جنبش توسعه پایدار در اروپا

مترجم: طلیعه لطفی‌زاده

پیتر مدن* طی کنفرانسی در لس‌آنجلس ۵ رویه کسب‌وکار اروپا را مطرح کرد. او آینده اقتصادی و تجاری اروپا را با توجه به این رویه‌ها پیش‌بینی می‌کند. متخصصین توسعه پایدار در ایالات متحده، تمایل دارند آنچه در اروپا می‌گذرد را دقیقا زیر نظر داشته باشند. کارهای نوآورانه برخی از شرکت‌های اروپایی - مانند «ام‌اند اس» و «یونیلور» - نقش شرکت‌ها را در توسعه پایدار نشان می‌دهد. اتحادیه اروپا هنوز تنها بلوک جهان است که در زمینه ایجاد استانداردها و قوانین زیست‌محیطی پیشرو است. و به‌رغم گرفتاری‌های فعلی‌اش، اروپا هنوز بزرگ‌ترین بلوک اقتصادی دنیا است.

در کنفرانسی در سان فرانسیسکو از من خواسته شده بود که در سخنرانی‌ام به آخرین رویه‌هایی که شرکت‌های اروپایی برای کسب‌وکار پایدار به کار می‌برند، بپردازم. که من ۵ رویه را انتخاب کردم.

اولین رویه زیر سوال بردن اصول و قواعد نظام سرمایه‌داری است. بحث من فقط درمورد چادرهای معترضین جنبش «آکیوپای (اشغال)» نیست، بلکه درمورد نگرانی‌های عمیق مدیران بیزنس‌های بزرگ نیز است. هنگام ظهور اولین دوره بحران مالی، کسب و کارها تمایل داشتند که اوضاع را سریع‌تر به روال عادی بازگردانند و شاهد بودیم که اصول اقتصادی به هیچ عنوان زیر سوال قرار نگرفتند.

با بازگشت دوباره رکود اقتصادی، همراه با چشم‌انداز بحران مالی در اتحادیه اروپا، بسیاری از مدیران رده بالایی که با من صحبت می‌کنند، نگرانی عمیقی نسبت به آینده سیستم اقتصادی ابراز می‌دارند. جالب است که ببینیم بی‌اعتمادی‌های مطرح شده در محافل خصوصی به بیرون هم راه پیدا خواهند کرد یا خیر.

دوم اینکه، هم اکنون تمرکز زیادی برروی تغییر رفتار مصرف کننده از طریق برندها وجود دارد. شرکت‌های پیشرویی مانند «یونیلور» آگاهند که اگر بخواهند اثرات جانبی زیانبار زیست‌محیطی خود را کاهش دهند باید ابتدا رفتار مصرف کنندگانشان را تغییر دهند و پس از تمام توجهی که در سال‌های گذشته روی زنجیره تامین بوده است، هم اکنون توجه برندها به رفتار متقابل با مشتریان معطوف شده است. بسیاری از اینها هنوز در حد نظریه هستند و عملی نشده‌اند، اما به زودی شاهد ابتکارات جدیدی در این زمینه خواهیم بود مانند «یک گیاه زنده» که شعار فروشگاه‌های «بی اند کیو» است و «پسماندهایتان را دوست داشته باشید»، که فروشگاه‌های زنجیره‌ای «سینزبریز» شعار خود قرار داده است.

سومین رویه این است که اکوسیستم‌ها بخش مورد توجه جدیدی در مبحث گرمایش زمین هستند. با رشد روزافزون جمعیت و با توجه به اینکه علم روز به روز ترسناک‌تر می‌شود، منابعی که زمین برای ما فراهم می‌کند روز به روز بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرند، از آب نوشیدنی گرفته تا مواد اولیه زنجیره تامین. اقتصاد اکوسیستم‌ها و تنوع زیستی که در اروپا بنیان گذاری شده است در جهت ارزش دادن به این منابع طبیعی به کار گرفته می‌شود و شرکت‌های بیشتری از «گردهمایی برای آینده» می‌خواهند که برای ادغام اقتصاد اکوسیستم در استراتژی‌های توسعه پایدارشان راهکارهایی به آنها ارائه دهند.

چهارم، ما شاهد یک رویه «همه چیز هوشمند» هستیم؛ از ساختمان‌های هوشمند و شهرهای هوشمند تا نمودارهای هوشمند، حتی یک سیاره هوشمندتر. با کمبود بودجه، مخصوصا در بخش عمومی، مردم بیشتر روی سرمایه‌گذاری - برای - پس‌انداز، مدیریت کارآ و درآمد بیشتر از دارایی‌هایشان، تکیه می‌کنند و با توجه به اینکه، ما هرچه را می‌توانستیم در اروپا بسازیم، تاکنون ساخته‌ایم؛ توجه‌ها روی نوسازی است: اضافه کردن لایه هوشمند به زیرساخت‌های موجود. به خصوص، چنین به نظر می‌رسد که اکنون زمانه شهرهای هوشمند است؛ آن هم با جریان یافتن کمک‌های مالی جدیدی از سوی هیات‌های اروپایی، سرمایه‌گذاری شرکت‌هایی مانند «زیمنس» و «فیلیپس» و کنفرانس شهرهای هوشمند که در پاییز به میزبانی یک شهر هوشمند برگزار می‌شود.

در آخر اینکه، ما ممکن است با یک اروپای دو سرعته مواجه باشیم. چنین بازسازی‌ای به رکود بیشتر آن دامن خواهد زد که مطمئنا به ضرر توسعه پایدار خواهد بود و ممکن است نقش اروپا به عنوان پیشرو در زمینه محیط زیست را تضعیف کند. هرچند، من گمان می‌کنم که در یک اروپای دوسرعته در زمینه هزینه‌ها و استانداردهای زیست محیطی، نهایتا تعادل برقرار خواهد شد. بله، ما شاهد عقب ماندگی‌هایی خواهیم بود. اما همچنین انتظار می‌رود که برخی از کشورها با سرعت و نیروی بیشتری اقدام به همکاری کنند و به موفقیت دست یابند. آلمان، بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا، در قلب این گروه جای خواهد داشت و با توجه به آخرین تصمیم این کشور مبنی بر توقف تدریجی انرژی هسته‌ای، انتظار می‌رود که بیشتر از آنچه که هست، طرفدار پروپا قرص انرژی پاک شود. خب اینها ۵ رویه ای بودند که من بر اساس آخرین برخوردهایم با افراد مختلف و کار در «گردهمایی برای آینده» انتخاب کردم. برخی از آنها تازه در حال شکل‌گیری هستند، بقیه به وضوح قابل رویت‌اند. به چه رویه‌ای اشاره نکردم؟

* پیتر مدن مدیر شرکت «forwm for the future» است.

منبع: گاردین