کاهش و ثبات قیمت مواد غذایی؛ دستاورد گرمای تابستان

کاهش قیمت در بازار تخم‌مرغ

طی روزهای گذشته هر شانه ۳۰ عددی تخم‌مرغ به وزن یک کیلو و ۷۰۰ گرم به مبلغ ۵۸‌هزار تومان قیمت‌گذاری شده است، در حالی که این رقم در پایان اردیبهشت ۱۴۰۳ حدود ۸۹‌هزار تومان بود. در همین رابطه حمیدرضا کاشانی، رئیس هیات‌مدیره اتحادیه مرغداران میهن اعلام کرده است: در راستای تنظیم بازار و حمایت از تولیدکنندگان اتحادیه به بازار تخم‌مرغ ورود کرده و خرید حمایتی محصولات مازاد را تا پایان مرداد در دستور کار دارد.

خرید حمایتی تخم‌‌‌مرغ به ۲‌هزار و ۸۰۰ تن رسید

رئیس هیات‌مدیره اتحادیه مرغداران میهن در ادامه گفت: از ابتدای مرداد ۲‌هزار و ۸۰۰ تن تخم‌‌‌مرغ با نرخ ۵۵ هزارتومان از مرغداران خرید حمایتی شده است. با اعمال خرید حمایتی تخم‌مرغ توسط اتحادیه، قیمت هرکیلو تخم‌مرغ با افزایش ۷هزارتومانی به ۴۲ هزارتومان رسیده است.  به گفته وی، بنابر آمار تاکنون ۲‌هزار و ۸۰۰ تن تخم‌مرغ با نرخ ۵۵ هزارتومان در راستای کاهش زیان مرغداران و جلوگیری از حذف زیان گله خرید حمایتی شده و پیش‌بینی می‌شود که تا پایان مرداد به ۵ تا ۷ هزارتن برسد.

صادرات ماهانه ۱۰ تا ۱۲ هزارتن تخم‌مرغ

کاشانی با تاکید بر برنامه‌‌‌ریزی برای صادرات ماهانه ۱۰ تا ۱۲ هزارتن تخم‌مرغ افزود: اکنون صادرات تخم‌مرغ به کشورهای افغانستان، امارات، قطر و سودان برای اولین بار انجام شده است و امیدواریم با مذاکرات صورت‌گرفته از هفته آینده اولین پارت تخم‌مرغ به عمان بعد از ۶ ماه ممنوعیت ارسال شود. وی با بیان اینکه پتانسیل تولید یک میلیون و ۷۰۰ هزارتن و صادرات ۲۵۰ هزارتن تخم‌مرغ با زیرساخت‌‌‌های فعلی وجود دارد، گفت: برآوردها حاکی از آن است که تا پایان سال تولید به بیش از یک میلیون و ۳۵۰ هزارتن و صادرات حداقل به  ۱۴۰تا۱۴۵ هزارتن برسد. او گفت: به‌‌‌رغم آنکه معاونت وزارت جهاد در جریان قیمت تمام‌شده تخم‌مرغ و زیان مرغداران است، اما هنوز اقدامی ‌‌‌در اصلاح قیمت صورت نگرفته است.

نامه‌‌‌نگاری برای اصلاح قیمت تخم‌‌‌مرغ

به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، در حالی که در شرایط موجود با افزایش دما، قیمت تخم‌‌‌مرغ کاهش بسیاری داشته است؛ اتحادیه مرکزی مرغداران میهن همچنین طی نامه‌‌‌ای به وزیر جهاد کشاورزی خواستار تغییر قیمت تخم‌مرغ پس از دو سال عدم تغییر قیمت‌ها شده است.

قیمت‌ها در بازار گوشت مرغ

بر اساس این گزارش، در بازار گوشت هم نرخ گوشت مرغ تازه ثبات داشته و هر کیلوگرم گوشت مرغ تازه بین ۶۸ تا ۷۸‌هزار تومان متغیر است، در حالی که این عدد در پایان اردیبهشت بین ۶۸ تا ۸۷‌هزار تومان بود. علی ابراهیمی، رئیس هیات‌مدیره اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی در این زمینه گفت: فراهم آمدن شرایط افزایش تولید مرغ به کاهش قیمت در بازار برای مصرف‌کننده انجامید و تولیدکننده هم توانست تولید بیشتری داشته باشد با این حال این مصرف‌کنندگان نهایی در زنجیره تولید بودند که از شرایط جدید بیشتر منتفع شدند و از آنجا که تولید بیشتر از نیاز است و قیمت‌ها پایین آمده تولیدکنندگان با کاهش حاشیه سود مواجه هستند و تولید را در مرز ضرردهی پیش می‌‌‌برند.

