نبض بازار - حدود اختیار دلال، موجر و مستاجر
چه کسی حرف آخر را در تعیین اجاره بهای مسکن میزند؟
گروه مسکن - مهدیس فرقانی: برخی از مشاوران املاک از حق خودشان برای دریافت کمیسیون بیشتر میگذرند و برای نرخ اجارهای که مستاجر باید پرداخت کند، تخفیف میگیرند و از طرف دیگر عدهای از بنگاهداران هم به اینکه متقاضی در بازار اجاره باید چه میزان اجاره بها پرداخت کند اهمیت نمیدهند و مالک را بهانه میکنند که آنها بر سر نرخ پیشنهادی یک کلام هستند و تخفیف از عهده ما خارج است. البته اکثر فعالان در بازار مسکن مناطق مختلف تهران براین باورند که نرخ اول و آخر اجاره را مالک تعیین میکند و تا زمانی که مالک راضی نشود کمترین تخفیفی اعمال نخواهد شد و از طرف دیگر این مستاجران هستند که همیشه بر سر اجاره بهای اعلام شده از سوی مالک ناراضی هستند و از گرفتن تخفیف حتی به میزان جزئی خشنود میشوند.
مستاجر اجازه دخالت ندارد
یکی از بنگاهداران فعال در منطقه شمس آباد دراین باره به «دنیای اقتصاد» گفت: معمولا بعد از اینکه مالکان واحدهای اجارهای خود را فایل کرده و آمادگی خود را برای واگذاری واحدشان به مستاجر اعلام کردند ما با متقاضیان در اتاق نشسته طی یک جلسه بر سر اجاره بهای تعیین شده بحث میکنیم که مستاجر توانایی پرداخت چه میزان نرخ اجاره را دارد و با چه شرایطی میتواند نرخ اجاره پیشنهادی را پرداخت کند؛ به همین خاطر مستاجر با مالک رو به رو نمیشود و ما نرخ پیشنهادی و شرایط پرداخت اجاره را به مالکان از سوی مستاجران عنوان میکنیم و موجر با توجه به خواستهاش تصمیم میگیرد که آیا میتواند به پیشنهادهای مستاجر عمل کند یا نه.
واعظی در ادامه افزود: اگر مالک شرایط مستاجر را نپذیرفت آن موقع اجازه میدهیم که مستاجر و مالک با یکدیگر رو به رو شوند بلکه مستاجر بتواند نظر موجر را جلب کند در غیر این صورت حق دخالت و حضور مستاجر برای چانه زنی در مراحل اولیه مذاکره با مالک را نمیدهیم؛ چراکه ما از قول آنها با موجران بر سر نرخ اجاره بحث میکنیم تا بلکه بتوانیم تخفیف قابل توجهی برای مستاجران بگیریم.
ضرر مشاوران املاک در ازای سود مستاجران
همچنین بنگاهدار دیگری واقع در خیابان مطهری درباره میزان دخالت مستاجر، موجر و بنگاهدار برای تعیین نرخ اجاره نهایی اظهار کرد: ما برای تخفیف گرفتن از موجران نهایت سعی خودمان را میکنیم تا جایی که قبول میکنیم از دستمزد کاسته شود، اما حداقل معامله صورت بگیرد و مستاجر راضی باشد. متقاضیان بازار اجاره باید مطلع باشند که ما هر چقدر بر سر نرخ اجاره با مالک چانه زنی کنیم به ضرر خودمان است؛ زیرا از حق کمیسیون ما کاسته میشود.
عبدالهی تصریح کرد: به طور کلی مشاوران املاک در تخفیف اجاره بهای نهایی، ۸۰ درصد و خود مستاجران به طور ۱۰۰ درصد دخیل هستند، اما در حال حاضر شاید تنها ۱۰ درصد از موجران نرخهای اجاره منصفانه به بازار اعلام میکنند.
عدم موافقت مالکان با تخفیف اجاره بها
مستاجران ۶۰ درصد و دلالان مسکن ۴۰ درصد در تخفیف نرخ اجاره دخیل هستند و مالکان هیچ تلاشی برای در نظر گرفتن تخفیف نمیکنند.
مشاور املاکی در شرق تهران در حوالی پیروزی با بیان این مطلب گفت: تجربه ثابت کرده که موجر در دو حالت حاضر به کاهش یا افزایش نرخ اجاره میشود، زمانی که بازار در رکود به سر میبرد و خبری از متقاضی نیست و همچنین زمانی که مالک پول لازم است راضی میشود برای نرخ اجاره پیشنهادی تخفیف در نظر بگیرد، اما اگر بازار با رونق مواجه و وفور متقاضی باشد یک کلام بر سر اجاره بهای اعلام شده خواهد بود.
وی در ادامه عنوان کرد: مستاجر و اغلب بنگاهداران برای گرفتن تخفیف چانه زنی میکنند، اما در انتها این مالک است که حرف آخر را میزند.
تبدیل نرخ اجاره در ازای تخفیف
در حال حاضر به ندرت موجری پیدا میشود که قبول کند بر اساس توانایی مالی مستاجر اجاره بها را کاهش دهد به همین خاطر این روزها اکثر مشاوران املاک حداقل برای تبدیل نرخ اجاره تلاش میکنند.
مشاور املاکی در منطقه نازی آباد با بیان این مطلب اظهار کرد: این روزها تخفیف گرفتن از مالکان بسیار دشوار است و حداقل کاری که بنگاهداران میتوانند برای مستاجران انجام دهند، تبدیل اجاره بهای ماهانه به رهن سالانه است.
وی گفت: تعداد فایل های رهنی که در بازار انگشت شمار است و مالکان هم راضی نمیشوند که شرایط رهن و اجاره را به رهن کامل تبدیل کنند به همین خاطر با موجران بحث میکنیم تا حداقل آنها بپذیرند که مستاجران ودیعه بیشتری پرداخت کنند و در ازای آن مجبور به پرداخت اجاره ماهانه کمتری باشند که نزدیک به ۴۰ درصد از مالکان این پیشنهاد را قبول میکنند و ۶۰ درصد مستاجران هم از این ترفند مشاوران استقبال میکنند؛ زیرا اگرچه موفق نشدهاند که از مالکان تخفیف بگیرند، اما پرداخت اجاره ماهانه منصفانهتر و بهتر از نرخ های کمرشکن است.
تخفیف بر اساس بودجه و نرخ پیشنهادی اجاره
طبق گفته تعدادی از فعالان بازار مسکن در محله های مرزداران و گیشا تخفیف بستگی به میزان بودجه مستاجران و نرخی که مالک برای اجاره واحدش در نظر میگیرد، دارد. اگر فاصله بودجه مستاجر با نرخ پیشنهادی اجاره، چشمگیر باشد جایی برای تخفیف نخواهد ماند و از سوی دیگر اگر موجر واحدش را با نرخ کاذب به بازار معرفی کند مشخص است که این مالک با تخفیف میانه خوبی ندارد و راضی به کاهش اجاره بها نمیشود. مگر اینکه فاصله بین بودجه مستاجر و نرخ اجاره مورد نظر مالک اندک باشد تا موجر قبول کند رقمی حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تومان از اجاره ماهانه کاهش دهد.
ارسال نظر