وضعیت ۵۷ محصول منتخب در سه ماه اول اعلام شد
شاهد سوم از بهار تولید
سیگنالهای بازگشت رونق به بنگاههای تولیدی فراهم شد. جزئیات منتشر شده از روند تولیدات صنعتی در بهار نشاندهنده آن است که محصولات منتخب صنعتی پس از ماهها افت تولید توانستهاند رشد تولید را تجربه کنند. جدیدترین گزارش منتشر شده از وضعیت ۵۷ کالای منتخب صنعتی، معدنی و پتروشیمی حاکی از آن است که در بهار سالجاری در مجموع ۳۴ محصول رشد تولید و ۲۳ محصول افت تولید را نسبت به مدت مشابه سال گذشته ثبت کردهاند. نشانههای خروج تولید از رکود از نیمههای فصل بهار نمایان شد و تداوم آن موجب شد تا از میان ۳۱ محصول منتخب صنعتی ۱۷ محصول رشد تولید را تجربه کنند. جدیدترین گزارش شاخص مدیران خرید (PMI) نیز حاکی از آن است که سیگنالهای رشد از ابتدای سالجاری نمایان شده است؛ بهطوریکه ارزیابی صورت گرفته از سوی فعالان اقتصادی نشاندهنده آن است که همچنان امید نسبت به آینده تولید وجود دارد، هر چند در این مسیر شاهد افت و خیزهایی خواهیم بود. رقم شاخص مدیران خرید (شامخ) در خردادماه ۶۶/ ۵۰ واحد محاسبه شده که نشان میدهد اقتصاد هنوز در وضعیت رونق است. به اعتقاد فعالان اقتصادی تسهیل در روند دسترسی تولیدکنندگان به مواد اولیه مورد نیاز از یکسو و تزریق منابع مالی مورد نیاز از سوی دیگر، عمده دلایلی است که بهبود روند تولید در مدت زمان مذکور را به همراه داشته و در صورت ادامه روند کنونی شاهد بهبود بیش از پیش روند تولید خواهیم بود. علاوهبر محصولات منتخب صنعتی، در بخش تولید کالاهای منتخب پتروشیمی به تفکیک محصولات شیمیایی و پلیمری در دوره زمانی مورد بررسی شاهد رشد تولید بودهایم؛ بهطوریکه از میان ۱۳ محصول منتخب در این بخش، ۱۰ محصول شیمیایی و پلیمری روند رو به رشد را در این دوره تجربه کردهاند. روند تولید محصولات منتخب معدنی و صنایع معدنی نیز بیانگر آن است که از میان ۱۳ محصول مورد بررسی در این گروه ۷ محصول رشد تولید را ثبت کردهاند.
ارزیابیهای صورتگرفته نشاندهنده آن است که بیشترین افت تولید در بهار سالجاری به خودروسازان اختصاص داشته است؛ کمبود قطعات موردنیاز از یکسو و خروج برخی از شرکای تولیدی خودروسازان عمده دلایلی است که موجب شد تا این گروه بیشترین افت تولید را در این مدت تجربه کند.
محصولات منتخب با رشد مثبت
براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت «کارتن»، «سیگارت»، «نئوپان»، «تراکتور» و «نخ پلی استر» از جمله کالاهای منتخبی هستند که بهار سالجاری را با بیشترین رشد تولید سپری کردند. روند تولید «کارتن» در این دوره زمانی نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد حدود ۵۶ درصدی داشته است، مجموع تولید کارتن در اولین فصل سالجاری بیش از ۱۸۹ هزار تن بوده است. آمار اعلام شده درخصوص تولید «سیگارت» نیز بیانگر آن است که در دوره زمانی مورد بررسی در مجموع ۷/ ۱۲ میلیارد نخ سیگارت در کشور تولید شده است که در مقایسه با تولید ۵/ ۹ میلیارد نخ سیگارت تولیدی در سال گذشته رشدی حدود ۳۴درصدی برای این کالا ثبت شده است. «نئوپان» تولیدی در این دوره زمانی نیز برابر با ۸/ ۱۷۴ هزار مترمکعب بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشدی بیش از ۲۹ درصدی را رقم زده است. مجموع نئوپان تولید شده در بهار سال گذشته برابر با ۴/ ۱۳۵ هزار مترمکعب بوده است. تولیدکنندگان «تراکتور» در بهار سالجاری نیز با تولید چهار هزار و ۲۸۲ دستگاه تراکتور توانستند جایگاه چهارم را به خود اختصاص دهند و از این طریق رشد حدود ۲۷درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کنند؛ مجموع تولید این محصول در دوره زمانی سال گذشته برابر با سه هزار و ۳۷۹ دستگاه بوده است. «نخ پلیاستر» پنجمین محصول منتخبی است که در این دوره رشد تولید را تجربه کرده است. براساس آمار اعلام شده تولید این محصول در بهار سالجاری در مجموع ۷۲ هزار و ۵۰۰ تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشدی بیش از ۲۶ درصدی داشته است.
