دوراهی بافت‌های فرسوده تهران

قالیباف: همان ابتدا به من گفتند ورود به بافت‌های فرسوده شبیه دست کردن در لانه زنبور است

اما من حاضرم برای احیای بافت فرسوده شلاق هم بخورم گروه مسکن - مینا یوسفی: پس از گذشت چند هفته از شدت گرفتن انتقاد برخی از اعضای شورای شهر تهران به عملکرد سازمان نوسازی، شهردار پایتخت در جلسه علنی دیروز شورا حاضر شد تا به دفاع از معاون خود و سازمان تحت امر او بپردازد. محمدباقر قالیباف پس از ارائه دفاعیات خود که در واقع پاسخ به تک‌تک موارد مورد انتقاد شورای شهر بود، به خبرنگاران اطمینان داد که این سازمان منحل نخواهد شد.

شهردار تهران دیروز تلاش کرد با به کار بردن واژه‌های قابل تامل همچون «شلاق» و «لانه زنبور» نشان دهد مدیران او در حوزه نوسازی بافت‌های فرسوده جز خدمت، کار دیگری انجام نداده‌اند.

به گزارش «دنیای اقتصاد» روزگذشته شورای شهر تهران برای سومین هفته پیاپی، رسیدگی به عملکرد سازمان نوسازی شهر تهران را در دستور کار خود قرار داد. برخی اعضای شورای شهر از جمله مهدی چمران، حمزه شکیب، خسرو دانشجو، عباس شیبانی، حبیب کاشانی و پروین احمد‌ی‌نژاد پیش‌تر طرح دوفوریتی انحلال سازمان نوسازی را ارائه داده بودند، اما دیروز پس از قرائت دفاعیات قاطعانه شهردار، برخی از اعضا طرح جدیدی را تحت عنوان «تحقیق و تفحص از سازمان نوسازی شهر تهران» جایگزین طرح انحلال کردند.

براساس طرحی که به امضای پروین احمدی‌نژاد، رسول‌ خادم، حمزه شکیب، مهدی چمران، حسن بیادی و خسرو دانشجو رسیده است، موضوع انحلال سازمان نوسازی که متولی نوسازی بافت‌های فرسوده در تهران است منتفی و به جای آن تحقیق و تفحص از این نهاد صورت می‌گیرد تا به گفته چمران، اصرار برخی از اعضا برای انحلال سازمان با توهم مستند و مستدل نبودن روبه‌رو نشود. البته به گفته محمدعلی نجفی، عضو کمیسیون اجتماعی شورای شهر، بازپس‌گرفتن امضا از سوی طراحان «انحلال سازمان نوسازی» مغایر با قانون تشکیل شوراها است به همین دلیل اعضای شورای شهر در نهایت تصمیم گرفتند تادر جلسه غیرعلنی هفته آینده بین طرح‌های انحلال یا تحقیق و تفحص رای‌گیری کنند و در این جلسه محمدباقر قالیباف نیز که معتقد است مطرح کردن چالش‌ها، سازمان نوسازی را در پیشبرد اهداف خود یاری خواهد کرد، حضور خواهد داشت. به هر حال دیروز قالیباف با دفاع از عملکرد شهرداری تهران در حوزه نوسازی گفت: در ۴۰ سال گذشته هیچ اقدامی از سوی شهرداران تهران برای نوسازی بافت‌های فرسوده صورت نگرفت، اما این اقدام در چند سال اخیر به‌طور جدی انجام شده است. وی که تلاش شهرداری برای نوسازی بافت‌های فرسوده را به تعبیر برخی «دست کردن در لانه زنبور» عنوان کرد، برای تاکید بر توجه خود به این موضوع گفت که حاضر است هر شلاقی را برای نوسازی بافت‌های فرسوده بخورد.

به گفته شهردار تهران در حال حاضر ۳۰ درصد جمعیت تهران در بافت‌های فرسوده یا مناطق ناپایداری ساکن هستند که این، اهمیت رسیدگی به طرح نوسازی را نشان می‌دهد.

