عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در نخستین همایش میراث فرهنگی و توسعه پایدار با تاکید براینکه میراث فرهنگی منبع الهام توسعه پایدار است، گفت: اگر چه تصور ما در برنامه‌های ۵ ساله توسعه سیستمی کاملا جهانی بوده اما در تمام رویکردها شاهد بودیم که به پارامتر و مشخصه‌ای به نام ایران توجه نشده است.

به گفته وی میراث فرهنگی و توسعه پایدار عناوینی است که توسط طرفداران محیط زیست رواج پیدا کرده مبنی براینکه اگر توسعه را بدون توجه به منابع محیط زیستی انجام دهیم سرانجام محیط زیست انتقامش را از ما می‌گیرد و آنچه بنا می‌کنیم پایدار نخواهد بود. وزیر راه و شهرسازی افزود: باید حق طبیعت را پرداخت کنیم تا دچار عدم تعادل‌های گسترده در طبیعت نشویم. این پیام اصلی مبدعان نظریه توسعه پایدار است بدین معنا از لحظه‌ای که می‌خواهیم راجع به ترقی فکر کنیم باید به فکر منابع زیستی باشیم و فکر نکنیم که با برهم زدن تعادل طبیعت می‌توانیم به توسعه پایدار دست یابیم. وی با اشاره به اقداماتی که پیش و پس از انقلاب در حوزه توجه به میراث فرهنگی و توسعه پایدار انجام شد، گفت: مجموعه اقداماتی که ما پس از انقلاب انجام دادیم نشان می‌دهد که اگر چه همه آنها از سر خیرخواهی، در جهت توسعه و در جهت ترقی ایران بود اما شاهد هستیم که حلقه مفقوده بسیار بزرگی را به دلیل بی‌توجهی از دست دادیم و آن توجه به ایران به‌عنوان کانون منطقه‌ای است.

وزیر راه و شهرسازی گفت: مبانی توسعه چه در برنامه پنج ساله قبل از انقلاب و چه برنامه پنج ساله بعد از انقلاب جایگاه ایران را مشخص نکرده است که من نام آن را غربت در ایران گذاشته‌ام. برنامه‌های نوشته‌شده باید از ویژگی‌های برداشت‌های جهانی برخوردار می‌بودند و همچنین این برداشت‌ها باید در چارچوب تاریخ ایران و تمدن ایران نیز معنا پیدا می‌کردند لذا معتقدم حرف‌هایی بسیار عمومی زده‌ایم. وی افزود: آن‌چه طی سالیان اخیر خراب شد در واقع منابع معنوی بودند و معلوم نشد جای آن‌چه گذاشتیم. می‌خواهم راجع به مفهوم ایران از منظر داخلی و منطقه‌ای سخن بگویم و اینکه ایران کانون تمدنی است که از سیحون تا خلیج فارس و از سند تا فرات را در بر می‌گرفت.