گروه مسکن- لیلا درخشان: تجهیز کامل شهرداری به ابزارهای کارآمد در حوزه فن‌آوری اطلاعات، اتکای مدیریت شهری تهران به اخذ عوارض از مردم را به شدت کاهش می‌دهد. این اعتقاد دکتر قالیباف، شهردار تهران است. قالیباف در توضیح این فرضیه تصریح کرد: زمانی که همه امورات شهری به فن‌آوری اطلاعات مجهز شود، بسیاری از سفرهای درون‌شهری و مراجعات مردم کاهش می‌یابد و خدمات شهری بدون محدودیت‌های مکانی صورت می‌گیرد که در نتیجه بسیاری از هزینه‌هایی که تا پیش از این باید برای اداره شهر تهران صورت می‌گرفت از بین می‌رود.

این صرفه‌جویی در هزینه‌ها به طور قطع باعث می‌شود نیاز شهرداری به عوارض دریافتی از سوی شهروندان به علت حذف بخشی از هزینه‌ها، مرتفع شود.

شهردار تهران روز گذشته با بیان این مطلب در اولین کنفرانس بین‌المللی شهر الکترونیک ثابت کرد، به عنوان مدیر ارشد شهری در پایتخت مصمم است رویای شهر الکترونیک که تاکنون بسیاری از کارشناسان و مدیران فقط در حد وعده از آن سخن گفته بودند را به واقعیت تبدیل کند.

محمدباقر قالیباف در این همایش با اشاره به اینکه سه دهه از انقلاب اسلامی می‌گذرد، گفت: ۳۰سال از پیروزی انقلاب می‌گذرد، دهه ۶۰ دهه تثبیت انقلاب و در دهه ۷۰ انقلاب تحکیم شد و دهه ۸۰ دهه‌ای است که باید دوران کارآمدی نظام جمهوری اسلامی را عینیت بخشیم و اگر نتوانیم آن را به ‌اثبات برسانیم، نتوانسته‌ایم آرمان‌های امام و شهدا را محقق کنیم.

وی افزود: کشور ما از منابع اقتصادی و انسانی خوبی برخوردار است و از این رو اگر نتوانیم اهداف خود را محقق کنیم به خاطر چالش‌های مدیریتی است که در سطوح مختلف جامعه وجود دارد. قالیباف خاطرنشان کرد: تاخیر در تدبیر مهم‌ترین چالش مدیریتی در کشور ما است و از سویی همیشه در کشور ما در مقابل تغییرات مقاومت‌های غیرمنطقی نشان داده شده است. این در حالی است که مهم این است که ما تغییرات را هدایت کنیم، اما ما همیشه یا تغییر را نمی‌پذیریم یا اگر بپذیریم با تاخر آن را می‌پذیریم.

قالیباف تصریح کرد: امروز ساختار اداری و سیاسی ما از یک طرف و رفتارهای فردی و سازمانی ما از طرف دیگر بر هم تاثیر گذاشته‌اند و باعث ایجاد یک سیستم ضعیف شده و از همین رو به ما فرصت داده نشده که بتوانیم گام های اساسی را برداریم. شهردار تهران اظهار داشت: در یک نگاه کلی شاهد آن هستیم که در آغاز قرن ۲۱، فرصت جدیدی و اتفاق بزرگی در کشور و در دنیا در حال روی دادن است و موضوع فن‌آوری اطلاعات فرصتی شد که همه کشورهایی که فرصت توسعه پیدا نکرده‌اند، همزمان با هم به فرصتی برای ترقی و رشد دست یابند.

وی افزود: البته ۳۰سال است که هنوز کشور ما در حال توسعه است و کی قرار است از این وضعیت خارج شویم معلوم نیست؟

قالیباف افزود: اگر کشوری از قافله فن‌آوری اطلاعات عقب ماند فاصله او با سایر کشورها دیگر به ۱۰۰ یا ۲۰۰سال نمی‌رسد بلکه این فاصله به اندازه سال نوری خواهد بود. از این رو اهمیت توجه به این موضوع برای مدیران عالی و ارشد نظام ضروری است.

وی خاطرنشان کرد: مهم‌ترین چالش کشور در بحث فن‌آوری اطلاعات، چالش مدیریتی و سیستم اداری است که در مقابل تغییر، مقاومت کند، اما اگر به دنبال ایجاد عدالت در جامعه هستیم هیچ بستری مناسب‌تر از مقوله فن‌آوری اطلاعات نیست و امروز اگر بر این باوریم که هیچ کالایی ارزشمندتر از زمان نیست پس هیچ بستری مناسب‌تر ازفن‌آوری اطلاعات نیست. در همین حال حفظ بیت‌المال مسلمین و حفظ کرامت انسانی ارباب‌رجوعان جز با بستر فن‌آوری امکان تحقق ندارد. وی افزود: امروز فن‌آوری اطلاعات می‌تواند سبب ارتقای کیفیت زندگی شهروندان در فضای مجازی شود. قالیباف با اشاره به اینکه جزیره‌ای و فردی عمل‌کردن هیچ‌ دردی را دوا نمی‌کند، گفت: باید استفاده از فن‌آوری اطلاعات یک باور ملی شود و تا زمانی که این مهم باور مدیران نشود، باور ملی هم نخواهد شد. وی خاطرنشان کرد: با ورود فن‌آوری اطلاعات تحول عظیمی در عرصه اقتصاد ایجاد می‌شود. وی افزود: این انصاف نیست که وضعیت امروز تهران را با ۳۰سال قبل مقایسه کنیم، چرا که باید حداقل آن را با ۴۰ پایتخت از کشورهای توسعه‌یافته قیاس کنیم. ما هر وقتی دم از درآمد و پایداری می‌زنیم در شهرداری به دنبال اخذ عوارض ساخت و ساز هستیم که در ۵۷سال گذشته این برنامه‌ها تکرار شده است. وی افزود: اما هرگز به این نگاه نکرده‌‌ایم که در حوزه اقتصاد شهری اگر فن‌آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گیرد درآمد سرشاری بدون فشار به اقشار مستضعف و کم‌درآمد جامعه درتهران عاید شهرداری تهران می‌شود و اتفاق عظیمی در این حوزه به وقوع خواهد پیوست.

شهردار تهران خاطرنشان کرد: از نزاع‌های سیاسی و وقت‌کشی اداری دوری کنیم و به امام، شهدا و مردم دل‌ ببندیم و در اوج همکاری، گذشت و ایثار باشیم.