کرونا تقویم صنعت فیلمسازی را به عقب برمیگرداند؟
بازگشت سینماهای سواره به بازار اکران
نکته آن است که صنعت سینما بهعنوان یکی از صنایع پردرآمد بینالمللی در آستانه ورشکستگی بزرگ و بیمانندی است. به نظر میرسد که توسعه وی.او.دیها و اکران مجازی فیلمها نمیتواند سرمایههای خرج شده در تولید فیلمها را بازگرداند و این موضوع تولید فیلمهای سینمایی را با تنگنای دشواری روبهرو کرده است. این اتفاق باعث شده است تا برخی ایده بازگشت سینماهای روباز را مطرح کنند. سینماهایی با پردههای بزرگ در محوطههای شهری یا طبیعی روباز که در آنها تماشاگران سینماها سوار بر خودرو به تماشای فیلمها مینشینند. استقبال از این ایده گویا در آلمان و کرهجنوبی در حال افزایش و تثبیت است.
تعداد سینماهای سواره در دوران اوج رونق خود به بیش از ۴۶۰۰ سالن میرسید که این رقم امروزه به ۳۵۰ سالن کاهش یافته و بسیاری از آنها بهصورت متروکه در آمدهاند. در سالهای نخستین، صدای فیلم از طریق یک بلندگو در محوطه پخش میشد اما بعدها هر اتومبیل یک بلندگوی اختصاصی داشت.
چنان که خبرگزاری فارس گزارش کرده «اُتوکینو اِسِن» بهعنوان یکی از دو سالن سینمای سواره آلمان از زمان اعمال قرنطینه در آلمان هر فیلمی را که اکران کرده تمام بلیتهایش به فروش رسیده است.
فرانک پسیاک مدیر این سالن سینمای سواره میگوید: اصلا مهم نیست ما چه فیلمی پخش کنیم، مردم فقط میخواهند از خانه بیرون بیایند و یک فیلم سینمایی تماشا کنند. الان چند هفته است که فروشمان عالیاست. هر روز تمام بلیتهایمان فروخته میشود. البته با این وجود که سالن ظرفیت یک هزار خودرو را دارد، بهدلیل رعایت فاصله اجتماعی تنها ۲۵۰ خودرو میتوانند وارد شوند. هر خودرویی که وارد میشود مامور کنترل، از پشت پنجره بسته، بلیت را اسکن میکند. به محض اینکه آفتاب غروب میکند و نمایش فیلم شروع میشود انگار زندگی به حالت عادی بازگشته است، حالتی که خیلی وقت است برایمان پیش نیامده است.
در کنار دهها سالن قدیمی سینما که در سراسر آلمان فعالیت میکنند، سینماهای سواره در حال رونق گرفتن هستند. «D.Live» یک شرکت مدیریت رویدادهای سرگرمی است که یکی از پارکینگهای نمایشگاه تجاری شهر دوسلدورف آلمان را به سالن سینمای سواره تبدیل کرده و در هشتم آوریل در اولین نوبت اکران فیلم تمام بلیتهایش به فروش رسید. «لیندنبرگ» که فیلمی زندگینامهای در ژانر موزیکال است در این روز نمایش داده شد.
در کنار دهها سالن قدیمی سینما که در سراسر کشور آلمان فعالیت میکنند، سینماهای سواره در حال رونق گرفتن هستند.
شرکت لوئه استودیو در شهر کوچک مارل در آلمان نیز محوطهای وسیع واقع در پشت یک رستوران بزرگ را با یک صفحه نمایش الایدی ۶۴۰ فوت مربعی به سینمای سواره تبدیل کرده که از ششم آوریل افتتاح شده است. این سینمای سواره نیز فیلمهای «شیرشاه» و «انگل» را اکران کرد که بلیتهایشان تنها در چند ساعت به فروش رسید.
کرهجنوبی نیز با اعمال قرنطینه سراسری و رعایت فاصله اجتماعی شاهد رشد استقبال از سینماهای سواره بوده است. سالن «Cine ۸۰» واقع در دائهگو با ظرفیت ۱۷۰ خودرو فروش فوقالعادهای از نمایش فیلمهایی چون «جودی» و فیلم ژانر وحشت «چرخش» داشت.
سئونسوکیم مالک این سینما میگوید: در دوران قرنطینه و بحران کرونا برای اینکه کار ما نخوابد این سینمای سواره را دایر کردیم و الان با استقبال بسیار بالایی مواجه شدهایم. مردم احساس میکنند که سینماهای سواره گزینهای ایمن برای لذت از یک زندگی و اوقات فراغت فرهنگی محسوب میشود.
درحالیکه سینماهای سواره در آلمان بیشتر در پارکهای عمومی و پارکینگهای متعدد سراسر کشور و با مالکیت خصوصی برپا میشوند، در کرهجنوبی دولت در این کار با سینماداران مشارکت میکند.
منطقه نوون در شرق سئول دارای یک سینمای سواره با یک صفحه نمایش یکهزار و صد فوت مربعی در یک پارک محلی است که فیلمهای قدیمیتر را بهصورت رایگان برای عموم مردم اکران میکند. اوهسئونگروک، مدیر این سینما از مردم میخواهد برای رهایی از استرس و تنشهای روانی اقامت طولانیمدت در خانه در بحث فاصلهگذاری اجتماعی، به این سالن بیایند و فیلم تماشا کنند.
در آمریکا اما از ۳۲۰ سالن سینمای سواره تنها ۲۵ سالن به اکران فیلم میپردازند. با این وجود که بلیت فروشی رضایتبخش است اما فیلمها چندان جذابیتی ندارند چراکههالیوود این روزها فیلم جدید تولید نمیکند. اندرو کومو فرماندار نیویورک ۱۲ آوریل گفت که در فکر بازگشایی سینماهای سواره این شهر است.