«درخت گردو» روی پرده رفت؛ ارکستر ملی روی صحنه میرود
منوی متفاوت هنری در تعطیلات آخر هفته
این اتفاقهای مهم در آخر این هفته، احتمالا زمینهساز بازگشت رونق به بازارهای هنری شود، هرچند که از بخت بد هنر در ایران، گویا پیک پنجم کرونا در راه است و هر آن ممکن است با قرمزشدن رنگبندی کرونایی تهران، دوباره سالنها بسته و بازار کساد شود. وضعیت تهران هماکنون نارنجی است و با افزایش تعداد بستریهای کرونایی در بیمارستانها روبهرو است. با تغییر گروهبندی شغلی سینماها و تئاترها به گروه شغلی دو، امکان بازگشایی این بازارها در شهرهای نارنجی فراهم شد اما قرمز شدن رنگبندی تهران، همهچیز را دوباره به صفر بازمیگرداند. اتفاقی که در این روزها، کورسوی امید فعالان بازارهای هنری در ایران را نیز از بین خواهد برد.
اکران فیلم تحسین شده
درخت گردو از نامزدهای جدی معرفی به اسکار در سال گذشته بود، به همین دلیل هم به مدت یکهفته در سینماهای کردستان روی پرده رفت و بهصورت محدود اکران شد تا شانس حضور در رقابتهای اسکار را داشته باشد. البته سرانجام درخت گردو با تصمیم هیات ایرانی معرفی فیلم به اسکار، رقابت را به خورشید مجیدی باخت و به اسکار معرفی نشد. با این حال استقبال گسترده مخاطبان در جشنواره فیلم فجر از فیلم و نقدهای مثبتی که منتقدان درباره آن نوشتند، این فیلم را به یکی از مهمترین امیدهای سینما برای رونق دوباره بازارهای سینمایی تبدیل کرده است.
و حالا پس از مدتها، صاحبان این فیلم تصمیم گرفتهاند تا روز چهارشنبه نهم تیرماه (یعنی دیروز) فیلم را روی پرده بفرستند و دخل اکرانش را محک بزنند. این خبر را روز گذشته مرتضی شایسته دبیر شورای صنفی نمایش گفته و اعلام کرده است: «درخت گردو» از چهارشنبه همین هفته ۹ تیرماه یا با یکی دو روز تاخیر یه سینماها میآید. این گفته او یعنی احتمالا از جمعه اکرانش را آغاز خواهد کرد. تصمیمی که بهنظر میرسد با توجه به احتمال قرمزشدن تهران اتخاذ شده تا در اینصورت، تصمیم صاحبان درخت گردو تغییر کند و رایشان برگردد. درخت گردو یک فیلم درام، تراژدی با بازی درخشان پیمان معادی در نقش یک کارگر کرد در سالهای جنگ تحمیلی است. این فیلم را محمدحسین مهدویان در سال ۱۳۹۸ ساخته است. فیلمنامه این اثر توسط ابراهیم امینی و حسین حسنی نوشته شده است و قصه بمباران شیمیایی سردشت را روایت میکند.
بمباران سردشت در روز هفتم تیرماه سال ۱۳۶۶ اتفاق افتاد و حالا همزمان با سالروز این اتفاق تلخ، قرار است فیلم روایتگرش هم روی پرده برود.
مهدویان سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی و پیمان معادی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را برای این فیلم به خانه بردند. در درخت گردو علاوه بر پیمان معادی، مینا ساداتی، مینو شریفی و مهران مدیری نیز بازی کردهاند.
نغمههای سینمایی ارکستر ملی
روز جمعه، فردا هم قرار است ارکستر ملی پس از تاخیری دو هفتهای، روی صحنه تالار وحدت برود و با حضور هنرمندان مطرح موسیقی ایرانی بخشی از مهمترین آثار موسیقی سینمایی ایران را اجرا کنند. ارکستر ملی ایران اینبار با رهبری ارسلان کامکار آهنگساز و نوازنده شناختهشده ویولن کنسرت «شب موسیقی فیلم» را با اجرای آثار فیلمهای «دلشدگان» به کارگردانی علی حاتمی و آهنگسازی حسین علیزاده و «مادر» به کارگردانی علی حاتمی و آهنگسازی ارسلان کامکار برگزار میکند. در این کنسرت که ساعت ۱۹ از تالار وحدت تهران پیشروی مخاطبان قرار میگیرد، پوریا اخواص و اشکان کمانگری به عنوان خواننده حضور دارند. تازهترین کنسرت ارکستر ملی ایران که به نوعی اولین کنسرت رسمی این مجموعه دولتی تحتنظر بنیاد فرهنگیهنری رودکی در سال ۱۴۰۰ به حساب میآمد، قرار بود روز چهارشنبه بیست و ششم خرداد برگزار شود که به دلیل همزمانی با انتخابات ریاستجمهوری اجرای آن تغییر کرد. بنیاد فرهنگیهنری رودکی هم در بخشی از خبری که به همین مناسبت منتشر شده، توضیح داده است: «این کنسرت بنا بود در تاریخ ۲۶ خرداد ماه برگزار شود اما به دلیل محدودیتهایی که برای پلتفرمهای پخش آنلاین بهوجود آمده به تاریخ ۱۱ تیر موکول شد. با تصمیم شورای هنری ارکستر، بهمنظور ارائه مطلوبتر این اجرا و همچنین نمایش بهتر هنر نوازندگان ارکستر، این کنسرت به شکل «آفلاین» در اختیار مخاطبان قرار میگیرد. بر این اساس، کنسرت شب موسیقی فیلم ارکستر ملی ایران از ساعت ۲۱ روز جمعه ۱۸ تیرماه از طریق سایت اینترنتی بنیاد رودکی و چند پلتفرم دیگر در دسترس علاقهمندان است. به دلیل جابهجایی برنامهها، اجرای تیرماه ارکستر نیز بهناگزیر از جدول حذف شدهاست و برنامههای ارکستر ملی از روز ۱۴مرداد بر روال عادی خود قرار خواهند داشت.» فیلم سینمایی «دلشدگان» از جمله آثار شاخص سینمای ایران در ژانر درام تاریخی است که مرحوم علی حاتمی آن را در سال ۱۳۷۰ با بازی امین تارخ، اکبر عبدی، جلال مقدم، فرامرز صدیقی، سعید پورصمیمی، حمید جبلی، محمدعلی کشاورز، فتحعلی اویسی، رقیه چهرهآزاد، شهلا ریاحی، لیلا حاتمی، لیلی رشیدی، توران مهرزاد، علیاصغر گرمسیری و منصور والامقام کارگردانی کرد. فیلمی که با موسیقی متن حسین علیزاده و خوانندگی مرحوم محمدرضا شجریان در زمان اکران عمومی و حتی بعدها یکی از پرمخاطبترین آثار تاریخی سینمای ایران شد و موسیقی متن آن نیز به صورت آلبوم پیشروی مخاطبان قرار گرفت. فیلم سینمایی «مادر» نیز از جمله آثار پرطرفدار سینمایی مرحوم حاتمی است که در سال ۱۳۶۸ تولید شد و در آن بازیگران شاخصی چون رقیه چهرهآزاد، محمدعلی کشاورز، فریماه فرجامی، امین تارخ، حمید جبلی، اکبر عبدی، جمشید هاشمپور، محمود بصیری، اکرم محمدی، حسین کسبیان و محبوبه بیات بهعنوان بازیگر حضور داشتند. همچنین ارسلان کامکار از نوازندگان و آهنگسازان شاخص موسیقی کشورمان ساخت موسیقی متن فیلم را به عهده گرفته بود.