شرایط مطلوب رشد تولید در کشور نسبت به سال گذشته
به گزارش خبرگزاری تسنیم، مهدی نیازی افزود: در ۶ماه سال همه شاخصهایی که توسط مراجع رسمی کشور مانند مرکز آمار، بانک مرکزی، مراکز پژوهشی، مرکز پژوهشهای مجلس و مراکز پژوهشی بانک مرکزی منتشر شد، نشاندهنده رشد همزمان و متوازن درکل بخشهای تولید بود. قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: در حوزه صادرات و تجارت خارجی هم شرایط بسیاری خوبی را سپری کردیم. با وجود اینکه چالشهای زیادی در داخل و خارج وجود داشت، الحمدالله فرماندهان و افسران جنگ اقتصادی در این مدت توانستند نتایج درخشانی کسب کنند که البته در دیدار اخیر تولیدکنندگان با مقام معظم رهبری، رهبر معظم انقلاب از تولیدکنندگان تقدیر کرد و نمایشگاهی هم که در حاشیه این دیدار برگزار شد و گوشهای از اتفاقات و محصولات مهمی که با رویکرد فناوری و نوآوری و تعمیق عمق ساخت داخل و حرکت به سمت استقلال صنعتی کشور تولید شده بود توسط تولیدکنندگان در این نمایشگاه به استحضار ایشان رسید و مورد اقبال قرار گرفت.
نیازی با بیان اینکه استمرار این روش، نیازمند الزاماتی است، گفت: تامین زیرساختها شاید مهمترین مساله باشد. به لحاظ برنامه راهبردی برای رشته فعالیتها برنامه مشخص شده که در حوزههای مختلف چه اهداف تولیدی را بتوانند برنامهریزی و محقق کنند که توسط بخشهای مختلف وزارتخانه با همکاری بخش خصوصی و فعالان این حوزه تهیه و تنظیم شد.
وی اضافه کرد: مانعزدایی از فعالیتهای تولیدی و صادراتی که از مهمترین مسائلی است که در فرمایشات اخیر و دیدار اخیر مقام معظم رهبری روی این موضوع اذعان جدی شد بحث تامین زیرساختها که در حوزه انرژی اعم از آب، برق و گاز است؛ موضوع مهمی است که باید در اختیار بخش تولید قرار گیرد. این موضوع هم برای استمرار تولید و هم برای سرمایهگذاری آتی که این هم مورد تاکید قرار گرفت یکی از الزامات بسیار مهم و حیاتی است و اگر در تامین این زیرساختها دچار خلا بشویم، قاعدتا هم بحث تولید فعلی و هم بحث سرمایهگذاریها با چالش مواجه است.
نیازی در پاسخ به این سوال که آیا برنامهریزی شده که برای سال آینده قطعی برق نداشته باشیم، گفت: بخش زیرساخت متولی خودش را دارد، وزارت نیرو و وزارت نفت در این حوزه مسوولیت دارند، وزارت راه و شهرسازی در حوزه زیرساختهای حملونقل مسوولیت دارد. ما مسوول مستقیم این کار نیستیم بلکه بهعنوان مطالبهگر بخش تولید در بخش دولتی این موضوعات را دنبال میکنیم تا این موضوعات پیگیری شود، به اضافه اینکه بنگاههای بزرگ بخش تولید کمکهایی را در این حوزه ارائه میدهند. نیازی افزود: مثلا در حوزه برق و آب حدود ۱۲میلیارد دلار برنامه سرمایهگذاری تعریف کردیم که در سال گذشته بحث برق آن آغاز شده بود. حدود ۱۴هزار مگاوات برق توسط بنگاههای بزرگ صنعتی در حال احداث نیروگاه است، حدود ۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری دارد؛ با توجه به عدمسرمایهگذاریهایی که در سالهای گذشته در حوزه تولید برق اتفاق افتاد و آسیب آن هم متوجه بخش تولید شد، بخش تولید آستین بالا زد و با کمک وزارتخانه و با پشتیبانی وزارت صمت و حمایتهای وزارت نیرو بحث تولید ۱۴هزار مگاوات برق را در دستور کار قرار داد.
