برخی برندهای لبنی، توزیع کره در بازار را کاهش دادند

در همین رابطه رئیس انجمن صنفی گاوداران با بیان اینکه کمبودی در عرضه کره نداریم، گفت: بنابر آمار سالانه ۸۰ هزارتن کره تولید می‌شود که ۵۰ هزارتن آن در داخل مصرف و ۳۰ هزارتن بقیه باید صادر شود، چنانچه مازاد کره صادر نشود، دامداران و کارخانه‌ها با چالش‌‌‌هایی روبه‌‌‌رو می‌‌‌شوند، چرا که مصرف سالانه از ۵۰‌هزار تن بیشتر نیست. سیداحمد مقدسی ادامه داد: به‌‌‌رغم آنکه در تولید و عرضه کره مشکلی وجود ندارد، اما متاسفانه برخی برندهای لبنی توزیع کره در بازار را کاهش دادند.

تبعات عدم‌اصلاح تعرفه صادرات کره

رئیس انجمن صنفی گاوداران در ادامه اظهارات خود گفت: هم اکنون کارخانه‌ها هرکیلو شیرخام را با نرخ مصوب ۱۰‌هزار تومان درب دامداری و ۱۸‌هزار و ۷۵۰ تومان درب کارخانه خریداری می‌کنند. همچنین به ازای هر یک‌دهم افزایش یا کاهش ۳۰۰ تومان کم و زیاد می‌شود. وی با بیان اینکه تولید شیرخام تا پایان سال به ۱۱.۷ میلیون تن می‌‌‌رسد، افزود: کارخانه‌ها مطالبات دامداران را مانند سنوات قبل بین یک تا سه ماه پرداخت می‌کنند که این موضوع دامداران را با مشکلاتی روبه‌‌‌رو می‌کند. مقدسی قیمت تمام‌شده هر کیلو شیرخام را ۲۰ هزارتومان اعلام کرد و افزود: با توجه به قیمت دستوری لبنیات، امکان تامین هزینه‌‌‌ها وجود ندارد و از طرفی دریافت مابه‌‌‌التفاوت ۱۵۰‌هزار تومان به ازای صادرات هرکیلو کره، عملا صادرات را متوقف کرده است که استمرار این روند منجر به تعطیلی کارخانه‌‌‌های شیرخشک می‌شود.

وی با بیان اینکه سالانه ۱۰ تا ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزارتن شیرخام در کشور مصرف می‌شود، گفت: بنابر آمار سالانه ۲.۵ تا ۳ میلیون تن شیرخام جذب کارخانه‌‌‌های شیرخشک می‌شود که در صورت عدم‌اصلاح تعرفه صادرات کره، میزان شیر جذب‌شده توسط کارخانه‌های شیرخشک سرگردان می‌شود. گفتنی است سالانه یک میلیون و ۵۰۰ هزارتن شیرخام پس از تبدیل به فرآورده‌‌‌های لبنی صادر می‌شود.

صادرات بی‌‌‌رویه، علت افزایش قیمت کره

همچنین مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌‌‌های تولید‌‌‌کنندگان فرآورده‌‌‌های لبنی ایران درباره علت افزایش قیمت کره در بازار داخلی گفت: یکی از مهم‌ترین دلایل کمبود و افزایش قیمت کره در بازار، صادرات بی‌‌‌رویه است. علی‌‌‌احسان ظفری ادامه داد: از آنجا که روسیه با تحریم دست‌‌‌وپنجه نرم می‌کند و در تامین این محصول با چالش مواجه شده است، کره موردنیاز خود را از ایران وارد می‌کند. البته عمده تولید‌‌‌کنندگان شیرخشک هم این محصول را به روسیه صادر می‌کنند.

