اختراع « 45 روزه سازی مسکن» به کجارسید؟

گروه مسکن- لیلادرخشان: اختراعی که سال ۸۸ مرکز تحقیقات مسکن و ساختمان - وابسته به وزارت مسکن- برای سریع‌سازی مسکن انجام داد و به واسطه آن امکان ساخت دو طبقه مسکونی در۴۵ روز به عنوان فناوری بومی ‌فراهم شد، هنوز به نتیجه عملیاتی نرسیده است. بهمن ماه سال ۸۸ وزیر مسکن در مراسم افتتاح پایلوت دو طبقه مسکونی که به روش ۴۵ روزه‌سازی در شهر جدید هشتگرد ساخته شده بود از مسوولان این پروژه قول گرفت یک هزار واحد مسکونی با این روش ظرف مدت ۶ ماه در هشتگرد ساخته شود. اما روز گذشته معاون وزیر مسکن و رییس مرکز تحقیقات مسکن با اعلام اینکه از این هزار واحد فعلا فقط ۵۰۰ واحد در حال ساخت است، به دنیای اقتصاد گفت: ۵۰۰ واحد ساخته شده به روش ۴۵ روزه‌سازی حداکثر تا خرداد افتتاح می‌شود. اکنون پرسشی که مطرح است اینکه آیا معنی ۴۵ روزه‌سازی، ساخت در ۱۷ ماه است؟

محمود فاطمی‌، رییس مرکز تحقیقات مسکن و ساختمان در این باره مشکلات بوروکراسی اداری، تاخیر در دریافت تسهیلات و مشکل مربوط به تایید نقشه‌های این ساختمان‌ها را به عنوان عواملی می‌داند که باعث شده به‌رغم وعده‌های داده شده، ساخت این واحدها دچار تاخیر شود. در این بین جای این سوال نیز مطرح است که وقتی مسوولان دولتی برای اجرای پروژه، مشکلات اداری را به عنوان موانع دست و پاگیر می‌دانند چگونه می‌توان از بخش خصوصی انتظار داشت که بتواند از پیچ و خم‌های بوروکراسی عبور کند؟

اما اینکه چرا تاکنون این فناوری بومی ‌نتوانسته با سایر فناوری‌های وارداتی سریع‌سازی رقابت کند هم جای سوال است که رییس مرکز تحقیقات در مقابل این سوال می‌گوید زمان لازم است تا این فناوری در ساخت‌وسازها نهادینه شود.

به گفته عقدا حتی هنوز شهرداری‌ها با این سیستم آشنا نیستند و در مورد مزایای به کارگیری و نقشه‌های آن توجیه نیستند.

اما علاوه براین مشکل نکته قابل تامل دیگر عدم انجام تحقیقات جامع از سوی مرکز تحقیقات مسکن و ساختمان در مورد مشکلات مربوط به مسکن مهر است.رییس مرکز تحقیقات می‌گوید هیچ تحقیقی در خصوص مشکلات مسکن مهر صورت نگرفته است.این درحالی است که مشکلات مختلفی همچون جانمایی زمین‌ها و دور بودن آنها از شهرهای اصلی، مشکل مربوط به دریافت تسهیلات مسکن مهر، مشکل مربوط به خدمات زیرساختی و روبنایی وجود دارد که انتظار این بود که مرکز تحقیقات مسکن با تحقیق درباره این مشکلات مانع از تسری آنها به ساخت‌وسازهای آینده شود. عقدا در عین حال به دنیای اقتصاد گفت: چند گزارش محرمانه درباره مسکن مهر برای شخص وزیر مسکن تهیه کرده‌ایم.