شهردار تهران در خلال دفاعیات خود به انتقادهای اساسی شورای شهر تهران یعنی ابهام موجود در هزینه و عواید فروش اوراق مشارکت، تشکیل دفاتر و سازمان‌های زیرمجموعه سازمان نوسازی و برخی انتقادهای دیگر از جمله میزان بازدهی طرح نوسازی خانه به خانه و طرح فروش متری مسکن پاسخ گفت. به گفته قالیباف در سال ۹۰ قرار است ۷۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت فروخته شود که با عواید آن، ۳۷۷ هزار مترمربع قابل نوسازی خواهد بود. وی تاکید کرد: رویکرد شهرداری در نوسازی بافت‌های فرسوده اقتصادی نیست و تمام درآمدهای حاصل از فروش اوراق مشارکت در نوسازی بافت‌های فرسوده هزینه شده است.

قالیباف همچنین تصریح کرد دفاتر تسهیل‌گری شرکت نوسازی شهر تهران و شرکت‌های منطقه‌ای برای طرح نوسازی بافت‌های فرسوده ضروری هستند.

به گفته وی سازمان نوسازی در این ستاد نقش تولی‌گری دارد و سایر زیرمجموعه‌ها امور مربوط به تصدی‌گری را انجام می‌دهند.

وی همچنین طرح «فروش متری مسکن» را نیز موفق ارزیابی و اعلام کرد: از ۱۶۰۰ واحد موجود در طرح «خانه به خانه» ۳۰۰ واحد تا خرداد امسال تحویل می‌شود.

قالیباف با ارائه این توضیحات در جمع خبرنگاران نیز تاکید کرد: بحث موجود در مورد سازمان نوسازی نیست و در خلال این بحث شورای شهر به چالش‌های موجود در نوسازی بافت‌های فرسوده می‌پردازد. قالیباف که از منتفی شدن طرح انحلال سازمان اطمینان دارد، مرجع ذی‌صلاح برای رتبه‌بندی شهر در زمینه نوسازی را دولت عنوان کرد و افزود: دولت نیز سازمان نوسازی شهر تهران را در رتبه اول نوسازی کشور قرار داده است. شهردار تهران با این توضیحات تاکید کرد که عملکرد سازمان نوسازی شهر تهران قابل دفاع است و این سازمان باید در بدنه شهرداری بماند.

به گزارش دنیای‌اقتصاد، هرچند پس از اظهارات شهردار تهران بسیاری از اعضای شورای شهر از انتقادهای تند گذشته خود عقب‌نشینی کردند و طرح تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان نوسازی به جای طرح انحلال را مطرح کردند، اما همچنان برخی از اعضا همچون دانشجو و خادم بر انتقادهای خود پافشاری دارند. البته به نظر می‌رسد طرح تحقیق و تفحص به منظور پیشگیری از خارج شدن طرح انحلال از دستور کار شورا مطرح شده است. در طول تحقیق و تفحص از سازمان نوسازی مواردی شامل بررسی عملکرد سازمان نوسازی شهر تهران طی سال‌های ۱۳۸۶ الی ۱۳۸۹ درخصوص بافت فرسوده، عملکرد سازمان نوسازی شهر تهران درخصوص فروش متری واحدهای مسکونی و میزان تعهدات به وجود آمده در این زمینه، عملکرد سازمان درخصوص فروش اوراق مشارکت و هزینه‌های انجام گرفته از محل منابع مذکور با توجه به مجوزهای صادره، بررسی نحوه تشکیل شرکت نوسازان و شرکت‌های وابسته به شرکت نوسازان شهر تهران و نحوه عملکرد شرکت‌های مذکور درخصوص بافت‌های فرسوده، بررسی عملکرد سازمان درخصوص تملک اراضی و املاک واقع در بافت فرسوده، بررسی قیمت تمام شده پروژه‌های در دست اجرای سازمان با توجه به منابع اختصاص یافته و بررسی عملکرد مالی سازمان طی سال‌های ۱۳۸۶ الی ۱۳۸۹ انجام خواهد شد.

به گزارش دنیای‌اقتصاد، در جلسه دیروز خسرودانشجو سخنگوی شورا که به خاطر آنچه حضور دیرهنگام و ترک پیش از موعد جلسه از سوی شهردار تهران خواند، اعتراض داشت بر لزوم رسیدگی صریح به عملکرد سازمان نوسازی تاکید کرد.