شماره روزنامه ۵۹۷۵
|

  • سهم غیرمولدها از مصرف انرژی

    دنیای اقتصاد: بخش خانگی سهم قابل‏‏‌توجهی از مصرف برق کشور را به خود اختصاص می‌دهد. در سال ۱۴۰۱، از مجموع ۳۱۷میلیارد کیلووات ساعت برق مصرفی، ۳۲‌درصد معادل ۱۰۱.۴۴میلیارد کیلووات ساعت توسط ۳۱.۴میلیون مشترک خانگی مصرف شده است. این سهم در ماه‏‏‌های گرم سال به ۴۱‌درصد نیز رسیده است. روند مصرف در این بخش طی سال‌های اخیر صعودی بوده؛ به طوری که در ۲۰سال گذشته، مصرف برق مشترکان خانگی سالانه حدود ۵.۷‌درصد و سرانه مصرف ۱.۳‌درصد رشد داشته است. اهمیت نظام تعرفه‏‏‌گذاری در بخش برق خانگی از این جهت که کاهش مصرف برق در این بخش تا حد زیادی می‏‏‌تواند مشکل قطعی برق تولید و صنایع را حل کند، دوچندان می‌شود. در سال‌های گذشته و به‌ویژه در ماه‏‏‌های گرم سال و اوج مصرف تعداد زیادی از بنگاه‏‏‌ها به دلیل قطعی‏‏‌های مکرر برق ناگزیر به تعطیلی خطوط تولید شدند و همین موضوع افت تولید و از دست رفتن بازارهای صادراتی را به دنبال داشته است.
  • افزایش ریسک مالی برای فعالان صنعت دارو

    دنیای‌اقتصاد: اعضای کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران در آخرین نشست خود در سال ۱۴۰۲ به بازخوانی تهدیدهای صنعت دارو پرداختند و کاهش سودآوری شرکت‌های دارویی و متعاقب آن کاهش جذابیت برای جذب سرمایه‌گذاری و افزایش ریسک مالی را به عنوان اصلی‌‌‌ترین چالش‌‌‌های این صنعت برشمردند. در دهمین نشست کمیسیون اقتصاد سلامت که با حضور جمعی از اعضای این کمیسیون برگزار شد، فرصت‌‌‌ها و تهدیدهای تامین دارو در صنایع داروسازی مورد بررسی قرار گرفت و در عین حال گزارشی از عملکرد کمیسیون در سال ۱۴۰۲ ارائه شد.
  • تدوین استانداردهای ارزیابی زیست‌‌‌محیطی واحدهای صنعتی

    دنیای‌اقتصاد: در سیزدهمین جلسه کمیسیون انرژی و محیط‌‌‌زیست اتاق بازرگانی تهران که با حضور مصطفی نخعی، نماینده مجلس شورای اسلامی؛ داریوش گل‌‌‌علیزاده، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌‌‌زیست و محمدسجاد گازر، مدیرکل دفتر تخصصی ارزیابی انطباق انرژی و محیط‌‌‌زیست سازمان ملی استاندارد برگزار شد، چند موضوع از جمله استانداردهای مصرف انرژی در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی و همچنین مساله کمک به طرح‌‌‌های محیط‌‌‌زیستی در راستای برخورداری از تخفیفات مالیاتی، مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
  • دستاوردهای معدن‌کاری هوشمند

    دنیای‌اقتصاد: استفاده از داده‌‌‌های هوشمند و انقلاب در تجزیه و تحلیل داده‌‌‌ها در معدن‌کاری، شرکت‌های استخراج را متحول و توانمند می‌کند. استفاده از این داده‌‌‌های هوشمند، کارآیی عملیاتی، پایداری و بهبود عملکرد شرکت‌های معدن‌کاری را در میان بازارهای پرنوسان به دنبال دارد. بررسی‌‌‌ها حاکی از این است که تجزیه و تحلیل پیشرفته، استفاده از الگوریتم‌‌‌های قدرتمند، فناوری دوقلوهای دیجیتال، ابزارهای شبیه‌‌‌سازی و... به ایجاد ارزش در سراسر زنجیره معدن‌کاری منجر می‌شود و شرکت‌هایی که از این فناوری‌ها استفاده می‌کنند، مزیت رقابتی قابل‌توجهی به دست می‌آورند.
  • ستاد مدیریت سیلاب در وزارت نیرو تشکیل شد

    وزیر نیرو با بیان اینکه در سه روز آینده، ۵استان غرب و جنوب‌غربی کشور در معرض وقوع سیلاب قرار دارند، دستور تشکیل ستاد مدیریت سیلاب در وزارت نیرو و استان‌های در معرض سیل را صادر کرد.
  • تولید بر مدار گرانی؟