محصولات صنعتی با بیشترین افت
در دوره زمانی مورد بررسی بیشترین افت تولید نیز به گروههای «کامیون کشنده»، «اتوبوس، مینیبوس و ون»، «الیاف اکریلیک»، «انواع سواری» و «کمباین» تعلق داشت. آمار اعلام شده حکایت از آن دارد که در دوره زمانی مورد بررسی در مجموع ۱۱۴۷ دستگاه کامیون کشنده در کشور تولید شده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افتی بیش از ۷۰ درصدی داشته است. تولید این محصول در دوره مشابه سال ۹۷ برابر با ۳۸۳۴ دستگاه بوده است. روند تولید «اتوبوس، مینیبوس و ون» نیز در بهار سالجاری برابر با ۴۱۱ دستگاه بوده که با توجه به تولید ۹۹۷ دستگاه اتوبوس، مینیبوس و ون تولیدی در سال گذشته افت تولید نزدیک به ۵۹ درصدی برای این محصول ثبت شده است. «الیاف اکریلیک» تولید شده در کشور نیز در دوره زمانی مورد بررسی برابر با ۷۵۰ هزار تن بوده که با توجه به تولید ۷۱/ ۱ میلیون تن الیاف اکریلیک در سال گذشته این محصول افت بیش از ۵۶ درصدی داشته است. روند تولید «انواع سواری» نیز در دوره زمانی مورد بررسی افتی ۵/ ۴۰ درصدی را تجربه کرده است. خودروسازان در مدت زمان مورد بررسی در مجموع موفق به تولید ۱۸۴ هزار و ۳۰۰ دستگاه انواع سواری در کشور شدهاند. تولید خودروسازان در سال گذشته برابر با ۳۰۹ هزار و ۵۰۰ دستگاه بوده است. «کمباین» تولید شده در کشور نیز در دوره زمانی مورد بررسی برابر با ۸۶ هزار دستگاه بوده که نسبت به دوره زمانی مشابه سال قبل افتی بیش از ۳۹ درصد داشته است.
آمار تولید معدن
از سوی دیگر مطابق آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، تا بهار سالجاری از میان ۱۳ محصول منتخب معدنی، ۶ محصول افت و ۷ محصول رشد تولید را نسبت به مدت مشابه سال ۹۷ تجربه کردهاند. ارزیابیها نشان میدهد در مدت زمان مورد بررسی، پنج محصول «چینی بهداشتی»، «کاتد مس»، «ظروف چینی»، «شیشه جام» و «فولاد خام» به ترتیب بیشترین میزان تولید را در میان محصولات معدنی ثبت کردهاند. دادههای اعلام شده بیانگر آن است که در دوره زمانی مورد بررسی در مجموع ۲۸ هزار و ۹۰۰ تن چینی بهداشتی در کشور تولید شده است که با توجه به تولید ۱۹ هزار و ۱۰۰ تن چینی بهداشتی در سال گذشته رشد حدود ۵۲ درصدی داشته است. آمار اعلام شده همچنین بیانگر آن است که در دوره زمانی مورد بررسی در مجموع ۶۸ هزار و ۲۰۰ تن کاتد مس در کشور تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشدی نزدیک به ۲۷ درصدی داشته است. ظروف چینی تولیدی نیز در مدت زمان مورد بررسی برابر با ۱۳ هزار و ۴۰۰ تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشدی بیش از ۲۳ درصدی را تجربه کرده است. تولید شیشه جام نیز تا بهار سالجاری بیش از ۲۷۲ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال ۹۷ رشدی حدود ۱۶ درصد داشته است. فولاد خام نیز در این دوره زمانی با تولید بیش از ۶ میلیون تن توانسته رشد بیش از ۶ درصدی داشته باشد. در نقطه مقابل محصولاتی که رشد مثبت تولید محصولات معدنی را ثبت کردهاند، روند تولید «شمش آلومینیوم»، «ظروف شیشهای»، «کنسانتره زغالسنگ»، «سنگآهن» و «کاشی» با افت همراه بوده است. براساس آمار اعلام شده مجموع تولید شمش آلومینیوم در مدت زمان مورد بررسی برابر با ۶۳ هزار و ۱۰۰ تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۷ کاهش ۳۲ درصدی داشته است. ظروف شیشهای تولید شده در این دوره زمانی نیز برابر با ۱۰۳ هزار و ۳۰۰ تن بوده که در مقایسه با تولید ۱۱۴ هزار و ۷۰۰ تن ظروف شیشهای تولیدی در سال گذشته افت نزدیک به ۱۰ درصدی را تجربه کرده است. براساس دادههای اعلام شده تولید کنسانتره زغالسنگ نیز برابر ۳۵۵ هزار و ۸۰۰ تن بوده که در مقایسه با تولید ۳۹۲ هزار و ۵۰۰ تن کنسانتره زغالسنگ تولیدی در سال گذشته شاهد افت بیش از ۹درصدی این محصول بودهایم. مجموع تولید سنگآهن نیز در بهار سالجاری بیش از ۹ میلیون تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل افتی بیش از ۵ درصدی داشته است. اما کاشی پنجمین محصول معدنی است که در این مدت افت تولید داشته را ثبت کرده، براساس آمار اعلام شده مجموع تولید کاشی در اولین فصل سالجاری بیش از ۸۱ میلیون متر مربع بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل افتی نزدیک به ۵ درصدی تجربه کرده است.
