دنیای اقتصاد- وزرای عضو کارگروه‌مسکن تصویب کردند: تسهیلات سپرده‌گذاری ساخت مسکن که سقف پرداخت آن در حال‌حاضر ۳۰ میلیون تومان است به ۴۰ میلیون تومان افزایش پیدا کند؛ این مصوبه جدید، علاوه بر اینکه ضریب کارآیی وام ساخت‌وساز را ارتقا می‌دهد، به متقاضیان مسکن بعد از ۶سال محرومیت از «تسهیلات کافی»، کمک می‌کند تا بخشی از هزینه خرید مسکن را با وام بانکی پرداخت کنند؛ براساس تصمیم اتخاذ شده در کارگروه مسکن، انبوه‌سازان بعد از ۹ماه سپرده‌گذاری ۲۰ میلیون تومانی، می‌توانند ۴۰ میلیون تومان وام با نرخ‌سود عقودمشارکتی دریافت کنند که در زمان فروش واحدهای مسکونی، ۳۵ میلیون تومان از آن به خریدار منتقل خواهد شد؛ این تسهیلات چون در ازای ساخت واحدمسکونی، به خریداران مسکن تعلق می‌گیرد،. نه تنها اثر تورمی ندارد که به افزایش عرضه و کاهش تقاضا در بازار مسکن نیز منجر خواهد شد.دولت از سال۸۴ تاکنون با تاکید براینکه وام مستقیم خریدمسکن - تسهیلاتی که با مراجعه به بانک‌ها برای خرید مسکن قابل پرداخت باشد- بلافاصله حباب قیمتی در بازار ملک را رقم می‌زند، جلوی افزایش وام‌های خرید ۱۸ میلیونی را گرفته است. حالا اگرچه خریداران مسکن به‌صورت غیرمستقیم به تسهیلات جدید دسترسی پیدا می‌کنند، اما به نظر می‌رسد تاثیر آن بر تقویت قدرت خرید مسکن، بیشتر از قبل باشد. در کارگروه مسکن به تصویب رسید

وام جدید «ساخت‌و‌خرید» مسکن

پرداخت تسهیلات ۴۰ میلیون تومانی به انبوه‌سازان با قابلیت انتقال ۳۵ میلیون به خریدار

افزایش قابل‌ملاحظه قدرت خرید مسکن بدون اثر تورمی

گروه مسکن- فرید قدیری: در پاسخ به درخواست ماه‌های اخیر انبوه‌سازان برای افزایش سقف وام ساخت و همچنین تسهیل شرایط فروش واحدهای مسکونی نوساز، کارگروه مسکن طرح «تقویت همزمان قدرت ساخت و خرید مسکن» را تصویب کرد.

براساس تصمیم جدید کارگروه مسکن، تسهیلات بانکی برای ساخت‌وساز از ۳۰ میلیون تومان کنونی به ۴۰ میلیون تومان افزایش پیدا می‌کند و در زمان فروش واحدها توسط سازنده، ۳۵ میلیون تومان از وام، به خریداران آپارتمان‌ها منتقل می‌شود.

به واسطه وام جدید، اگرچه سهم بانک‌ها از تامین هزینه خرید مسکن بعد از ۶سال، افزایش قابل‌توجه پیدا می‌کند، اما کارگروه مسکن - وزرای دارای اختیار از هیات‌دولت برای تدوین سیاست‌های مربوط به بخش مسکن- به گونه‌ای پرداخت آن را تصویب کرده‌ که تسهیلات ۳۵ میلیون تومانی، بدون آنکه اثر تورمی و تحریک قیمتی در بازار مسکن ایجاد کند، در اختیار خریداران مسکن قرار بگیرد.

گزارش «دنیای‌اقتصاد» از تازه‌ترین مصوبه کارگروه مسکن حاکی است: شرط ارائه وام جدید به خریداران مسکن که ارزش آن در حدود ۳۰ درصد قیمت خرید یک واحدمسکونی نوساز (متراژ کوچک) خواهد بود، «ساخت یک واحدمسکونی» است به این صورت که تسهیلات ابتدا به ساخت و در مرحله بعد به خرید آن واحد، تعلق پیدا می‌کند. دولت سال۸۶ جلوی پرداخت انواع تسهیلات چند ده میلیونی خرید مسکن را گرفت و اعلام کرد: وام خرید مسکن، نوعی تسهیلات بدون محل است که چون معادل آن، واحدمسکونی در بازار وجود ندارد، پرداخت آن باعث افزایش کاذب قیمت مسکن می‌شود. به دلیل حساسیت فوق‌العاده بالا در دولت نسبت به وام خرید مسکن، وام ۱۸ میلیون تومانی که از سال۸۴ تاکنون افزایش نیافته بود، نیمه اول امسال، به اندازه ۲ میلیون زیاد و به ۲۰ میلیون تومان تبدیل شد.

اما با تصمیم اخیر کارگروه مسکن، بدون آنکه، تغییر در این وام، به وجود بیاید، امکان استفاده خریداران مسکن از تسهیلات ساخت‌وساز فراهم شده است. در متن مصوبه کارگروه مسکن آمده است: «بانک مسکن مجاز است نسبت به پرداخت ۵۰ هزار فقره تسهیلات ۴۰ میلیون تومانی ساخت مسکن و فروش اقساطی مبلغ ۳۵ میلیون تومان به علاوه سود دوران مشارکت این تسهیلات، با میانگین سپرده‌گذاری ۲۰ میلیون تومان طی مدت ۹ ماه یا متناظر آن در صندوق بانک مسکن اقدام کند».