افزایش چشمگیر تولید مرغ در سال‌جاری

ابراهیمی ‌‌‌در مورد تامین گوشت مرغ و خوراک طیور در دولت سیزدهم گفت: شواهد نشان می‌دهد که تولید مرغ در سال‌جاری نسبت به سال گذشته به طور قابل‌توجهی افزایش یافته است. به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، این در حالی است که سال گذشته در همین ایام، با کمبود مرغ مواجه بودیم و برای تامین نیاز مردم به گوشت مرغ، دولت به واردات روی آورد، اما اکنون، پس از یک سال، مازاد گوشت مرغ در بازار وجود دارد و حتی صادرات مرغ نیز در سال‌جاری آغاز شده است، در حالی که پیش از این، ذخایر استراتژیک کشور از برزیل وارد می‌‌‌شد. رئیس هیات‌مدیره اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی افزود: مرغداران بخشی از سال ۱۴۰۲ را با کمبود جوجه یک‌‌‌روزه و کنجاله پشت سر گذاشتند و قیمت جوجه تا ۳۰هزار تومان در هر کیلو و نرخ کنجاله سویا هم تا ۴۰هزار تومان در هر کیلو پیش رفته بود، اما اکنون قیمت جوجه حدود ۲۵‌ تا ۲۷‌هزار تومان و قیمت کنجاله سویا حدود ۲۱‌هزار تومان است.

چالش‌‌‌های صادرات مرغ

رئیس هیات‌مدیره اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی در پاسخ به اینکه صادرات می‌تواند تعادل از دست رفته را به بازار بازگرداند، اظهار کرد: از ابتدای سال‌جاری تاکنون ۱۳هزار تن مرغ از ایران صادر شده و مقصد صادراتی هم عمدتا عراق بوده با این حال نکته قابل‌توجه این است که بازاریابی مرغ به سادگی ممکن نیست و مهم‌تر اینکه زمان‌بر است و برای توسعه صادرات باید محصول ویژه صادرات تولید کرد که با محصول مصرف داخل تفاوت‌‌‌هایی دارد.

وی یادآور شد: برای متعادل کردن بازار هم باید رویه کنونی تولید را مدیریت کرد و هم مرغی با کیفیت بهتر و بسته‌‌‌بندی مطلوب‌‌‌تر تولید کرد تا مرغ ایرانی جای خود را در بازار‌‌‌های صادراتی پیدا کند، مشتری‌‌‌های خارجی برخلاف ایرانی‌‌‌ها متقاضی مرغ در اندازه کوچک هستند که وزن آنها نباید از یک و نیم کیلو بیشتر باشد، با همه اینها اتحادیه مرغداران در تکاپو برای ایجاد واحد‌‌‌های تولید مرغ ویژه صادرات در استان‌‌‌هاست. همچنین در سال‌های گذشته اگر صادراتی صورت می‌‌‌گرفت، از مازاد مرغ مصرفی کشور بود، اما امروز به تولید ویژه صادرات روی آورده‌‌‌ایم.

بازار‌‌‌های صادراتی مرغ ایران

رئیس هیات‌مدیره اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی در تشریح بازار‌‌‌های صادراتی مرغ ایران توضیح داد: در عراق بازار‌‌‌های بغداد، بصره و اقلیم کردستان را در اختیار داریم، صادرات به پاکستان و عمان به صورت آزمایشی صورت می‌گیرد و هفته آینده هم سفری به روسیه برای مذاکره در زمینه صادرات به این کشور خواهیم داشت.

قیمت‌ها در بازار گوشت

بر اساس این گزارش، هر کیلو‌گرم گوشت قرمز نیز در قصابی‌‌‌های سطح شهر بین ۶۸۰ تا۹۲۰ هزار تومان  متغیر است. البته نرخ گوشت قرمز دولتی و تنظیم بازار هم بین ۳۱۶ تا ۴۸۰‌هزار تومان بوده و با گرم شدن هوا و کاهش مصرف این محصول پروتئینی عموما شامگاه هم به فروشگاه‌‌‌های زنجیره‌‌‌ای سری بزنید، حتما می‌توانید خرید داشته باشید، در حالی که در نیمه دوم سال به ظهر نرسیده، گوشت تنظیم بازار به پایان می‌رسد. از سوی دیگر نرخ برخی محصولات از جمله گوشت قرمز و سفید در بعضی بازارها مانند بازار امام حسین تهران پایین است. در این بازار با نوع جدیدی از فروش مواجه می‌‌‌شوید و به عنوان مثال خرده‌گوشت‌‌‌ها نیز دارای نرخ بوده و به فروش می‌‌‌رسند. در این بازار هر کیلوگرم خرده‌گوشت قرمز به مبلغ ۳۰۰‌هزار تومان قیمت‌گذاری شده است.