سهمیه‌‌‌بندی کره شایعه است

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌‌‌های تولید‌‌‌کنندگان فرآورده‌‌‌های لبنی ایران درباره شائبه‌‌‌هایی درخصوص سهمیه‌‌‌بندی کره بیان کرد: سهمیه‌‌‌بندی کره شایعه است و صحت ندارد. وی درباره اقدامات دولت برای حل مشکل افزایش قیمت و کمبود کره در بازار توضیح داد: برای جلوگیری از صادرات بی‌‌‌رویه، قیمت پایه گمرکی افزایش یافته که در زمینه برگشت ارز برای صادر‌‌‌کنندگان مشکل ایجاد می‌شود. تعرفه‌‌‌های گمرکی جدیدی در نظر گرفته شده تا هزینه خروج کالا افزایش یابد. به این شکل می‌توان تا حدی مشکلات بازار داخلی را برطرف کرد.

سقوط سرانه مصرف لبنیات

این فعال صنفی همچنین درباره تاثیر این شرایط بر کاهش سرانه مصرف لبنیات توضیح داد: از آنجا که کره هم یکی از انواع لبنیات است و با توجه به اینکه سایر انواع لبنیات هم افزایش قیمت داشته‌‌‌اند، قطعا سرانه مصرف هم کاهش چشمگیری خواهد داشت. ظفری برای جلوگیری از بروز مجدد چنین مشکلاتی پیشنهاد داد: در زمینه مباحث صادراتی، قبل از اخذ این تصمیمات و صدور مجوز‌‌‌های لازم از سوی دولت، لازم است دولت با تشکل‌ها و اتحادیه‌‌‌های مربوطه مشورت کند و عواقب این تصمیمات بررسی شود تا این‌گونه بازار داخلی دچار مشکل نشود.

اصلاح قیمت کره اعمال نشد

مدیرعامل اتحادیه لبنی در هفته نخست آبان ماه نیز با بیان اینکه چالش کمبود کره در بازار هنوز مرتفع نشده است، گفته بود: در جلسه ستاد تنظیم بازار مسوولان با افزایش تعرفه صادرات کره از ۳ به ۶ دلار به‌‌‌دنبال آن بودند که تا حدودی خروج کره کاهش یابد تا با افزایش عرضه در داخل، بازار به تعادل برسد. اگر تعادلی در عرضه و تقاضای بازار کره ایجاد نشده باشد، این احتمال وجود دارد که با افزایش تعرفه باز هم جذابیت صادرات وجود داشته باشد.

ظفری درباره اینکه تعدیلی در قیمت کره اتفاق افتاده است، گفته بود: تاکنون اصلاح قیمت کره اعمال نشده است. هر چند در جلسه ستاد تنظیم بازار، حداقل ‌درصد افزایش قیمت ۲۵‌درصد تعیین شده است. با افزایش قیمت لبنیات، سرانه مصرف کاهش می‌‌‌یابد، از این رو دولت با اتخاذ برخی سیاست‌‌‌ها نباید اجازه افزایش قیمت دهد؛ به طوری که با پرداخت هزینه‌‌‌ها جلوی افزایش قیمت را بگیرد تا سرانه مصرف در پی کاهش قدرت خرید خانوار دچار آسیب نشود.

افزایش قیمت پایه صادراتی کره و خامه

بر اساس این گزارش، از آنجا که قیمت کره در بازار روند صعودی داشته و کمبود این کالا در بازار وجود دارد، درنتیجه قیمت پایه صادراتی این محصولات هم افزایش یافته است. طبق اطلاعات منتشرشده، قیمت کره حیوانی فله‌‌‌ای ۸۲‌درصد چربی به ازای هر کیلوگرم ۶.۵ دلار است. همچنین قیمت پایه صادراتی خامه فله‌‌‌ای ۵۰‌درصد هم ۴.۵ دلار به ازای هر کیلوگرم تعیین شده است. البته این شرایط می‌تواند در تنظیم بازار کمک‌‌‌کننده باشد. چراکه با این شرایط اقبال عمومی‌‌‌ نسبت به صادرات کره کاهش می‌‌‌یابد. بر اساس این گزارش، لبنیات یکی از انواع کالاهای اساسی است که تامین آن از اهمیت ویژه‌‌‌ای برخوردار است. از آنجا که کره هم یکی از انواع لبنیات است، درنتیجه دولت باید با مشورت با انجمن‌‌‌ها و تشکل‌های مربوطه نسبت به کنترل و مدیریت بازار اقدام کند.