رقابت کارمندان بر سر خوبی کردن
وقتی برای اولین بار به شرکت بلکباد پا میگذارید خیلی سریع احساس میکنید همه کسانی که آنجا هستند میخواهند به شما خوبی کنند و برای خوبی کردن به شما هیچ محدودیتی ندارند و بدون هیچ چشمداشتی و فراتر از وظایف سازمانیشان به شما خوبی میکنند. برای فهمیدن دلیل این موضوع کافی است سری به وبسایت شرکت بلک باد بزنید تا دریابید خوب بودن و خوبی کردن چه جایگاهی در فرهنگ سازمانی این شرکت دارد. شعار محوری در فرهنگ شرکت بلک باد «خوبی کردن به مردم و نه فقط مشتریان» است و به همین دلیل هم هست که کارکنان این شرکت در هر سال در مجموع بیش از ۱۰۰ هزار ساعت به صورت رایگان و با هدف حمایت از امور خیریه کار میکنند، ۲۵درصد از کارکنان و مدیران شرکت جزو هیات امنای موسسات خیریه هستند و ۸۰درصدشان هم به طور مرتب در کارهای خیریه و داوطلبانه مشارکت دارند.
در واقع فرهنگ سازمانی در شرکت بلک باد به گونهای شکل گرفته که یک «اکوسیستم خوب بودن برای ایجاد دنیایی بهتر» را پدید آورده است و کسانی که به استخدام این شرکت درمیآیند باید در وهله اول اهل خوبی کردن به دیگران باشند. البته چنین اولویتی برای شرکتی که در زمینه طراحی و تولید نرمافزارها و اپلیکیشنهای ابری فعالیت میکند کمی عجیب به نظر میرسد و دو شعار اصلی این شرکت یعنی «کمک به فراگیر شدن خوبی» و «تبدیل کارکنان به نمایندگان خوبی» شاید در ظاهر ارتباط چندانی با حوزه کاری شرکت نداشته باشد، اما در عمل از این واقعیت حکایت دارند که این شرکت تولیدکننده نرمافزار تاکید و توجه بسیار زیادی بر مسوولیتهای اجتماعی خود و محصولاتش دارد و آن را به بنیان اصلی فعالیتها و روابط درونی و بیرونی خود تبدیل کرده است.
بر اساس فرهنگی که در شرکت بلکباد کاملا جا افتاده است یکی از شاخصهای اصلی ارزیابی عملکرد کارکنان و پاداشدهی به آنها، خوبی کردن به سایر کارکنان و مشتریان خارج از وظایف شغلی آنهاست به طوری که اگر تشخیص داده شود یک کارمند شرکت خارج از وظایف شغلی و به صورت خودجوش و داوطلبانه اقدام به یک عمل خیرخواهانه کرده و به دیگران خوبی کند از سوی شرکت مورد تقدیر قرار میگیرد و در صورت تکرار این عمل به مدارج بالاتر ارتقا پیدا میکند. شاید به همین دلیل هم هست که هر وقت به دفتر شرکت پا میگذارید یا با کارکنان شرکت به صورت تلفنی تماس میگیرید احساس میکنید یک نوع رقابت بر سر خوبی کردن به شما در بین کارکنان جریان دارد!