افزایش قیمت‌ها در بازار لبنیات

در بازار لبنیات تغییر قیمت‌ها محسوس است و در مقاطع مختلف بدون ابلاغ رسمی ‌‌‌تولیدکنندگان مبادرت به افزایش چند درصدی محصولات خود می‌کنند. به گفته فعالان حوزه لبنیات نرخ شیر خام درب دامداری‌‌‌ها در خرداد ماه تعیین شد و از هر کیلو‌گرم ۱۵‌هزار تومان به ۱۸‌هزار تومان افزایش یافت، اما همچنان ابلاغ نشده است. در سه ماه نخست سال نرخ برخی محصولات کم‌تقاضاتر در بازار فرآورده‌‌‌های لبنی افزایش داشت. به عنوان مثال پنیر سفید روزانه ۵۱۵ گرمی ‌‌‌از هر بسته ۸۱‌هزار تومان، نخست به ۸۴۵۰۰ تومان تغییر قیمت داشت و در ادامه به ۹۱‌هزار تومان رسید و هفته دوم مرداد این نرخ به ۹۳‌هزار تومان رسیده است. همچنین در حوزه محصولات پرمصرف قیمت هر بطری شیر کم‌چرب از ۲۶ به ۲۷ و پر‌چرب از ۲۷ به ۲۹‌هزار تومان افزایش یافته است. حال باید دید با ابلاغ رسمی ‌‌‌شیر خام دوباره این محصولات افزایش قیمت خواهند داشت یا خیر؟

کاهش سرانه مصرف لبنیات

در همین راستا مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌‌‌های لبنی گفت: با افزایش قیمت مصوب هرکیلو شیرخام از ۱۵ به ۱۸ هزارتومان، قیمت محصولات لبنی باید ۲۵‌درصد گران شود که این امر سرانه مصرف لبنیات را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. علی احسان‌ظفری ادامه داد: با افزایش قیمت شیرخام و کاهش مصرف لبنیات، با تعطیلی واحد‌‌‌های لبنی روبه‌رو می‌‌‌شویم، کمااینکه هزار واحد لبنی تعطیل شدند و اکنون کمتر از ۳۰۰ واحد فعال هستند که با ظرفیت کمتر از ۵۰‌درصد فعالیت می‌کنند. ظفری گفت: با توجه به کاهش قیمت نهاده‌‌‌های دامی ‌‌‌نسبت به مدت مشابه سال قبل، افزایش قیمت مصوب شیرخام غیرکارشناسی است. وی سرانه کنونی مصرف لبنیات را ۵۰ کیلو اعلام کرد و افزود: بنابر آمار سرانه کنونی مصرف لبنیات ۵۰ کیلو است که با متوسط سرانه جهانی اختلاف معناداری دارد. متوسط سرانه جهانی لبنیات ۱۸۹ کیلو است که از سال ۸۹ تاکنون، سرانه مصرف لبنیات ناشی از کاهش قدرت خرید خانوار روند نزولی به خود گرفته است.

کاهش صادرات لبنیات

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌‌‌های لبنی از کاهش صادرات لبنیات خبر داد و گفت: به‌‌‌‌‌‌رغم آنکه ۷۰ تا ۸۰‌درصد بازار عراق در اختیار ما بود، اما اکنون تنها ۱۰ تا ۲۰‌درصد بازار را در اختیار داریم.

وضعیت بازار حبوبات

هرچند در بازار حبوبات برخی محصولات مانند نخود تغییر قیمت زیادی نداشته است، اما در خانواده لوبیا این افزایش قیمت چشمگیر بوده است؛ ضمن اینکه در سال جدید، لوبیا سفید بسته‌‌‌بندی فروشگاهی، برندهای اصلی موجودی نداشتند و این کاهش در هفته‌‌‌های اخیر در بازار فله‌‌‌ای این محصول هم تجربه شد؛ به طوری که برخی خرده‌فروش‌ها با وجود داشتن لوبیا سفید از فروش آن خودداری می‌کنند. در حال حاضر با گردشی در فروشگاه‌‌‌های آنلاین هر بسته ۹۰۰ گرمی ‌‌‌تا یک کیلو‌گرمی ‌‌‌لوبیا سفید بین ۱۰۴‌هزار تا ۱۶۶هزار و ۵۰۰ تومان در نوسان است. قیمت فله‌‌‌ای آن نیز هر کیلوگرم بین ۱۱۰ تا ۱۲۵‌هزار تومان است. شاید بخشی از این نوسان قیمتی به حذف ارز ترجیحی این محصول و برگشت مجدد آن در حدود دو سال اخیر مرتبط باشد که در چند نوبت اتفاق افتاد و منجر به سردرگمی‌‌‌هایی در بازار شد.