زباله بدهید، پول بگیرید
صدرالدین علیپور، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران درباره این موضوع به سایت «شهرنوشت» گفت: سطلهایی که اکنون در خیابانهای شهر تهران برای جمع آوری زباله وجود دارد در واقع یک مدل منسوخ در دنیاست که هم شیرابه تولید میکند و هم سبب گسترش زبالهگردی میشود. این طرح برای چند سال قبل مناسب بود اما اکنون جوابگوی سیستم زبالههای تهران نیست. در شرایط فعلی نیاز است که سطلها مسوول داشته باشد و از خیابان به داخل ساختمانها منتقل شود تا بتوان بر آن نظارت کرد، جمعآوری زباله و مخزنگذاری در سطح شهر یک طرح چند جانبه است که بر اساس شرایط مکانی از سیستم مناسب استفاده میشود. در حال حاضر سه مدل جدید برای جمعآوری پسماند در تهران در دستور کار قرار دارد.
او افزود: در مرحله نخست قرار است این طرح درشهرکهای مسکونی و ساختمانهای بلندمرتبه تهران شروع شود که بر اساس آن مخازن جمعآوری پسماند به مدیران این شهرکها تحویل داده شده و به جای خیابان در داخل ساختمانهای مسکونی نصب شود. از سوی دیگر در مسیرهای پرتردد از مخازن سهگانه تفکیک از مبدا استفاده میشود که اغلب قرار است مقابل سازمانهای دولتی، ادارات و ساختمانهای پرتردد نصب شود. همچنین طرح دیگری که در مراحل ابتدایی شروع است استفاده از دستگاه RVM برای مکانهای تجاری بوده که اکنون دو دستگاه مورد بهرهبرداری قرار گرفته و در صورت تامین بودجه ۶ دستگاه دیگر هم به زودی نصب شده و این طرح ادامه پیدا میکند. این دستگاهها قرار است در فروشگاههای زنجیرهای مانند شهروند و میادین میوهوترهبار سطح شهر تهران نصب شود که مردم با تحویل زبالههای خود به این دستگاه یا وجه نقد دریافت کرده یا امتیاز شهروندی بگیرند.
علیپور بیان کرد: در مجموع برای تحول در مدل جمعآوری پسماند در شهر تهران بهصورت حدودی ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد تومان بودجه لازم است، اگرچه این رقم زیاد است اما باید توجه کرد در واقع هزینهای قابل برگشت است چرا که از این طریق ارزش زباله خشک محاسبه شده و از سوی دیگر هزینه تامین بهداشت و حمل و نقل از چرخه جمعآوری زباله کم میشود که خود نوعی بازگشت سرمایه است. اکنون نیروهای سازمان پسماند برای جمعآوری زباله دو بار در روز در سطح شهر تردد میکنند که اگر این مدلهای تازه اجرا شود، این هزینه هم از جمعآوری زباله حذف میشود.