابل خرید و فروش است و تحت عنوان «نوبت فروش» دست به سودجویی میزنند.
لذا موکدا اعلام میگردد، چنین امری صحت ندارد و اصلا فیشی وجود ندارد که قابل خرید و فروش باشد و از متقاضیان درخواست میشود گول این افراد سودجو را نخورند و به محض مشاهده این افراد آنها را به نیروی انتظامی و ادارات تعاون در سراسر کشور مصرفی نمایند.
ارسال نظر