وی اضافه کرد: همچنین در موضوع آب و انتقال آن از خلیجفارس با هدایت دولت، این طرحها توسط بنگاههای بخش خصوصی، بنگاههای بزرگ معدنی و صنایع معدنی اجرایی میشود که امیدواریم هم آب شرب مناطق کمتر برخوردار و هم آب بخش صنعت در نیمه مرکزی، نیمه جنوبی و نیمه شرقی از طریق این موضوع تامین شود. نیازی با بیان اینکه بحث زیرساخت، موضوع بسیار مهمی است، افزود: موضوع بعدی که شاید در حال حاضر یکی از چالشهای اساسی است بحث تامین مالی، هم برای تولید و هم برای سرمایهگذاری است. قاعدتا موضوع تامین مالی بخش تولید یکی از مسائل اصلی است. موضوعات دیگری مانند مالیات و بیمه که چالشهایی را برای تولیدکنندگان ایجاد کردهاند وجود دارند از این حیث جای تامل دارند و رفع موانع تولید به مفهوم عام و در یککلام بهبود فضای کسبوکار شاید مهمترین مساله برای استمرار تولید باشد که الحمدلله با وجود همه این محدودیتها تولیدکنندگان توانستند ظرفیتها را فعال کنند و با توجه به اینکه فشار بینالمللی هم بود تولیدکنندگان شرایط خوبی را سپری کردند. وظیفه ما این است که این زمینه و بستر را فراهم کنیم تا استمرار تولید و افزایش تولید برقرار باشد. وی در مورد الزامات تولید و رشد اقتصادی گفت: رهبر انقلاب ۹ اقدام را برای الزامات رشد برشمردند. یکی از موضوعات، بحث بهبود فضای کسبوکار بود که در این حوزه محورهایی را بیان کردند که مداخلات سلیقهای دستگاهها رفع شود، فرآیندهای اداری باید بهبود پیدا کند، تصمیمات متناقض متوقف شود و موضوعاتی از این جنس تاکیدی بود که در فرمایشات ایشان مطرح شد. وی افزود: کارگروههایی در سطح دولت وجود داشت و قاعدتا این کارگروهها باید تقویت شوند.
حسب تاکیدی که رهبری داشتند، معاون اول تدبیر میکنند و انشاءالله این کارگروهها اگر نیاز به ترمیم داشته باشند ترمیم میشوند و اگر نیاز به کارگروه جدیدی باشد حتما دنبال میشود، اما بعضا کارگروههایی از قبل داشتیم که این کارگروهها شاید به صورت جدی در دولت و حاکمیت مصوباتشان اجرا نمیشد. بهطور مثال کارگروه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید که برای آن قانونی هم وجود دارد بنده هم مدتی دبیر این ستاد بودم، اما در بحث اجرای مصوبات و تاکیداتی که در این ستاد میشود بعضا دستگاههای اجرایی مصوباتش را اجرا نمیکنند و شاید ضمانت اجرای قوی در قانون برای این کار پیشبینی نشده که البته باید تقویت شود. قطعا با تاکیدی که ایشان داشتند کارگروههای جدیدی ایجاد میشود. قائممقام وزیر صمت در مورد حمایت از مالکیت در کشور گفت: به نظرم جمهوری اسلامی ایران، قوانین بسیار محکم و متقنی برای حفظ و حمایت از مالکیت اعم از مالکیت معنوی، مالکیت صنعتی و موضوعاتی از این جنس دارد و حتی در حوزه سرمایهگذاری خارجی هم قوانین بسیار مستحکمی داریم، اما بعضا ممکن است موضوعاتی در قالب پروندههای قضایی پیش بیاید که خود دوستان در مجموعه قوه قضاییه قاعدتا مبتنی بر قوانین تصمیماتی میگیرند. ممکن است به صورت مصداقی و موردی مسائلی وجود داشته باشد، اما به صورت عمومی همواره وجود دارد.
وی افزود: در وزارت صنعت هم که بهعنوان متولی و حامی تولید شناخته میشود قطعا این موضوع یکی از مسائل اصلی است و دوستان در حوزه وزارتخانه ما و حتی ممکن است در سطح دولت مشکلی نداشته باشند. این موضوع ممکن است در قوههای دیگر نیاز به حمایت بیشتر داشته باشد که دنبال میشود.