تعداد این تسهیلات درصورت استقبال انبوه‌سازان، افزایش پیدا خواهد کرد. ضمن اینکه نرخ سود این تسهیلات در قالب عقود مشارکتی محاسبه خواهد شد.

به گزارش «دنیای‌اقتصاد» تا پیش از این مصوبه، روش پرداخت تسهیلات ساخت‌ توسط صندوق پس‌انداز بانک مسکن به این صورت است که انبوه‌سازان با سپرده‌گذاری ۱۵ میلیون تومانی به مدت یک‌سال، می‌توانستند ۳۰ میلیون تومان وام ساخت دریافت کنند که از این مبلغ، حدود ۱۵ تا ۲۵ میلیون تومان قابل انتقال به خریدار واحدمسکونی بود. اما حالا با مصوبه کارگروه مسکن، از یکسو طول مدت سپرده‌گذاری انبوه‌سازان برای دریافت تسهیلات ساخت، ۳ ماه کاهش پیدا کرده و از سوی دیگر، سقف وام ساخت ۳۳ درصد افزایش یافته است. همچنین وام قابل انتقال به خریداران مسکن -فروش اقساطی وام ساخت- نیز ۴۰ درصد زیاد شده است.

کارگروه مسکن برای نحوه پرداخت این تسهیلات تاکید کرده نرخ سود تسهیلات به گونه‌ای محاسبه شود که اگر تاخیر در ساخت یا فروش واحدهای مسکونی از سوی انبوه‌ساز ایجاد شد، هزینه تسهیلات برای سازنده افزایش پیدا کند. این روش، مانع احتکار یا خالی گذاشتن خانه‌های نوساز می‌شود.

مصوبه جدید کارگروه مسکن، برای تایید و ابلاغ، به دفتر رییس‌جمهور ارائه شده و پس از طی مراحل نهایی، توسط معاون اول رییس‌جمهور ابلاغ خواهد شد. مسوولان بانک مسکن بعد از ابلاغ رسمی این مصوبه، ضوابط اجرایی پرداخت وام ۴۰ میلیون تومانی را تنظیم خواهند کرد که طبق گفته مسوولان بانک، اجرای این طرح به اوایل سال آینده، موکول خواهد شد.

براساس گزارش «دنیای‌اقتصاد»، دولت و کارگروه مسکن، هنوز برای تغییر سقف تسهیلات بدون سپرده‌گذاری و ارزان‌قیمت ساخت‌وساز -وام مسکن‌مهر- هیچ تصمیمی اتخاذ نکرده، اما شنیده‌ها حاکی است سقف این وام که در حال‌حاضر ۲۵ میلیون تومان است، در سال آینده نیز تغییر نمی‌کند.

استقبال انبوه سازان از تسهیلات جدید

گروه مسکن - هاجر شادمانی: انبوه‌سازان فعال در شهر تهران که در حال حاضر برای دریافت تسهیلات ۳۰ میلیون تومانی ساخت مسکن در نوبت یکساله دریافت وام قرار می‌گیرند، در واکنش به تصمیم اخیر کارگروه مسکن برای کاهش مدت زمان دریافت وام به ۹ ماه و افزایش رقمی‌ معادل ۱۰ میلیون تومان به مبلغ تسهیلات، به «دنیای اقتصاد» اعلام کردند که این امر ضمن تقویت بنیه مالی انبوه سازان باعث افزایش قدرت خرید متقاضیان نیز می‌شود.در این زمینه عضو هیات مدیره انجمن انبوه‌سازان تهران به «دنیای اقتصاد» گفت: تصمیم اخیر کارگروه مسکن، در صورت همکاری موثر سیستم بانکی، علاوه بر افزایش بنیه مالی انبوه سازان، قدرت خرید مسکن را نیز افزایش می‌دهد.بیژن کاموری افزود: در شرایطی که علاقه بانک ها به اعطای تسهیلات به بخش مسکن کمتر از سایر بخش ها است، افزایش تسهیلات و کاهش مدت زمان انتظار برای انبوه‌سازان باید با هماهنگی کامل دولت و نظام بانکی صورت گیرد تا مصوبه جدید به صورت کامل اجرا شود.همچنین، نایب رییس انجمن صنفی انبوه‌سازان تهران نیز مصوبه اخیر کارگروه مسکن را بیشتر برای انبوه‌سازان جوان و نیازمند نقدینگی مفید دانست که به صورت محدود در حد پنج تا ده طبقه اقدام به ساخت می‌کنند.سعید آسویار به «دنیای اقتصاد» گفت: افزایش ۱۰ میلیونی مبلغ وام ساخت‌و‌ساز اگرچه ممکن است تفاوت چندانی برای انبوه‌سازان متخصص نداشته باشد، اما در ساخت و سازهای معمولی و به خصوص فعالیت‌های سازندگان در محدوده بافت‌های فرسوده شهری نقش موثرتری ایفا می‌کند. وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر این روش در ساخت و سازهای شهرهای کوچک به علت کمک به سرعت ساخت و افزایش توان مالی سازندگان و خریداران، بیش از کلان‌شهرهایی مانند تهران راهگشا خواهد بود.