    دنیای اقتصاد -گروه صنعت و معدن: فعالان اقتصادی حوزه‏‏ صنایع غذایی معتقدند در سال ۱۴۰۳ شاهد تورم حداقل ۳۵درصدی در این بخش خواهیم بود. بررسی‏‏‌ها نشان می‌دهد تامین مواد غذایی در دو بخش تولید و عرضه با چالش‏‏‌های فراوانی روبه‏‏‌روست. عواملی مانند خشکسالی‏‏‌های متوالی و کمبود منابع آبی، افزایش هزینه‏‏‌های تولید کشاورزی و دامپروری مانند خوراک دام، سوخت، دارو و کمبود و گرانی نهاده‏‏‌های وارداتی، تشدید تورم در این بخش را به دنبال داشته است. از طرف دیگر سیاستگذاری‏‏‌های ناگهانی دولت مانند آزادسازی قیمت‌ها یا حذف ارز ترجیحی واردات نهاده‏‏‌های دامی و کشاورزی، افزایش هزینه‏‏ لجستیک، تورم و نوسانات قیمت ارز همگی دست به دست هم داده و هزینه‏‏‌ تولید را برای بنگاه‏‏‌ها به طور مضاعفی افزایش داده‌اند. عوامل ذکرشده باعث شده تا بسیاری از بنگاه‏‏‌ها با بخشی از ظرفیت خود مشغول به کار باشند. براساس آمارها در حال حاضر تنها حدود ۴۱‌درصد از ظرفیت اسمی بخش‏‏‌های تولیدی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • شیوه‏‏‌های معدن‌کاری با مسوولیت اجتماعی

    دنیای‌اقتصاد: معدن همواره نقش مهمی در پیشرفت اقتصادی در سراسر جهان داشته است. این امر به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه غنی از منابع صادق است. با این حال، بهره‌‌‌برداری از این ثروت معدنی همیشه هزینه داشته و بخش عمده هزینه آن بر عهده جامعه و محیط‌زیست است.
  • چشم‌انداز تراشه‌ها در ۲۰۲۴

    دنیای‌اقتصاد: پیش‌بینی می‌شود فروش تراشه‌ها در سال ۲۰۲۴ به رهبری هوش مصنوعی مولد دوباره به اوج بازگردد که این امر می‌تواند توسط مسائل ژئوپلیتیک پیچیده شود. صنعت نیمه‌‌‌رساناها، هفتمین رکود از سال ۱۹۹۰ را پشت سر گذاشت، به طوری که فروش این صنعت در سال ۲۰۲۳ با کاهش ۹.۴درصدی به ۵۲۰میلیارد دلار آمریکا رسید. پیش‌بینی قبلی ۵۱۵میلیارد دلار بود. در سال ۲۰۲۴ پیش‌بینی می‌شود فروش جهانی به ۵۸۸میلیارد دلار برسد که نه‌تنها ۱۳‌درصد بهتر از سال ۲۰۲۳ است، بلکه ۲.۵‌درصد بیشتر از رکورد درآمدهای این صنعت در سال ۲۰۲۲ به میزان ۵۷۴میلیارد دلار آمریکاست.
  • پشت صحنه بقای بنگاه‌ها

    دنیای اقتصاد: بررسی گزارش بانک مرکزی از آمار تسهیلات پرداختی در ۱۱ماهه ۱۴۰۲ نشان می‌دهد سهم بخش صنعت و معدن، ۳۶.۶‌درصد بوده که نسبت به سهم ۳۵.۷درصدی سال گذشته حدود یک‌درصد افزایش داشته است. این آمار همچنین حاکی از این است که بیشترین تسهیلات پرداختی به بنگاه‏‏‌ها در این بازه زمانی، صرف تامین سرمایه در گردش شده است.
  • نقش بخش خصوصی در توسعه پایدار

    علی غنی‌زاده ضرغامی/استاد دانشگاه و فعال اقتصادی
    بخش خصوصی همیشه یکی از متولیان مهم ایجاد شغل در کشور بوده و البته در این حوزه به موفقیت‌های قابل‌توجهی نیز دست پیدا کرده است. در بیشتر کشورهای جهان، کاهش تصدی‌گری دولت نظیر ورود به معاملات مالی، تجاری و صنعتی همواره مورد توجه بوده و سعی شده است فضای رقابتی در حوزه کسب‌وکار به وجود آید تا بخش خصوصی پویاتر شود. متاسفانه سیاست‌های کلی اصل ۴۴ به‌درستی مدنظر قرار نگرفته است و رهبر معظم انقلاب اسلامی چند بار در دولت‌های مختلف این موضوع را تذکر داده‌‌‌اند. برآوردها نشان می‌دهد، بیش از ۷۰‌درصد اقتصاد داخلی در دست بخش دولتی و خصولتی قرار دارد و نزدیک به ۳۰‌درصد آن متعلق به بخش خصوصی است و جالب آن است که وضعیت شغلی افراد نشان می‌دهد که بیش از ۸۵‌درصد شاغلان در بخش خصوصی و حدود ۱۵‌درصد در بخش دولتی مشغول به کار هستند که این موضوع از اهمیت بخش خصوصی در تولید اشتغال و فشار مالی و اقتصادی به این بخش حکایت دارد.
  • واقعیت‌‌‌هایی در مورد محیط کسب‌وکار در سال ۱۴۰۳

