فرمول جدید برای توسعه روابط تجاری تهران و پاریس

او گفت: «اینستکس یک سیستم تدریجی است و نباید انتظار داشت که از همان ابتدا بتواند همه بخش‌ها را شامل شود. فرانسه سعی دارد برای راه‌اندازی این سیستم ابتدا از بخش‌هایی شروع کند که تحریم نیستند؛ مانند دارو و غذا.» این در حالی است که درخصوص این دو قلم کالا، فعالان اقتصادی اذعان می‌کنند که با توجه به محدودیت‌های بانکی به‌واسطه تحریم ها، عملا همکاری با کشورها در این حوزه نیز خالی از مشکل نیست. در عین حال، سفیر فرانسه در تهران در دیدار با رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران ضمن اشاره به ادامه گفت‌وگوها میان ایران و فرانسه، از تلاش‌های پاریس برای حذف تحریم‌ها و از سرگیری همکاری‌های تجاری با ایران خبر داد.

غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران، در این نشست به‌رغم انتقاد از کاهش چشمگیر روابط تجاری بین ایران و فرانسه از تلاش‌های سازنده و میانجی‌گری این کشور در جریان آغاز تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران قدردانی کرد. او همچنین به تلاش‌های فرانسه در راستای عملیاتی شدن اینستکس اشاره و تاکید کرد: این تلاش‌ها امیدوارکننده بود هرچند متاسفانه راهکارهای ارائه شده در نهایت به مرحله اجرا نرسید. با این وجود بخش خصوصی در سخت‌ترین شرایط هم سعی می‌کند روابط بین‌المللی را حفظ کند و به فعالیت‌های تجاری خود ادامه دهد. شافعی به تفاهم‌نامه‌ای که بین اتاق ایران و اتاق پاریس در حوزه آموزش و ایجاد آموزشگاه بین‌المللی با کمک این کشور در ایران به امضا رسیده اشاره کرد و گفت: در همین رابطه اتاق مشترک ایران و فرانسه نیز در حال پیگیری حضور متخصصان باسابقه فرانسوی در ایران برای برگزاری دوره‌های آموزشی است. امیدوارم این برنامه‌ها هر چه سریع‌تر اجرایی شوند. وی با توجه به موقعیت استراتژیک ایران و دسترسی آن به بازار منطقه، پیشنهاد داد که ایران و فرانسه همکاری‌های سه‌جانبه یا چندجانبه‌ای برای تولید مشترک انواع محصولات و صادرات آنها به دیگر کشورها، داشته باشند. رئیس پارلمان بخش خصوصی ایران ابراز امیدواری کرد که سفارت فرانسه در دوره فعالیت سفیر جدید این کشور در تهران، در تقویت مناسبات دوجانبه تسهیل‌گر باشد.

ادامه تلاش‌ برای عملیاتی شدن اینستکس

فیلیپ تیبو، سفیر فرانسه در تهران با تأکید بر اینکه شرکت‌ها و اتاق‌های بازرگانی دو کشور باید برای تقویت مناسبات اقتصادی با یکدیگر تلاش کنند و دولت‌ها تنها نقش تسهیل گری دارند، گفت: رابطه ایران و فرانسه در طول تاریخ بسیار فراتر از روابط تجاری بوده و دو طرف با یکدیگر روابط عمیق فرهنگی و انسانی داشته‌اند. وی خروج آمریکا از برجام و فشارهایی که از سوی این کشور به ایران وارد شده را نادرست خواند و افزود: دولت فرانسه در واکنش به این اقدامات آمریکا بارها اعلام کرده که تحریم و اعمال فشار نتیجه‌بخش نخواهد بود. از زمان خروج آمریکا از برجام تا به امروز، روسای جمهور دو کشور گفت‌وگوهای مستمر داشته‌اند. همه این دیدارها و گفت‌وگوها در راستای حل مشکل تحریم‌ها و رسیدن به فرمولی برای حذف آنها صورت گرفته است. سفیر فرانسه خاطرنشان کرد: این تلاش‌ها ادامه دارد؛ هرچند مسیر سخت و پیچیده‌ای در پیش داریم. تیبو در مورد ناامیدی ایجاد شده به دلیل به نتیجه نرسیدن اینستکس گفت: این ناامیدی را به خوبی درک می‌کنیم اما همچنان در تلاش هستیم تا به نتیجه برسیم. باید توجه داشته باشید که ایجاد چنین سیستمی یک اقدام جدید است و پیچیدگی‌های زیادی دارد. پیدا کردن سازوکاری که منابع لازم برای فعالیت این سیستم را فراهم کند، کار ساده‌ای نیست و به زمان نیاز دارد. تیبو افزود: اینستکس یک سیستم تدریجی است؛ نباید انتظار داشت که از همان ابتدا بتواند همه بخش‌ها را شامل شود. از طرفی در تلاش هستیم تا همه کشورها را وارد آن کنیم. سعی داریم برای راه‌اندازی این سیستم ابتدا از بخش‌هایی شروع کنیم که تحریم نیستند؛ مانند دارو و غذا. این دو بخش جزو اولویت‌های ما هستند. در همین راستا با همکاری اتاق مشترک ایران و فرانسه جلساتی با شرکت‌های دارویی و صنایع غذایی داشته‌ایم. در هر صورت ما تلاش داریم این مکانیزم را به گونه‌ای طراحی کنیم که بعد از گذشت مدتی ناکارآمد نباشد و منجر به ناامیدی شرکت‌ها نشود. تیبو در ادامه از برنامه‌ریزی سفارت برای سفر به استان‌های مختلف و حضور در اتاق‌های استانی و آشنایی با ظرفیت‌ها و امکانات منطقه‌ای ایران خبر داد.