بحران سلامت روان کارکنان، سالی یک‌تریلیون دلار خسارت می‏‌زند

طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت (WHO) و سازمان بین‌المللی کار‌(ILO)، هر سال حدود ۱۲ میلیارد روز کاری به دلیل افسردگی و اضطراب از دست می‌رود که یک تریلیون دلار برای اقتصاد جهانی هزینه دارد.

کیت پیکت، استاد اپیدمیولوژی در دانشگاه یورک انگلستان، می‌‌گوید: «مقیاس این مشکل بسیار نگران‌کننده است، به‌خصوص در میان جوانان. سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا ما صرفا چون افراد تمایل بیشتری به گزارش کردن مشکلات روانی خود پیدا کرده‌‌اند، در حال سنجش تعداد بیشتری از این بیماری‌‌ها هستیم؟ اما از نظر من، این افزایش آن قدر زیاد بوده که می‌توان گفت یک اتفاق واقعی در حال رخ دادن است.»

 عوامل موثر بر بحران جهانی سلامت روان، از هزینه‌‌های زندگی گرفته تا استفاده فراگیر از رسانه‌‌های اجتماعی را شامل می‌شود. اما کسب‌و‌کارها به طور فزاینده‌‌ای بر روش‌هایی برای تقویت رفاه کارکنان تمرکز می‌کنند.

جان فلینت، مدیر اجرایی سابق بانک HSBC و رئیس صندوق ثروت ملی جدید بریتانیا، در گفت‌‌وگو با فایننشال تایمز گفته: «رهبران سازمانی باید آماده باشند تا گفت‌‌وگوهای بیشتری در مورد کل طیف سلامت روان ترتیب دهند.»

طبق نظرسنجی WHO، موارد افسردگی در طول سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ در سطح جهانی ۲۵‌درصد افزایش یافته که شیوع کرونا و افت طولانی‌‌مدت سلامت روان از متهمان اصلی این اتفاق است.

دان چیشولم، متخصص بهداشت روان در WHO می‌‌گوید: «هنوز از نظر سلامت روان به سطوح قبل از همه‌گیری کرونا برنگشته‌‌ایم. برخی افراد هنوز هم از عواقب گسترده همه‌گیری رنج می‌‌برند.» الیزابت همپسون، از افرادی که در انجام تحقیق دلویت مشارکت داشته، می‌‌گوید که بدتر شدن رفاه جوانان، فشار بر والدین شاغل را افزایش می‌دهد، به طوری که در سال ۲۰۲۳ از هر پنج کودک، یک کودک مبتلا به اختلال احتمالی سلامت روان تشخیص داده شده است. در سال ۲۰۱۷ از ۹ کودک یک کودک به این اختلال دچار بود.  او می‌‌افزاید که نگرانی والدین در مورد سلامت روان فرزندانشان، سالانه ۸ میلیارد پوند برای کارفرمایان بریتانیایی هزینه دارد.

یک نظرسنجی جهانی که اتحادیه بین‌المللی کسب‌و‌کار «مایندفوروارد» (MindForward) انجام داده و ۱۲‌هزار و ۲۰۰ نیروی کار در آن شرکت کرده‌‌اند، نشان می‌دهد مشکلات روانی در شرکت‌های مالی و شرکت‌های حقوقی، رایج‌‌تر از صنایع دیگر است.  البته این بخش‌‌ها، بیشتر از سایر بخش‌‌ها برای ارتقای سلامت روان کارکنان تلاش می‌کنند.

Untitled-1 copy

 آلیسون آنستد، مدیرعامل شرکت مایندفوروارد که با شرکت‌های دیگر در جهت ارتقای رفاه کارکنان همکاری می‌کند، می‌‌گوید وقتی مدیران به طور آشکار به این موضوع رسیدگی می‌کنند، ۸۵‌درصد از کارکنانشان احساس می‌کنند تحت حمایت هستند. برای مدیرانی که چنین کاری انجام نمی‌‌دهند، این رقم 31‌درصد است.

راب ژوپ، مدیرعامل شرکت خدمات مالی بریتانیایی «برایت‌‌استار» که از دوران کودکی با افسردگی دست و پنجه نرم کرده، رفاه روانی کارکنانش را اولویت شرکت خود قرار داده است. او می‌‌گوید: «جوان‌‌تر که بودم، صحبت کردن در مورد مشکلات سلامت روان، قابل قبول نبود. اما وقتی من شروع به صحبت در مورد آن کردم احساس خیلی بهتری داشتم.»

او اضافه کرده که کارکنانش جلسات ماهانه با یک مربی سبک زندگی دارند و این شرکت سال‌هاست که مددکاران سلامت روان را مستقر کرده است.

منبع: Financial Times