    علی چاغروند/معاون کمیسیون‏‏‌ها، مجامع و شوراهای اتاق ایران
    تحلیل محیط کسب‌وکار یکی از اصول اولیه انجام فعالیت اقتصادی در هر بخش و صنعت است که در علم مدیریت با ماتریس‌‌‌ها و چارچوب‌‌‌های تحلیلی مختلفی اعم از پنج نیروی رقابتی مایکل پورتر، سوآت، پستل و بسیاری دیگر در دو بعد محیط داخلی و خارجی بنگاه و صنعت صورت می‌گیرد. هرچه مولفه‌‌‌های مرتبط بیشتری در تحلیل محیط کسب‌وکار و متعاقبا تدوین استراتژی در نظر گرفته شود، بنگاه با تهدیدهای کمتری مواجه می‌شود و در مواجهه با تهدیدها تاب‌‌‌آوری بیشتری خواهد داشت. متاسفانه، در کشور ما پیش‌بینی‌‌‌ناپذیر بودن فضای کلان اقتصادی و کوتاه‌‌‌مدت بودن سیاستگذاری‌‌‌ها توان تحلیل‌‌‌های بلندمدت را از فعالان اقتصادی سلب کرده است و حتی در مورد ابتدایی‌‌‌ترین الزامات کسب‌وکار، برنامه‌‌‌ریزی و تدوین استراتژی به‌سختی ممکن است. براساس گزارش‌‌‌های مختلف پایش محیط کسب‌وکار که به صورت فصلی توسط اتاق ایران انجام می‌شود، در چند دوره اخیر «غیرقابل پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات» و همچنین «بی‌‌‌ثباتی سیاست‌‌‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌‌‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار» مهم‌ترین موانع کسب‌وکار در کشور عنوان شده‌‌‌اند که این دو معضل به خودی خود سهم قابل‌ملاحظه‌‌‌ای از توان مدیریتی بنگاه را مشغول خود می‌کنند.
  • عرضه‌‌‌کنندگان کالای قاچاق در فضای مجازی نقره داغ می‌‌‌شوند

    دنیای‌اقتصاد: به گفته سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، با عرضه‌کنندگان کالاهای قاچاق در فضای مجازی مطابق قانون برخورد می‌شود. حمیدرضا دهقانی‌‌‌نیا در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، در خصوص شیوه مبارزه با عرضه‌کنندگان کالای قاچاق در فضای مجازی، گفت: براساس هماهنگی‌هایی که ستاد مرکزی مبارزه با کالای قاچاق و ارز با دادستانی فضای مجازی انجام داده است، کارگروهی در این راستا تشکیل شده که به محض شناسایی تارنمای ارائه‌دهنده کالای قاچاق، تارنما به دادستانی فضای مجازی کشور معرفی می‌شود. سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با کالای قاچاق و ارز اظهار کرد: بعد از شناسایی اقداماتی برای محدود کردن تارنما صورت می‌گیرد و در صورتی که دارنده تارنما دارای نماد اعتماد الکترونیکی باشد، نماد اعتماد از وی گرفته می‌شود. وی با بیان اینکه هشدارهای لازم به دارنده تارنما داده می‌شود، افزود: بعد از این اقدامات اگر دارنده تارنما دوباره اقدام به عرضه کالای قاچاق کند، براساس قانون مبارزه با عرضه کالای قاچاق و ارز با وی برخورد می‌شود.
  • بهمن؛ ایستگاه رونق صنایع

    دنیای اقتصاد -گروه صنعت و معدن: روند کلی صنایع کشور در بهمن ماه، موفقیت‏‌آمیز و رو به رشد بوده است. شاخص مدیران خرید که نشان‏‌دهنده وضعیت اقتصادی و تولید صنایع مختلف است، بهترین عملکرد را در ۹ ماه گذشته تجربه کرده است. صنایع چوب، کاغذ و مبلمان با شاخص ۷۰.۳ بالاترین رضایت تولیدکنندگان را نشان می‌دهند، در حالی که صنعت پوشاک و چرم با شاخص ۴۸.۰ هنوز در وضعیت رکودی قرار دارد.
  • تصویب ۵.۵میلیارد دلار طرح سرمایه‌گذاری خارجی در سال ۱۴۰۲

    دنیای اقتصاد: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۳۱۸ طرح به ارزش بیش از ۵.۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی و تعداد ۱۷۵ طرح فرعی (درمجموع ۴۷۵) مصوب شده است.
  • بخش خصوصی ایجاد کننده توسعه پایدار است

    مهرداد شکوهی رازی / عضو کمیسیون معدن خانه صمت ایران
    توسعه پایدار از اهداف مهم در بخش‌های اقتصادی است که امروز تمامی حوزه‌های فعال در اقتصاد به این سو در حرکت هستند تا توسعه پایدار را محقق کنند. فراموش نکنیم دستیابی به توسعه پایدار منجر به افزایش بهره‌وری و سوددهی نیز خواهد شد پس این موضوع ضروری است باید برای تحقق آن برنامه‌ریزی کرد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر