واکنش معنادار مخاطبان در روز نیم‌‌بها

هم‌اکنون در تهران سینماهای مدرن و مجهز بلیت سینماها را ۶۰ هزار تومان می‌‌فروشند. در چند سال اخیر باب شده بود که خرج سینما را برای یک خانواده چهارنفره کارگری محاسبه می‌کردند تا گران بودن قیمت‌ها به شکلی ملموس برای مسوولان و مخاطبان رسانه‌ها توضیح داده شود. حالا هم ماجرا همین است اما کمی دردناک‌تر.

یک خانواده چهارنفره اگر بخواهد تنها یک بار در ماه به سینما برود، باید ۱۸۰ تا ۲۴۰هزار تومان فقط برای خرید بلیت خرج کند. دیگر هزینه رفت‌و‌آمد و خریدن تنقلات، ساندویچ و ...  بماند. کف حقوق کارگری در حدود ۵/  ۷میلیون تومان است. این یعنی یک بار سینما رفتن برای این خانواده چهار نفره، حدود ۸ تا ۱۰درصد از درآمد کل ماه را می‌بلعد. پس طبیعی است که بخش بزرگی از جامعه که سینما رفتن می‌تواند تفریح خانوادگی مناسبی برای آنها به حساب بیاید، با قیمت ۶۰هزارتومانی بلیت‌ها عملا دستشان از این تفریح کوتاه می‌ماند و مجبورند صبر کنند تا سه‌شنبه‌ها به سینما بروند. این موضوع به خوبی نشان می‌دهد که یکی از مهمترین علت‌های افت استقبال از فیلم‌های روی پرده، بالا بودن قیمت بلیت سینماست.

جزئیات فروش رکوردشکن

بر اساس اطلاعات سمفا، در روز سه‌شنبه ۱۹۸هزار و ۸۰۰ نفر برای دیدن فیلم‌های اکران عید نوروز و عیدفطر و نیز فیلم‌های باقی‌مانده از اکران ۱۴۰۱، در سراسر کشور به سالن‌های سینما رفتند که از این میزان تعداد ۱۸۶هزار و ۷۱۱ نفر مخاطب آثار اکران‌شده در سال ۱۴۰۲ بودند. سینما در آخر هفته گذشته و در روز‌های تمام‌بها در دو روز تنها ۱۵۳هزار نفر مخاطب داشته که این میزان در مقایسه با استقبال ۱۹۸هزارنفری در یک روز اختلاف زیادی دارد. همه این داده‌ها نشان‌دهنده تاثیر بالای گرانی بهای بلیت در کاهش مخاطبان سینما در روزهای عادی است، اتفاقی که اگر با مدیریت بیشتری رخ ‌داده بود قطعا شاهد استقبال بیشتری در سالن‌های سینما بودیم.

 این میزان مخاطب بعد از دوران رکود سینما در دوره شیوع ویروس کرونا بی‌سابقه بوده و به‌نوعی یک رکورد برای سینما به ‌حساب می‌آید. فیلم‌های اکران ۱۴۰۲ در این روز با بلیت نیم‌بها نزدیک ۵میلیارد تومان (۴میلیارد و ۸۸۳میلیون و ۵۰۹هزار تومان) فروش داشته‌اند و مابقی رقم استقبال مربوط به فیلم‌های مانده از اکران ۱۴۰۱، فیلم‌هایی چون خط استوا، ملاقات خصوصی، بخارست و... است، به طوری که جمع رقم فروش در ۲هزار و ۸۲۸ سانس به رقم ۵میلیارد و ۲۱۳میلیون تومان رسید. در این بازه یک‌روزه سینمایی «فسیل» در صدر فروش قرار داشته و فیلم‌های «سه کام حبس»،‌ «آهنگ دو‌نفره» و «جنگ جهانی سوم» در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند.

واکنش سینماگران

گرانی بلیت اتفاقی ‌است‌که علی‌الظاهر مورد رضایت تمامی تهیه‌کنندگان سینما هم نیست. در همین رابطه محمد کمالی‌پور، تهیه‌کننده «هفت بهار نارنج» فیلم نمایش‌داده‌شده در چهل‌ویکمین جشنواره فیلم فجر، می‌گوید: قیمت بلیت اعلام‌شده برای سینما در سال جدید بسیار بالاست. برای بررسی علت اشتباه بودن افزایش قیمت بلیت باید دانست که کسی تنهایی به سینما نمی‌رود. اگر یک خانواده بخواهند به سینما بروند متحمل هزینه بالایی خواهند شد؛ این مساله باعث کاهش مخاطبان سینما خواهد شد.

تهیه‌کننده هفت بهار نارنج ادامه داد: من به‌عنوان یک تهیه‌کننده سینما راضی به افزایش قیمت بلیت نیستم، من سرمایه را وارد سینما می‌کنم و انتظار بازگشت آن را هم دارم ولی راضی نیستم خانواده‌ها برای دیدن فیلم فشار اقتصادی ببینند؛ هرچند که این اقدام می‌تواند سینما را از سبد خانوار حذف کند. اما شاید این نکته هم قابل‌اعتنا باشد که تورم و افزایش هزینه‌های تولید، متولیان سینما را ناگزیر از افزایش قیمت بلیت کرده است، اما بحث بر سر راهکار‌های دیگری است که در این‌باره قابل‌ اجراست.

پیش از این سیدضیا هاشمی تهیه‌کننده نیز گفته بود: به نظرم دولت با ایجاد صندوق‌های حمایتی می‌تواند به‌ جای تزریق پول به تولیدکننده، در عوض مصرف‌کننده را تشویق به خرید کرده و زمینه را برای تولیدکننده محصول فرهنگی مساعد کند. بلیت سینما هم باید در همین چرخه تابع چنین حمایت‌هایی قرار گیرد؛ بنابراین مادامی‌که ما درصد مهمی از بهای بلیت سینما را تحت پوشش یارانه فرهنگی مصرف‌کننده نبریم، هرگونه افزایش قیمت بلیت سینما موجب کاهش مخاطبان و خسارت به فیلم‌ها و سالن‌های سینما خواهد شد.

با وجود اکران چند فیلم کمدی و فاصله معنادار فیلم صدرنشین با سایر فیلم‌ها، استقبال نسبی مخاطبان از فیلم‌ها در ژانرهای متنوع در این فصل اکران جالب‌توجه بوده است.