جشن مغزهای زنگ‌زده در تالار وحدت

بزرگداشت‌ها

در اختتامیه این دوره از جشنواره علی نصیریان، مرحوم جمشید مشایخی و زوج رویا تیموریان و مسعود رایگان تجلیل شدند. ماجرای تجلیل از علی نصیریان با سخنرانی او بخش مهمی از حاشیه‌های مربوط به اختتامیه را شکل داد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. در بخش تجلیل از مرحوم مشایخی نیز تنها یکی از اعضای خانواده او یعنی سام مشایخی در مراسم حاضر شد و از دست نصیریان و هومن سیدی هدایای جشنواره را دریافت کرد. اما در بخش گرامیداشت بعدی، رویا تیموریان گفت: امشب برای من باعث افتخار است. امشب شب بزرگی بود چراکه نامم در کنار استاد نصیریان قرار گرفت. مسعود رایگان نیز با اشاره به برگزاری مراسم بزرگداشتش در جشنواره شهر گفت: مفتخرم این تقدیر در حضور انسانی برگزار می‌شود که ما دانش‌آموخته مدرسه‌ای هستیم که او مدیرش است.

نقد جشنواره در اختتامیه

در بخشی از این مراسم به هنگام برگزاری آیین بزرگداشت علی نصیریان، این بازیگر پیشکسوت وقتی روی صحنه رفت، از صحبت‌های محسن هاشمی که دقایقی پیش از او روی صحنه رفته بود انتقاد کرد. محسن هاشمی در بخشی از صحبت‌هایش به جشنواره‌های مختلف اشاره کرده و گفته بود: «اگر فرض کنیم جشنواره‌ای مانند جشنواره شهر به‌صورت برنامه‌ریزی‌شده بخشی از حمایت حاکمیت شهری را دارد و بخشی از حاکمیت شهری نسبت به آن حساس بوده و آن را رهبری کرده، باید وظایف مدیریت شهری را هم در نظر بگیرد تا بتواند اهداف مدیریت شهری را به نمایش بگذارد البته این به این معنی نیست که این گونه جشنواره‌ها ابزار تبلیغاتی برای مدیران شهری بشوند و دلیلی ندارد مدام سفید‌نمایی کنیم اما سیاه‌نمایی هم درست نیست.»

رئیس شورای شهر تهران در ادامه به اهالی سینما توصیه کرده بود: «لازم است ضمن نشان دادن وخامت‌های جامعه به واقعیت‌ها هم توجه کنیم به گونه‌ای که مشکلی از جامعه برداشته شود و به سمت وضعیت مناسب‌تری برویم بنابراین باید حقیقت‌نمایی کنیم البته گاهی در فیلم‌ها پوچ‌گرایی می‌شود که برای برخی جوانان مناسب نیست.» این صحبت‌ها واکنش علی نصیریان بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون را به دنبال داشت. نصیریان در واکنش به توصیه‌های محسن هاشمی گفت: «برخلاف آنچه آقای هاشمی گفت، کار هنر پروپاگاندا نیست و نمی‌تواند باشد. اصلا هنر ابزار پروپاگاندا نیست. هنر استوار است بر خلاقیت انسانی و خلاقیت انسانی یک چیز خودجوش و خدایی است چراکه خدا این خلاقیت‌ها را در نهاد انسان گذاشته است.»

نصیریان در ادامه گفت: «همه جای دنیا شهرداری‌ها به هنر کمک می‌کنند اما دخالتی در کار آنها ندارند. خلاقیت جای خودش را دارد ولی حمایت مقوله دیگری است و نمی‌شود با این بهانه‌ها از هنر حمایت نکرد. وقتی وارد حیطه هنر می‌شویم باید بگذاریم خلاقیت‌ها کار خود را انجام دهد با وجود این اگر ما مقداری بازتر نگاه کنیم می‌توانیم به جوان‌ها میدان دهیم چراکه هنر به‌صورت غیرمستقیم معرف کشور است. برای مثال سینمای ایران در دنیا مطرح است و این نشان می‌دهد که ما نه تنها در گذشته بلکه امروز هم صاحب خلاقیت و هنر هستیم. من نه به جناح کار دارم نه چیزی، اما در این چند وقت سالن‌های خوبی برای عرضه هنر ساخته شده و از این جهت کار شهرداری جای قدردانی دارد.»

توفان مغزهای کوچک زنگ‌زده در اختتامیه

جشنواره فیلم شهر بخش‌های متعددی دارد، از انیمیشن کوتاه و بلند گرفته تا بخش فیلم‌های مستند و بخش فیلم‌های داخلی و خارجی. اما عموما‌ آنچه مورد توجه قرار می‌گیرد بخش سینمای ملی است. در این بخش نیز فیلم‌های بلند داستانی بیش از دیگر آثار مورد توجه قرار می‌گیرد. در این بخش که در شش رشته رقابتی برگزار شد، فیلم مغزهای کوچک زنگ‌زده ساخته هومن سیدی توانست مهم‌ترین جوایز را به نام خود ثبت کند و در چهار رشته سرآمد شود. جدول مربوط به برگزیدگان سینمای ملی - داستانی بلند در این گزارش جزئیات بیشتری از برگزیدگان را در اختیار شما می‌گذارد.

دیگر برگزیدگان

در دیگر بخش‌های رقابتی جشنواره نیز برخی فیلم‌ها بیش از دیگران دیده شدند. مستند «مهین» توانست در بخش بهترین دستاورد فنی و هنری، بهترین کارگردانی و بهترین مستند جایزه‌های اصلی جشنواره را به دست بیاورد. همچنین فیلم «اینجا خانه من است» نیز توانست در بخش بهترین دستاورد فنی و هنری و بهترین کارگردانی به ترتیب تندیس و دیپلم افتخار بخش فیلم‌های ویدئویی را بگیرد. همچنین در بخش بین‌المللی نیز تندیس پویانمایی کوتاه و نیمه بلند به کارگردانان «فضای منفی» از فرانسه اهدا شد، تندیس بهترین کارگردانی مستند بلند به «میراث» از مکزیک رسید. تندیس بهترین فیلم بلند به «پناهگاه انسان» از دانمارک اهدا شد. تندیس بهترین کارگردانی فیلم سینمایی به «بی‌عشق» از روسیه تعلق گرفت و تندیس بهترین فیلم بلند داستانی به «دزدان فروشگاه» از ژاپن اهدا شد.

21 (2)