مدیریت پایانههای مرزی یکپارچه شد
امین ترفع در گفتوگو با خبرگزاری مهر درباره مدیریت یکپارچه مرزها گفت: شورای ساماندهی مبادی ورودی و خروجی زمینی کشور به ریاست وزیر راه و دبیری معاونت حملونقل برگزار میشود که مدتی غیرفعال بود و ما آن را با رویکرد جدید فعال کردیم. وی افزود: این شورا از دهه۷۰ که قرار بود مرزها به پایانههای مرزی تبدیل شوند، چند وظیفه بر عهده داشت؛ یکی اینکه نقشه و طرحهای جامع پایانههای مرزی را تصویب کند و دوم اینکه در زمینه فرآیندها، ساعت کار، گردش امور و دستورالعملهایی را به تصویب برساند، اما بعدا نهادهای موازی به این شورا افزوده شد که شامل کارگروه مرزهای رسمی، کارویژه مرز وزارت کشور میشود که این نهادهای موازی در همه نوار مرزی فعالیت دارند نه صرفا پایانههای مرزی.
مدیرکل دفتر تجاریسازی و امور تشکلهای وزارت راه و شهرسازی ادامه داد: از همین رو برای بهینهسازی ظرفیت موجود که به اندازه کافی پایانه مرزی در کشور اعم از ریلی و جادهای زیرساخت داریم یا ساخته شده است؛ بنابراین تصمیم بر این شد حال که زیرساختهای مرزی کفایت میکند، به سراغ تسهیل فرآیندهای تجارت در مرزها برویم تا موانعی که سبب توقف در فعالیتهای مرزی شده بود را برداریم. وی گفت: وزارت راه و شهرسازی مدیریت یکپارچه پایانههای مرزی را مطرح و تصویب کرد که در نتیجه دولت دوازدهم، دی ماه ۱۳۹۹ تصمیم گرفت تا مدیریت واحد پایانههای مرزی را به وزارت راه و شهرسازی واگذار کند. این مقام مسوول در وزارت راه و شهرسازی یادآور شد: لازمه اجرایی شدن این مدیریت واحد، تهیه یک سند بالادستی بود؛ این سند با عنوان یکپارچهسازی هوشمند پایانههای مرزی پیشنهاد شد؛ در پایانههای مرزی دستگاههای متعددی حضور دارند که هر یک طبق وظایف خود، به انجام امور مشغولند؛ اما هر یک به صورت منفک و جداگانه به ماموریتهای واصله که از مرکز دریافت میکند، عمل میکنند؛ نتیجه این ناهماهنگیها، کندی اجرای فرآیندها در مرزهاست. وی گفت: باید کنترلها در مرزها هوشمند شود؛ سپس نتیجه کنترلهای هوشمند به اشتراک گذاشته شود؛ به عنوان مثال به جای اینکه سه بار یک کامیون از سوی سه دستگاه و سازمان مختلف کنترل وزن انجام دهند، یک بار این کنترل انجام شود و سپس نتیجه آن به هر سه دستگاه تقسیم شود؛ اطلاعات کامیون و راننده یکبار اخذ شده و در اختیار همه دستگاههایی که به این اطلاعات نیاز دارند، قرار داده شود. ترفع بیان کرد: بر اساس مصوبه شورای ساماندهی مبادی ورودی و خروجی کشور، سازمان راهداری و حملونقل جادهای کشور ملزم به تهیه سامانه جامع مرزها شد؛ نسخه ابتدایی این سامانه تهیه شده و همه اطلاعات لازم در ترددهای مرزی در این سامانه تجمیع و بین همه سازمانهای عضو پایانههای مرزی توزیع میشود. وی تاکید کرد: اساس کار ما این است که مرز محل عبور است نه توقف؛ این «بازمهندسی مرزها» در طرح جامع مرزها لحاظ خواهد شد؛ به این صورت که به جای آنکه ایستگاههای توقف در مرزها داشته باشیم که کامیون در این ایستگاهها متوقف شود، ایستگاههای کاری داشته باشیم که کامیونها از بین این ایستگاههای کاری عبور و فرآیندها را اجرایی کنند. مدیرکل دفتر تجاریسازی و امور تشکلهای وزارت راه و شهرسازی گفت: این طرح را به صورت پایلوت در پایانه مرزی میلَک آغاز کردهایم؛ در پایانه مرزی دوغارون هم در حال انجام است.
وی ادامه داد: برخی کنترلها هم میتواند به جای مرزها در داخل عمق خاک کشور انجام شود مثلا برای صادرات سوخت، در حال حاضر کامیون در مرز متوقف شده، نمونهبرداری انجام میشود، نمونه به مرکز استان ارسال و اصالتسنجی میشود و اگر محموله همان چیزی بود که اظهار شده بود، اجازه خروج از مرز به آنها داده میشود که یک فرآیند طولانی و زمانبری است؛ نتیجه این خواهد بود که در مرزها همواره تعداد زیادی کامیون حامل سوخت منتظر خروج از کشور هستند.
به گفته ترفع، این تجمیع تعداد زیادی کامیون سوختی، خطر بزرگی برای پایانههای مرزی ایجاد کرده است؛ بنابراین در حال پیگیری این موضوع با شرکت ملی نفت، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، گمرک و دیگر دستگاههای ذی ربط هستیم تا کنترلها و آزمایشها در مرکز استان انجام شده و پس از پلمب کامیونهای تانکردار، به مرز اعزام شوند. وی افزود: موضوع دیگری هم در شورای ساماندهی مرزها در حال پیگیری است که به مرزهای غربی و شرقی ما با افغانستان و عراق برمیگردد؛ در این مرزها، تخلیه و بارگیری به ناچار انجام میشود که سبب ایجاد فضای آشفته در مرزها شده است؛ بنابراین در حال حرکت به سمت ایجاد مراکز لجستیک مرزی هستیم که در این مراکز لجستیک به صورت هوشمند فرآیند تبادل مرز از یک کامیون به کامیون دیگر را انجام دهند و به صورت پیشرفته و مکانیزه با فناوریهای داخل باشد؛ این مرکز لجستیک در مرزهای باشماق، تمرچین و میلَک تاسیس میشود که سازمان راهداری و حملونقل جادهای مسوول ایجاد این مراکز خواهد بود.