اقتصاد دانش و یادگیری آنلاین
در اقتصاد دانش دو نوع پول (یا به عبارت دیگر دانش) وجود دارد. دانش آشکار (explicit knowledge) که به معنای حقایق، ارقام، و دادههای موثق است و دیگری دانش ضمنی که شامل تجارب و درک انسانها از چگونگی کارکرد چیزهاست. اقتصاد دانش بر چهار ستون استوار است.
تحصیلات و آموزش: هر اندازه کارکنان، سطح تحصیلات و دانش بیشتری داشته باشند به طور موثرتری دانش خود را به کار میگیرند.
امروزه راهکارهای یادگیری آنلاین همچون سیستمهای مدیریت یادگیری (LMS) بسیار مفید هستند.
زیرساختهای اطلاعاتی: زیرساختها شامل ساختارها و فرآیندهایی برای تسهیل ارتباطات هستند که میتواند از اینترنت تا رادیو را شامل شود. زیرساختها کلید رشد اقتصاد دانش هستند و ارتباط موثر در یک سازمان میتواند بهرهوری را تا ۲۵درصد افزایش دهد.
مشوقها و رژیم نظارتی: محیط اقتصادی سالم بر جریان آزاد اطلاعات متکی است و برای تحقق آن باید روی تکنولوژی و کارآفرینی سرمایهگذاری کرد. با کاربرد تکنولوژی، اقتصاد دانش میتواند به فراتر از مرزهای جغرافیایی برود.
مرزهای جغرافیایی اغلب به اقتصاد صدمه میزنند. مثلا فقدان مهارتهای زبان سالانه حدود ۵۰ میلیارد پوند برای اقتصاد بریتانیا هزینه دارد.
سیستمهای نوآوری: اقتصاد دانش برای رسیدن به اهداف نهایی خود باید با ایجاد، جذب و سازگاری اطلاعات پشتیبانی شود. اندیشکدهها، مراکز تحقیقاتی و گروههای دانش منابع این پشتیبانی هستند. تحقیق انجام شده توسط بانک جهانی نشان داده که افزایش یک درصدی در نرخ هزینههای تحقیق و توسعه، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی را به میزان ۰.۷۸درصد افزایش میدهد.
سرمایه فکری و یادگیری آنلاین
هیچ کسبوکاری نمیتواند بدون دانشی که در سینههای کارکنان محبوس است به کارش ادامه دهد.
شرکتهایی چون تویوتا، مایکروسافت و والمارت میدانند که برای موفقیت سازمان چیزی مهمتر از سرمایه فکری وجود ندارد. به همین دلیل است که سالانه بیش از۱۳۰ میلیارد دلار برای آموزش هزینه میکنند. دپارتمانهای آموزش و توسعه سنتی، به جای ایجاد یک دیالوگ با کارکنان صرفا بر انتقال دانش به کارکنان میکوشند و باز این کارکنان هستند که همه دانش شرکت را در مغز خود نگهداری میکنند. از سوی دیگر ۹۰درصد کارکنان معتقدند که به اشتراکگذاری دانش اجتماعی برای رشد کردن در محیط کار حیاتی است و امکان میدهد کارکنان گرد هم آیند، اطلاعات را به اشتراک بگذارند و سرمایه فکری سازمان تقویت شود.
بهترین بخش موضوع آن است که کارکنان هنگام به اشتراکگذاری اطلاعات قدیمی، اطلاعات جدیدی نیز خلق میکنند. بهطور متوسط هر شرکت سالانه با ۱۸درصد ترک کار مواجه خواهد شد. این نه فقط موجب کمبود نیرو بلکه به معنای از دست دادن دانش است. با استفاده از تکنولوژی میتوان دانش سازمانی را به صورت ایمن در شرکت ذخیره کرد. به همین منظور اقدامات زیر توصیه میشود:
بر یادگیری غیررسمی تمرکز کنید. مطابق مدل۷۰: ۲۰: ۱۰ حدود ۹۰درصد همه یادگیریها از طریق یادگیری اجتماعی و غیررسمی اتفاق میافتد. یادگیری اجتماعی «فرآیند یادگیری فعال از مشاهدات ما و اثر متقابل بر یکدیگر» است که توسط «آلبرت باندورا» تئوریزه شد و راهی عالی برای به اشتراکگذاری دانش در محیطی خارج از محیط آموزش رسمی است.
پلتفرمهای یادگیری اجتماعی با ابزارهایی مثل باشگاههای ورزشی، گفتوگوی زنده (Live Chat)، حوزه متخصصان (Experts Area) و... تجربه یادگیری را ارتقا میبخشند. چنانچه همه اینها به خوبی انجام شود بهرهوری شرکت میتواند تا ۳۰درصد بهبود یابد.
گروههای بحث و گفتوگو ایجاد کنید. به این منظور باید سوابق اطلاعات مربوطه را در موقعیتهای مورد نظر برای بحث ایجاد کنید تا کارکنان برای طرح مشکل و دریافت پاسخ از همکاران به آن مراجعه کنند. معمولا باشگاهها برای این کار فضای مناسبی هستند و به سلامت ذهنی کارکنان نیز کمک میکنند. در سازمانهایی که ارتباط موثر و آزاد برقرار است احتمال ترک کار پرسنل ۵۰درصد کمتر است.
متخصصان حوزههای خاص را شناسایی کنید. این متخصصان در یک سرفصل خاص دانش بالایی دارند و قادرند اطلاعات را با دیگران به اشتراک بگذارند. پس کارکنان در زمان مواجهه با مشکل میدانند که سوال خود را از چه کسی بپرسند.
این شیوه به اشتراکگذاری دانش، سازمان را حرفهایتر و سودآورتر میکند.
در شرکتهایی از لیست فورچون ۵۰۰ که در آنها به طور موثر دانش به اشتراک گذاشته میشود سالانه حدود ۳۱.۵ میلیارد دلار صرفهجویی میشود.
حس مالکیت ایجاد کنید. در سیستم مدیریت یادگیری (LMS) باید نقاطی برای انواع پاداش، پیشبینی شده باشد. هنگامی که کارکنان سهمی از تولید دانش در سازمان داشته باشند حس مالکیت و احساس ارزشمندی در آنها بیشتر میشود. مطابق گزارش شرکت مشاورهای مککینزی، ۷۰درصد از کارکنان میگویند که حس هدفمندی در آنها عمدتا با احساس مالکیت در محیط کار تعریف میشود.
محتوای اثربخشتری تولید کنید. تولید محتوای یادگیری توسط کارکنان این مزیت را نیز دارد که محتوای تولیدشده کاملا با هدف یادگیری و نیاز مخاطبان مرتبط است. از سوی دیگر میتوان حالا از این محتوا برای برقراری موثرتر آموزشهای رسمی نیز استفاده کرد.
منبع: Growthengineering