رتبه تهران در وقت‌‌کشی ترافیکی

رئیس پلیس راهور تهران بزرگ از کاهش تعداد جرایم مربوط به نداشتن معاینه فنی به دلیل خرابی دوربین‌‌ها خبر داد و گفت: سال گذشته یک میلیون و ۹۰۰‌هزار وسیله نقلیه برای معاینه فنی جریمه شدند اما امسال به خاطر خرابی دوربین‌ها، ۹۳۳‌هزار وسیله جریمه شده‌اند که این مساله نیز روی آلودگی هوا تاثیر منفی دارد.

وی افزود: ما ۴۵‌هزار سامانه دوربین نظارتی و پلاک‌‌خوان برای کنترل بهتر معابر نیاز داریم. در حال حاضر حدود ۳‌هزار دوربین داریم و قرار است  در مدت دوسال به این عدد برسیم. به گفته وی، یکی از دلایل عمده ترافیک استفاده از خودروی تک سرنشین، تصادفات و خرابی‌‌هاست. سردار موسوی‌‌پور توضیح داد: اگر ما بتوانیم شرایطی فراهم کنیم که به رسیدگی به این موضوعات کمک کنیم، ترافیک کمتر می‌شود و هوش مصنوعی این‌‌کار را انجام‌‌ می‌دهد. در حال حاضر ما ۱۷۰۰ دوربین‌ نظارتی داریم که هوشمند نیستند و افسر باید تک‌تک آنها را چک کند. رئیس پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: در سطح معابر تهران حتی در معابر فرعی و واحدهای صنفی، تعداد دوربین‌های شهر زیاد است با تلاش‌های ما تاکنون دوربین‌های ۹ مرکز به ما متصل شده‌اند و متاسفانه چون سیستم‌ها یکسان نیست و با هم هماهنگ‌‌ نمی‌شوند، اتصال این سیستم‌ها امکانپذیر نیست. موسوی‌پور گفت: امیدواریم تمام دوربین‌هایی که در معابر عمومی قرار گرفته به مرکز کنترل ترافیک متصل شوند تا ساماندهی ترافیک بهتر و بیشتر شود و این مساله نیازمند همکاری واحدهای صنفی مختلف است.

کاهش ۱۰ درصدی آمار فوتی‌‌ تصادفات در تهران

رئیس پلیس راهور تهران بزرگ در ادامه با بیان اینکه سال گذشته ۴۹۲ نفر فوتی داشتیم، گفت: ‌‌ امسال ۳۵۱ نفر در تصادفات کشته شده‌‌اند که این رقم حکایت از کاهش ۱۰ درصدی تلفات دارد. موسوی‌پور گفت: ۶۱‌درصد تصادفات تهران در بزرگراه‌ها، ۳۲‌درصد در خیابان‌‌های اصلی و ۵۸‌درصد در تاریکی‌ها رخ داده است. همچنین رتبه اول تصادفات در بزرگراه آزادگان با ۱۲‌درصد بوده است. رئیس پلیس راهور تهران بزرگ افزود: ۳۵‌درصد تصادفات به علت عدم‌توانایی در کنترل وسیله نقلیه بوده است.