کمبارش و پربارشترین حوضههای آبریز
همچنین واکاویها بیانگر آن است که در مدت زمان مورد بررسی از میان ۶ حوضه آبریز اصلی، حوضه آبریز «خلیج فارس و عمان» با افت ۴۲ درصدی بارشها نسبت به سال گذشته بدترین شرایط را در میان سایر حوضهها تجربه کردهاند. در این بین حوضههای آبریز «فلات مرکزی» ۷/ ۳۷ درصد، «مرزی شرق» ۴/ ۳۳ درصد و «قرهقوم» نیز ۲/ ۲۳ درصد کاهش بارشها را نسبت به مدت زمان مورد بررسی ثبت کردهاند. با این وجود بارشهای مناسب اردیبهشتماه در برخی از مناطق کشور موجب شده تا حوضههای آبریز «دریاچه ارومیه» و «دریای خزر» به مراتب شرایط بهتری را نسبت به سال گذشته تجربه کنند؛ بهطوری که این دو حوضه آبریز بهترتیب با افزایش ۴/ ۳۹ و ۷ درصدی بارندگیها نسبت به سال گذشته روبهرو هستند. البته افت بیسابقه بارندگیهای امسال موجب شده تا ۲۳ استان کشور بارندگیهای منفی را نسبت به سال گذشته ثبت کنند. «هرمزگان» با منفی ۸۰ درصد کمبارشترین استان کشور در سال آبی جاری بوده است که پس از این منطقه نیز استانهای «سیستان و بلوچستان» با ۷۱ درصد، «کرمان» با ۶۹ درصد، «فارس» با ۶۵ درصد و «بوشهر» با ۶۰ درصد کمبارشترین مناطق کشور بهشمار میروند. در این بین استانهای «آذربایجان شرقی» با ۴۴ درصد، «آذربایجان غربی» با ۳۵ درصد، «کردستان» با ۲۵ درصد، «کرمانشاه» با ۲۱ درصد و «ایلام» با ۱۶ درصد افزایش بارندگیها نسبت به سال گذشته شرایط بهمراتب بهتری را در میان سایر استانهای کشور تجربه میکنند.
ریز نمرات بارشها
وضعیت بارندگی تجمعی حوضههای آبریز درجه ۱ کشور از ابتدای سال آبی ۹۷-۹۶ (اول مهرماه) تا یک خردادماه امسال حکایت از افت میزان بارشها در ۴ حوضه اصلی نسبت به سال آبی گذشته (۹۶-۹۵) دارد. ارزیابیها نشان میدهد چهار حوضه اصلی «خلیجفارس و دریای عمان»، «فلات مرکزی»، «مرزی شرق» و «قرهقوم» در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته، بهترتیب ۱/ ۴۲، ۷/ ۳۷، ۴/ ۳۳ و ۲/ ۲۳ درصد افت بارشها را تجربه کردهاند. این در حالی است که دو حوضه اصلی «دریای خزر» و «دریاچه ارومیه» نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل، افزایش ۷ و ۴/ ۳۹ درصدی را ثبت کردهاند. از سوی دیگر مطابق آمارهای اعلام شده، میزان ریزشهای جوی از ابتدای سال آبی (مهرماه) تا یک خرداد بیانگر آن است که پنج حوضه اصلی «دریای خزر»، «خلیجفارس و دریای عمان»، «فلات مرکزی»، «مرزی شرق» و «قرهقوم» نسبت به متوسط ۴۹ ساله افت بارشها را تجربه کردهاند. در این میان تنها «دریاچه ارومیه» نسبت به متوسط ۴۹ ساله افزایش بارندگی را از سر گذرانده است.
حوضههای درجه ۲
اما کمترین و بیشترین بارشها در حوضههای درجه دوم کجا رخ داده است؟ آمارهای «شرکت مدیریت منابع آب ایران» نشان میدهد که ایستگاههای «رامسر-صفارود»، «مریوان»، «اداره سقز»، «چلگرد»، «اسدآباد بیرجند» و «اداره مرکزی مشهد» بیشترین بارندگی تجمعی را از اول مهر سال گذشته تا یک خردادماه امسال ثبت کردهاند. در این میان ایستگاههای «پنجاب»، «محوطه امور آب چابهار»، «تبریز»، «رحمت آباد-ریگان»، «هوشک-سراوان» و «باغسنگان تربت جام» در مدت زمان مورد بررسی کمترین افت بارشها را تجربه کردهاند. به این ترتیب «هرمزگان» با منفی ۸۰ درصد کمبارشترین استان کشور در سال آبی جاری بوده است که پس از این منطقه نیز استانهای «سیستان و بلوچستان» با ۷۱ درصد، «کرمان» با ۶۹ درصد، «فارس» با ۶۵ درصد و «بوشهر» با ۶۰ درصد کمبارشترین مناطق کشور بهشمار میروند. در این بین استانهای «آذربایجان شرقی» با ۴۴ درصد، «آذربایجان غربی» با ۳۵ درصد، «کردستان» با ۲۵ درصد، «کرمانشاه» با ۲۱ درصد و «ایلام» با ۱۶ درصد افزایش بارندگیها نسبت به سال گذشته شرایط بهمراتب بهتری را در میان سایر استانهای کشور تجربه میکنند.
ارسال نظر