صادرات ماکارونی متوقف شده است
به گزارش روابطعمومی اتاق بازرگانی تهران، در کارگروه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان تهران موضوع امکانپذیری «اصلاح و تعدیل ارزش پایه صادراتی ماکارونی» مورد بررسی قرار گرفت. در این جلسه تولیدکنندگان مطرح ماکارونی در ایران از توقف صادرات این محصول به دلیل سیاستهای قیمتی دولت در بازار داخلی و صادرات آن پرده برداشتند. رسول مژدهشفق، دبیر انجمن کارخانجات ماکارونی استان تهران، توضیحاتی درباره روندی که تولیدکنندگان این بخش از لحاظ تامین مواد اولیه و تعیین قیمت پیمودهاند، ارائه کرد. او با بیان اینکه قیمتگذاری محصولات زراعی طی دوسال گذشته از شورای اقتصاد به شورای سیاستگذاری قیمت در وزارت جهاد محول شده است، ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ که دولت قیمت گندم را ۵هزار تومان تعیین کرد و با این قیمت از کشاورزان خرید، قیمت صنف و صنعت تغییری نکرده و با همان قیمت ۲۷۰۰تومان به این بخش عرضه میشد و این روند در سال ۱۴۰۰ ادامه یافت.
شفق با بیان اینکه حدود هفتسال است که واردات گندم توسط بخش خصوصی ممنوع بوده و ۹۵ درصد گندم مورد نیاز صنف و صنعت از سوی وزارت جهاد تامین میشود، توضیح داد: تولیدکنندگان حدود سهسال پیش اعلام کردند که گندم خرید تضمینی نمیخواهند و البته چنین مصوب شد که صنعت، گندم خود را از طریق کشت قراردادی به طور مستقیم از کشاورزان تامین کند. بهاین ترتیب در سال نخست قرارداد با کشاورزان ۱۰۰هزار تن و در سال دوم به دلیل وقوع خشکسالی حدود ۸۰هزار تن گندم از کشاورزان خریداری کردیم.
شفق ادامه داد: از مهر ماه ۱۴۰۰ ناگزیر به خرید گندم ۲۷۰۰تومانی شدیم و کسانی که گندم ۶هزارتومانی خریده بودند، آن را با گندم یارانهای مخلوط کردند و قیمتهای خود را به قیمت سال ۱۳۹۹ بازگرداندند. بر این اساس، ماکارونی از سال ۱۳۹۹ تا اردیبهشت سال ۱۴۰۱ افزایش قیمتی نداشت. در سال ۱۴۰۰ با دولت جلساتی را برگزار کردیم که اگر قرار است قیمت گندم را به ۷هزار تومان در سال جدید افزایش دهید، طی فرآیند دومرحلهای انجام شود تا شوک قیمتی به صنعت وارد نشود. اما در نهایت قیمت گندم در فروردینماه سال جاری ۱۱هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شد؛ رقمی که بههیچوجه قابلپیشبینی نبود و در نتیجه قیمت تمامشده ماکارونی حدود ۴۵۰درصد افزایش یافت.
او با بیان اینکه حوالههای گندم در ماههای بهمن، اسفند و فروردین تامین نشد، گفت: در ادامه، همزمان با اجرای سیاست حذف ارز ۴۲۰۰تومانی، تولید ماکارونی برای مدتی متوقف شد. افزون بر این، آنالیز قیمتی انجمن، افزایش قیمت ماکارونی رشتهای ۷۰۰گرمی به ۲۶هزار و ۷۰۰ تومان را مناسب میدانست که در ستاد تنظیم بازار ۲۴هزار تومان تصویب شد.
او در ادامه بالا بودن ارزش صادراتی ماکارونی را که توسط گمرک تعیین شده، غیررقابتی و مانع صادرات خواند و افزود: قیمت ارزش هر تن صادراتی ماکارونی ترکیه ۶۲۰دلار تعیین شده که این رقم در ایران ۸۴۰دلار اعلام شد. البته این رقم با چانهزنی به ۶۸۴دلار به صورت پیمانسپاری کاهش یافته است. مساله این است که در همه جای دنیا به صادرکنندگان مشوق میدهند اما در ایران صادرکنندگان به دولت مشوق میپردازند؛ از این جهت که صادرکنندگان ایرانی کالای خود را با ارز آزاد میفروشند اما باید آن را به نرخ نیمایی به دولت عرضه کنند. گمرک نباید قیمت پایه صادراتی را بر مبنای قیمت داخلی ماکارونی تعیین کند. ارزش گمرکی کالای صادرشده، باید از قیمت فروش کالا برای صدور بهاضافه هزینه بیمه، باربری و حملونقل و سایر هزینههایی که به آن کالا تا خروج از قلمرو گمرکی تعلق میگیرد و از روی سیاهه و اسناد تسلیمی صادرکننده تعیین شود.
او همچنین با اشاره به اینکه قیمت گندم برای سال ۱۴۰۲ معادل ۱۳هزار تومان تعیین شده که آرد آن با قیمت ۲۰هزار تومان به دست صنعت خواهد رسید، گفت: این مصیبتی عظما برای تولیدکنندگان خواهد بود. حال آنکه اگر قرار باشد قیمت ماکارونی در سال آینده نیز به صورت دستوری تعیین شود، صنعت ماکارونی به قهقرا خواهد رفت.
در ادامه این جلسه، آزاده کامیار، مدیر بازرگانی یکی از واحدهای تولید ماکارونی، با بیان اینکه با تعیین قیمت ۶۸۰دلار برای ارزش پایه صادراتی ماکارونی، محصولات ایران قدرت رقابت خود را در مقابل کشورهایی نظیر ترکیه از دست داده است، توضیح داد: بهواسطه تصمیمات دولتی، کل بازار آفریقا که با ۱۷ سال زحمت و صرف هزینه به تصاحب سه شرکت ایرانی تولید ماکارونی درآمده بود، از دست رفت.