محصولات منتخب شیمیایی
در بخش کالاهای منتخب پلیمری و شیمیایی نیز از میان ۱۳ محصول، در مجموع ۱۰ محصول رشد تولید را تجربه کردهاند. براساس آمار اعلام شده افت تولید در دوره زمانی مورد بررسی تنها مشمول محصولات پلیمری منتخب بوده و این گروه در این دوره زمانی در سه بخش افت تولید را ثبت کرده است. اما پنج محصول منتخب شیمیایی و پتروشیمی که در دوره زمانی مورد بررسی رشد تولید را تجربه کردهاند به محصولات «اپوکسی رزین(ER)»، «استایرن بوتادین رابر (SBR)»، «اوره»، «پلی پروپیلن (PP)» و «پلی بوتادین رابر (PB R) » اختصاص داشته است.
براساس آمار اعلام شده در میان محصولات پلیمری در جایگاه اول «اپوکسی رزین(ER)» با تولید ۸۰۰ تن نسبت به مدت مشابه سال قبل رشدی ۶۰ درصدی داشته است. «استایرنبوتادین رابر(SBR)» تولیدی در سالجاری نیز برابر با ۱۷ هزار تن بوده که در مقایسه با ۱۳ هزار و ۸۰۰ تن محصول تولیدی در سال گذشته رشدی بیش از ۲۳ درصدی را ثبت کرده است. «اوره» تولید شده در بهار سالجاری نیز برابر با یک میلیون و ۶۹۰ هزار تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشدی بیش از ۱۱ درصدی داشته است، مجموع تولید اوره در دوره زمانی مشابه سال گذشته یک میلیون و ۵۱۹ هزار تن ثبت شده است. اما با توجه به آمار اعلام شده «پلی پروپیلن (PP)» حدود ۲۲۲ هزار تن بوده که در مقایسه با تولید بیش از ۲۰۰ هزار تن اوره تولیدی در مدت مشابه سال گذشته رشدی حدود ۱۱ درصدی برای این محصول ثبت شده است.
«پلی بوتادین رابر (PBR) » تولیدی در بهار سالجاری نیز برابر با ۱۰ هزار و ۴۰۰ تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشدی حدود ۱۱ درصدی داشته است، مجموع تولید «پلی بوتادین رابر (PBR) » در دوره زمانی مشابه سال قبل برابر با ۹ هزار و ۴۰۰ تن بوده است. از سوی دیگر، آمار اعلام شده بیانگر آن است که در این دوره زمانی تولید مجموع محصولات شیمیایی بیش از ۱۲ میلیون تن بوده که به واسطه آن در مقایسه با مدت مشابه سال قبل این محصولات رشدی ۵ درصدی را تجربه کرده است. مجموع تولید پلیمر نیز در دوره زمانی مورد بررسی برابر با یک میلیون و ۷۸۲ هزار تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشدی حدود ۵ درصدی داشته است.
اما دادههای اعلام شده بیانگر آن است که در میان محصولات پلیمری « پلی کربنات (PC)»، «اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)» و «پلی وینیل کلراید (PVC)» افت تولید داشتهاند. براساس آمار اعلام شده مجموع تولید «پلی کربنات (PC)» برابر با ۳/ ۱ هزار تن بوده که نسبت به دوره زمانی مشابه سال قبل افتی نزدیک به ۷۶ درصدی داشته است. اما تولید «اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)» نیز برابر بیش از ۱۵ هزار تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افتی ۲۱ درصدی را ثبت کرده است. مجموع «پلی وینیل کلراید (PVC)» تولید شده در کشور نیز در بهار سالجاری حدود ۱۵۰ هزار تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل برای این محصول افتی حدود ۳ درصدی ثبت شده است.
ارسال نظر