گروه مسکن- بررسی‌ها درباره علت توقف برخی پروژه‌های مسکن‌مهر در مرحله نازک‌کاری، حکایت از چالش انبوه‌سازان با قراردادهای متری ۳۰۰ هزار تومان دارد. انبوه‌سازان مسکن‌مهر با رسیدن به ابتدای مرحله نازک‌کاری باید به آورده نقدی متقاضیان تجهیز شوند؛ اما درحالی که معرفی متقاضی به آرزوی انبوه‌سازان تبدیل شده، افزایش هزینه ساخت نیز بر این چالش افزوده است تا جایی که سازنده‌ها می‌گویند هم‌اکنون هزینه‌ ساخت، مترمربعی ۲۰ هزار تومان بیشتر از قیمتی که روز اول با دولت تفاهم کرده‌اند، شده است.

به گزارش «دنیای اقتصاد» در حالی که دو سال از سرعت گرفتن روند ساخت‌وساز پروژه‌های مسکونی مهر می‌گذرد، تا امروز تنها چیزی در حدود ۱۵۰ هزار واحد تحویل متقاضیان شده و هم اکنون بسیاری از این واحدها در مرحله نازک کاری متوقف شده‌اند. به رغم ادعای بسیاری از کارشناسان که از نبود جریمه‌های قانونی مشخص برای انبوه‌سازان در متن تفاهمنامه سه جانبه در صورت دیرکرد در تحویل واحدها انتقاد می‌کنند انبوه‌سازان از افزایش چهار آیتم هزینه‌بر، از جمله کاهش قیمت ساخت مشاعات از متری ۳۰۰ هزار تومان به ۲۰۰ هزار تومان، الزام انبوه‌سازان به پرداخت هزینه‌های مربوط به نقاشی، سرامیک کف و همچنین واگذاری بخشی از هزینه‌های موجود در پروانه ساخت به مجریان ساخت همچون حق بیمه را مهم‌ترین دلایل توقف فعالیت انبوه‌سازان در مرحله نازک کاری عنوان می‌کنند.

احتمال سرقت تجهیزات

محسن رئوف از انبوه‌سازان مسکن مهر و مجری پروژه ۱۰۰۲ واحدی مسکن مهر هشتگرد، که سال گذشته با حضور مسو‌ولان ارشد دولت افتتاح شد، با اشاره به برخی مشکلات موجود در ساخت و ساز مناطقی همچون هشتگرد و پردیس، اظهار کرد: برخی مسائل اجرایی همچون خاکبرداری تا عمق هشت و حتی ۹ متری به خصوص در شهر جدید پردیس یکی از عوامل تاخیر در واگذاری پروژه‌های مسکن مهر محسوب می‌شود.

وی افزود: از سوی دیگر نارسایی‌های مربوط به تاخیر در محوطه‌سازی و تامین خدمات زیربنایی همچون آب، برق و گاز باعث شده است که نیمی‌از این واحدها قابل بهره برداری نباشد.

رئوف خاطرنشان کرد: در بسیاری موارد به دلیل آماده نبودن این زیرساخت‌ها انبوه‌سازان ترجیح می‌دهند کار را در مرحله نازک کاری متوقف کرده و به دلایلی همچون پیشگیری از سرقت تجهیزات به کار رفته در ساختمان همچون شیرآلات، گوشی آیفون و... از نصب آن‌ها خودداری کنند.

وی تعجیل دولت در آماده‌سازی زیرساخت‌ها را تنها راهکار موجود برای ادامه فعالیت انبوه‌سازان عنوان کرد و افزود: به محض آماده‌سازی این زیرساخت‌ها ظرف مدت کوتاهی واحدها آماده واگذاری به متقاضیان می‌شود.

برای چه کسی می‌سازیم؟

نایب رییس انجمن صنفی انبوه‌سازان استان اصفهان و مجری پروژه هشت هزار واحدی بهارستان در این شهر، در این باره به «دنیای اقتصاد» گفت: برخی ضوابط و مسائل دست و پاگیر دولتی باعث شده که مسکن مهر در مراحل مختلف کار به خصوص نازک کاری متوقف شود.

احمد تولا افزود: درگیری انبوه سازان با نهادهای دولتی همچون شهرداری موجب شده که به‌رغم امضای تفاهم‌نامه و آغاز مراحل ابتدایی کار مانند خاک‌برداری و اجرای فونداسیون، ساخت‌وساز متوقف شود یا به کندی صورت پذیرد.

وی خاطرنشان کرد: دومین مشکلی که در این زمینه می‌توان به آن اشاره کرد عدم معرفی به موقع متقاضیان به انبوه‌سازان و توقف کار در مراحل مختلف به دلیل عدم پرداخت سهم آنها است.

تولا با اشاره به سخت شدن شرایط ثبت‌نام برای مردم و پرداخت تسهیلات ساخت مسکن مهر در چهار مرحله، تصریح کرد: با وجود افزایش هزینه‌های ساخت در سال‌جاری، دولت نه تنها همچنان بر قیمت ۳۰۰ هزار تومانی اصرار دارد بلکه با افزایش چهار آیتم اجرایی از جمله کاهش قیمت ساخت پیلوت از متری ۳۰۰ هزار تومان به ۲۰۰ هزار تومان، الزام انبوه‌سازان به پرداخت هزینه‌های مربوط به نقاشی و سرامیک کف و همچنین واگذاری بخشی از هزینه‌های موجود در پروانه ساخت به مجریان ساخت همچون حق بیمه، به مشکلات انبوه‌سازان دامن زده است.

تاخیر انبوه‌سازان طبیعی است؟

همچنین عضو هیات مدیره انجمن صنفی انبوه‌سازان استان تهران با اشاره به حجم عظیم ساخت‌وساز در قالب پروژه مسکن مهر به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: اغلب انبوه‌سازان در زمان تعیین شده به تعهدات خود عمل کرده و می‌کنند هر چند تاخیر برخی از این سازندگان با توجه به بالا بودن حجم کار امری طبیعی است.

حسن محتشم افزود: آنچه باید به عنوان مهم‌ترین مشکلات موجود در زمینه تاخیر در واگذاری واحدها مورد بررسی قرار گیرد مسائل مربوط به آماده نبودن تاسیسات زیربنایی و به خصوص عدم معرفی به موقع متقاضیان است.

وی عدم پرداخت سهم متقاضیان به انبوه‌سازان برای تکمیل واحدها را مهم‌ترین دلیل توقف کار در مرحله نازک کاری دانست و تصریح کرد: عدم تصمیم‌گیری مناسب و به موقع مسو‌ولان در انتخاب و معرفی متقاضیان باعث سرگردانی سازندگان و در نتیجه تاخیر در واگذاری مسکن مهر شده است.