چگونه شکاف مهارتهای پایداری در زنجیرههای ارزش را پر کنیم؟
تحقیقات اخیر مجمع جهانی اقتصاد و موسسه «کرنی» (Kearney) نشان میدهد ۶۶درصد رهبران کسب و کار هنگام انتخاب تامینکنندگان، اعتبار پایداری آنها را نسبت به قیمت اولویت قرار میدهند و ۹۴درصد شرکتها اظهار میکنند که فاقد نیروی انسانی لازم برای اجرای موثر برنامههای زیست محیطی، اجتماعی و حاکمیتی (ESG) خود هستند. شرکتها برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل تا سال ۲۰۳۰ باید مهارتهای پایداری را به حدود ۱۵۰ میلیون نفر آموزش دهند. پرکردن این شکاف مهارتی، برای پایدار کردن زنجیرههای تامین ضروری است.
مهارتهای پایداری برای تحول
از آنجا که استفاده سازمانها از تکنولوژیهای منعطف نسبت به تغییرات اقلیمی و فعالیتهای چرخشی بیشتر شده، نیروی کار به یکسری مهارتهای ضروری برای اعمال پایداری در زنجیرههای تامین نیاز دارد. این نیاز کل زنجیره ارزش، از منبعیابی اولیه مواد خام تا محصول نهایی که به دست مصرفکننده میرسد را شامل میشود. حالا دیگر این مساله مطرح نیست که شرکتها باید بر پایداری سرمایهگذاری کنند، بلکه مهم این است که بتوانند تضمین کنند نیروی کارشان و تامینکنندگان بالادستی، چقدر برای پیشبرد اقدامات پایداری آماده هستند. گزارشی که «سازمان توسعه صنعتی ملل متحد» (UNIDO) اخیرا با عنوان «مهارتهای زنجیره تامین پایدار» منتشر کرده، تاکید میکند که توسعه مهارتهای مشارکتی، بهویژه با تامینکنندگان بالادستی، عملکرد پایداری را در زنجیره تامین تسریع میکند. این گزارش میگوید نیروهای کار در سراسر زنجیره تامین، نیازمند آموزش در مورد نحوه به حداقل رساندن اثرات زیستمحیطی، مصرف امن مواد خطرناک، کاهش تغییرات آب و هوایی، ارتقای بهرهوری منابع، جلوگیری از نابودی تنوع زیستی و احیای طبیعت هستند. سایر آموزشهای ضروری در خصوص پایداری باید گفتوگوی اجتماعی، چانهزنی جمعی، رعایت استانداردهای بهداشت و ایمنی، و ترویج شمول جنسیتی و اجتماعی در محیط کار را پوشش دهد.
چگونه شکاف مهارتها در پایداری را پر کنیم؟
برای رسیدگی به شکاف مهارتها در پایداری، همه ذینفعان از جمله دولتها، موسسات مالی، و نهادهای آموزشی و کسب و کار باید تلاش جمعی کنند. آنها میتوانند برای مقابله با این شکاف رو به رشد، از سه اولویت استفاده کنند:
۱-سرمایهگذاری در مهارتآموزی و ارتقای مهارت
سرمایهگذاری باید هم در مهارتهای فنی و هم در مهارتهای نرم ارتقا پیدا کند تا عملکرد پایداری بهبود یابد. این موضوع علاوه بر آموزش کارکنان در بهکارگیری تکنولوژیهای جدید و شیوههای پایدار، ترویج فرهنگ سازمانی پایدار همراه با نوآوری و مشارکت را هم دربرمیگیرد. کمک به فعالان دولتی و خصوصی برای جذب و اندازهگیری سرمایهگذاریهای پایدارتر، کلید تحول زنجیرههای ارزش جهانی است.
۲- افزایش همکاری بین بخش دولتی و خصوصی
مشارکتهای دولتی–خصوصی، یک رویکرد ساختاریافته را برای مهار انواع منابع در جهت توسعه مهارتها ارائه میکند. در اینجا تمرکز باید بر ارائه مهارتهای اولیه و آموزشهای مرتبط با صنعت باشد.
۳- اجرای تغییر پارادایم
سازمانها باید تمرکز خود را از سود کوتاهمدت به سمت خلق ارزش بلندمدت تغییر دهند. در این پارادایم جدید، پایداری و برتری عملیاتی بیش از هر زمان دیگر نهادینه شده و پایداری عامل افزایش بهرهوری و بازدهی مالی خواهد بود. برای میسر کردن این تغییر، توانمندسازی کارکنان و تامینکنندگان بالادستی با مهارتهای پایداری، باید یک فرصت کسب و کار استراتژیک در نظر گرفته شود که برای همه نقشآفرینان زنجیره، ارزش بلندمدت ایجاد میکند. گرد مولر، مدیرکل UNIDO میگوید: «زنجیرههای تامین جهانی میلیونها شغل ایجاد میکنند و کلید رشد اقتصادی و کاهش فقر هستند. ارائه محصولات و خدمات پایدار و اخلاقی به بازار، تنها در صورتی امکانپذیر است که مالکان خرد، تامینکنندگان، تولیدکنندگان، شرکتهای پیشرو و دولتها در سراسر زنجیره تامین جهانی، همگی به مهارتهای مناسب مجهز باشند. من متعهد به جهانیسازی عادلانه هستم، که در آن نه کارکنان و نه محیطزیست طبیعی مشترک ما مورد استثمار قرار نمیگیرند، بلکه به درستی نقشآفرینانی ارزشمند و ضروری در نظر گرفته میشوند که مبنای زندگی همه ماست.»
ارتقای مهارتهای پایداری در عمل
برای از بین بردن شکاف مهارتها و سنجش پایداری در سراسر زنجیره ارزش، همکاریهای دولتی و خصوصی باید بر مهارتآموزی مجدد کارکنان فعلی، ارتقای مهارتهای تامینکنندگان و آمادهسازی نسلهای آینده برای برآوردن خواستههای اقتصاد سبز متمرکز شود. بهعنوان مثال، «مرکز زنجیرههای تامین و تولید صنعتی پیشرفته» مجمع جهانی اقتصاد با UNIDO و دانشگاه کمبریج در مورد یکسری کارگاههای آموزشی سیاست صنعتی همکاری کرده است. این رویدادها نیازهای توسعه نیروی کار را در هر بخش ترسیم و شناسایی کردهاند. همچنین UNIDO از طریق طرحهایی مانند «تسهیلات توسعه یادگیری و دانش» که توسط آژانس همکاریهای توسعه بینالمللی سوئد تامین مالی میشود، با تولیدکنندگانی مانند گروه ولوو، HP، FESTO، نوکیا، هیتاچی، کوماتسو و اپیراک همکاری میکند تا آموزش حرفهای و سیستمهای آموزشی در کشورهای صنعتی مدرنسازی شود. چنین طرحهایی، امکان همکاری و تبادل دانش را در سراسر بخشها تقویت میکنند تا بتوانند شکافهای مهارتی حیاتی را پر کنند.
منبع: World Economic Forum