صحتوسقم «ممنوعالفعالیتی» هنوز معلوم نیست
بگومگوی خوانندهها و وزارت فرهنگ
آغاز ماجرا
قصه از شامگاه یکشنبهشب هفته پیش آغاز شد. بهمن بابازاده، خبرنگاری که در فضای مجازی عمدتا با عنوان خبرنگار حوزه موسیقی شناخته میشود، با انتشار یک توییت از ممنوعیت ازکار پنج خواننده خبر داد؛ رضا صادقی، محسن یگانه، امیر مقاره (ماکان بند)، بابک جهانبخش و امید حاجیلی! خبر همان شب مثل بمب در شبکههای اجتماعی ترکید. همه منتظر تکذیب بودند که محمد معتمدی، خواننده موسیقی سنتی، در یک استوری تندوتیز این خبر را تکذیب کرد. او بهمن بابازاده، منبع این خبر، را متهم به کارچاقکنی کرد و استناد به منبعی مثل او را نادرست خواند. معتمدی به مخاطبان صفحهاش گفت همیشه منبع را جویا شوند.
اما تقریبا همزمان با این استوری، رضا صادقی با بازنشر توییت بهمن بابازاده در کانال تلگرامی خود نوشت: «خدا نکنه دنیا بدونه پشتت خالیه، بدونه همه اونایی که پشتشون بودى، پشتت رو خالى کردن، ولی من خدا بغلم کرده، همین از سرم هم زیاده.» این موضوع، نخستین تایید خبر بود. اما محسن یگانه، خبر ممنوعیت از فعالیت را تکذیب کرد و گفت: «این خبر از هیچ جای رسمیای به ما اعلام نشده است و تا زمانی که به صورت رسمی به ما ابلاغ نکنند این خبر صحت نخواهد داشت.» نکته مورد توجه در حرفهای یگانه، مرجع اعلامکننده این موضوع بود. اگر مرجع رسمی اعلام نکرده، پس چه کسی اعلام کرده است؟
از کجا اعلام شد؟
رضا صادقی در یک گفتوگوی جالبتوجه درباره موضوع ممنوعیت ازکار گفت: «تقریبا دو یا سه هفته پیش به من اعلام شد که دیگر اجازه فعالیت ندارم. ولی نکته جالب ماجرا اینجاست که خبر ممنوعیت کار از سمت وزارت فرهنگ اعلام یا اعمال نشده است، بلکه یک کمیته به نام «پیگیری وضعیت چهرهها» که درباره آن اطلاعی ندارم به شرکت «لیما» و مدیر برنامه من آقای میلاد ماهانراد، این خبر را اعلام کرد.» جستوجو برای شناخت دقیق این کمیته بر اساس اسناد موجود در صفحه وب، چندان کارآمد نبود و هنوز به طور رسمی مشخص نیست که این کمیته چیست و متشکل از چه کسانی است و چه راهبرد یا ساختاری دارد.
پس از این ماجرا، وزیر ارشاد در واکنش به این ماجرا گفت: «اینها جز شایعهسازی رسانهای چیزی نیست و من از اساس این نوع خبرسازیها را رد میکنم. هنرمندان و فرهنگدوستان موارد را از طریق اعلام رسمی وزارتخانه و نهادهای متولی پیگیری کنند. بسیاری از خوانندگان نیز اعلام کردند که چنین چیزی نیست.» اما این حرفها، دوباره واکنشهایی در پی داشت و حاشیهها را داغ کرد. لحظاتی بعد از انتشار این خبر، رضا صادقی در پاسخ به وزیر ارشاد با انتشار پستی در صفحه اینستاگرامش نوشت: «از بیست اردیبهشت تمام فعالیتهای من رو متوقف کردند و جوابی هم از کسی نگرفتم. بنده با دفتر موسیقی تماس گرفتم و جواب درستی در تایید یا رد ندادن و گفتن پیگیر میشوند و به همین دلیل من دو هفته سکوت کردم که موضوع بررسی بشه که جوابی نگرفتم.»
امیر مقاره، دیگر خوانندهای که نامش در این فهرست بود، در واکنش گفت: «یا حرف غیرواقعی تحویل مردم ندهید یا بگویید ما اطلاع نداشتیم یا بگویید یکی لج کرده (سلیقه شخصی) و داریم درستش میکنیم یا بگویید تصمیمی بوده که من در جریانش نبودم و تازه صبح جمعه فهمیدم!» همینطور، امید حاجیلی، دیگر خواننده ممنوع ازکار، در همین راستا گفت: «اینجانب امید حاجیلی مدتهاست که ممنوعالکار هستم و تمام پیگیریهای من، تهیهکننده و مدیر برنامهام از دفتر موسیقی، معاونت هنری و حراست وزارت ارشاد بینتیجه بوده است. طبق صحبتهای جنابعالی احتمالا دوستان زیرمجموعه شما اطلاعات صحیح و کاملی در اختیارتون قرار نمیدهند که شما اینگونه تمام مشکلات و ممنوعیتها را تکذیب میکنید.»
ختم ماجرا؟
زمانش هنوز معلوم نیست! محمد اللهیاری، مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، روز گذشته حرفهای وزیر را تکرار و تایید کرد و گفت: «در این سه ماه در گونه پاپ اکثر هنرمندان بنام و سرشناس و مورد توجه مردم روی صحنه رفتهاند... بدیهی است احتمال بروز مشکلاتی در زمینه فعالیتهای موسیقایی وجود دارد و راهحل آن مراجعه هنرمندان به دفتر موسیقی معاونت هنری وزارت ارشاد است. در هر برهه زمانی ملاحظهای وجود داشته باشد با خواننده و تهیهکننده مربوطه در میان گذاشته خواهد شد.» اما حرفهای مدیر کل دفتر موسیقی هم کمکی به شفاف شدن موضوع نکرد. فعلا آش همان آش است و کاسه همان کاسه! این یعنی صحتوسقم خبر همچنان معلوم نیست. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسوولیت ممنوع شدن فعالیت خوانندگان را نمیپذیرد اما برخی خوانندگان معتقدند که اجازه فعالیت ندارند.