طرح نوسازی «رهگیری هوشمند ترافیک» تشریح شد
مسیریاب حملونقل عمومی در تهران
حمید برادران، مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک تهران در تشریح برنامههای این شرکت برای افزایش نظارت تصویری با اشاره به سامانههای طرح ترافیک و محدوده آلودگی هوا و اعلام این خبر که تا یک ماه آینده، تقریبا ۶۰۰ سامانه دوربینی به محدودههای طرح ترافیک اضافه میشود، افزود: هر سامانه شامل یک دوربین میشود؛ البته با دوربینهای جدیدی که در حال نصب هستیم نیاز به نصب دوربین دوم نیست و با دوربین جدید، ۳.۵ تا ۴ لاین پوشش داده میشود.
وی با بیان اینکه تا پایان مهرماه سامانههای طرح ترافیک و محدوده آلودگی هوا بهروزرسانی شدهاند، گفت: سامانههای دوربینی قدیمی بعد از باز شدن و اورهال به محدوده داخلی طرح ترافیک و همه تقاطعهای طرح ترافیک و آلودگی هوا اضافه خواهند شد، یعنی محدوده داخلی طرحهای ترافیکی به دوربین پلاکخوان مجهز خواهند شد و سعی میکنیم پوشش دوربینی را برای شهروندان افزایش دهیم و در محدودههای مختلفی بتوانیم پلاک را ثبت و محدوده را رصد و کنترل کنیم تا تقاضا برای محدوده مرکزی شهر کنترل شود.
مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک شهرداری تهران در ادامه گفت: در مورد سامانههای ثبت تخلف باید بگویم که بخش عمدهای از این دوربینها متعلق به ۱۲ سال پیش است که نصب و راهاندازی شده است. تکنولوژی این دوربینها بسیار قدیمی است در حالی که رویکرد جدید این است که سامانههای ثبت تخلف سرعت به سمت ثبت روند تردد و سرعت همه خودروها برود.
وی با تاکید بر اینکه برنامهای در حال اجراست که بر اساس آن ۶۰۰ سامانه دوربینی را در همه بزرگراههای شهر تهران توسعه خواهیم داد و حدود ۴ ماه بازه زمانی اجرای پروژه است تا سرعت متوسط و لحظهای همه بزرگراهها را ثبت کنیم، اظهار کرد: علاوه بر سرعت لحظهای، سرعت متوسط را نیز رصد و جریمه خواهیم کرد. یعنی بین مبدأ و مقصد زمان مشاهده شدن پلاک را ثبت خواهیم کرد و اگر تردد بر اساس سرعت مجاز بزرگراهی باشد زمان، پیمایش میشود و دیگر شاهد آن نیستیم که خودرویی سرعت خود را جلوی دوربین کاهش داده و بعد از عبور از دوربین به سرعت خود بیفزاید. بنابراین سرعت متوسط در کل شبکه بزرگراهی سنجش میشود.
وی درباره ویژه برنامههای شهرداری تهران برای شناسایی خودروهای پلاک مخدوش که در محدوده طرح ترافیک تردد میکنند، گفت: اولین مکانیزم این است که دوربینهای داخل محدوده طرح ترافیک را اضافه میکنیم تا دیگر رانندگان اطمینان خاطری در مورد اینکه اگر از جلوی دوربین مبادی ورودی عبور کنند، جریمه نمیشوند، نداشته باشند. مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک تهران در مورد گزینه دوم برای کنترل تردد غیرمجاز رانندگان در محدوده طرح ترافیک نیز اظهار کرد: دومین گزینه این است که در حال تحویل دوربینهای پورتابل (قابل جابهجایی) به پلیس هستیم که در حاشیه خیابان این دوربینها را نصب کنند تا به صورت برخط اطلاعات را برای مرکز کنترل ترافیک ارسال کنند.
وی با بیان اینکه این دوربینها قابل حمل هستند و پلیس میتواند به فراخور اتفاقات و نیازها، دوربین را در سطح شهر و در مکانهای مختلف ثبت کند و این دوربینها از سوی رانندگان قابلیت شناسایی ندارد چراکه مدام جابهجا میشوند، افزود: ۱۵ عدد دوربین قابل حمل در فاز اول تحویل پلیس داده میشود که در معابر داخل طرح نصب کنند.
برادران با تاکید بر اینکه در مرحله سوم نیز با استفاده از هوش مصنوعی میتوانیم نسبت به «تگگذاری» (نشانهگذاری) خودروها اقدام کنیم، تاکید کرد بر این اساس برخی از ویژگیهای اصلی خودرو که به صورت یک شاخص غیرعادی بر روی خودروست، تگگذاری میشود. به عنوان مثال رنگ خودرو، نوع و حتی ویژگیهای خاص مثل برچسب ویژه یا باربند همراه با مشخصات پلاک مخدوششده، ذخیره میشود و به محض اینکه خودرو با تگ مشخص بدون پوشیده شدن پلاک رویت شود؛ اطلاعات با یکدیگر منطبق شده و با شناسایی دقیق خودرو برای آن متخلف که پیش از این پلاک خود را پوشانده بود، نسبت به اعمال جریمه اقدام میشود. که طرح اولیه انجام شده و در حال تگگذاری خودروها و تکمیل دادههای شاخص خودروها هستیم و زمانی که سطح دادههای شاخص خودروها افزایش یابد و شناسایی خودروها ممکن باشد، میتوانیم نسبت به اجرای قانون اقدام کرده و به کمک هوش مصنوعی مساله مخدوشی پلاک خودروها رفع شود.
برادران در مورد زمانبندی اجرای این طرح با تاکید بر اینکه بر اساس برنامهریزیهای انجامشده در نیمه فصل زمستان شروع بهرهبرداری اولیه از این سامانه را خواهیم داشت، میافزاید: در مرحله اول برای سنجش میزان خطا، سیستم فرآیند را با پیامکهای ارشادی آغاز میکنیم. وی در مورد طرح ویژه شهرداری تهران برای تردد سریعتر خودروهای امدادی نیز اظهار کرد: در نظر داریم تا خودروهای امدادی شهر تهران را تحت پوشش سامانهای جمع کنیم که بر اساس آن بتوانیم در حوادث شهری دسترسی سریعتری به این ناوگان داشته باشیم و ناوگان را برای پوشش حوادث احتمالی زودتر فرابخوانیم. البته اکنون «ایویان» یا «جیپیاس» خودروهای امدادی را در اختیار داریم و میدانیم که در کجا مستقر هستند و تلفن ارتباطی با آنها را در اختیار داریم.
وی در مورد توسعه دوربینهای ترافیکی ذیل قرارداد شهرداری تهران با چین با بیان اینکه در قرارداد چین گزینه خرید دوربین نیز با توجه به کمبود دوربینهای سطح شهر و قیمت بالای محصولات مشابه، پیشنهاد این بود که در تهران از ظرفیت اینگونه دوربینها نیز بهره ببریم، گفت: در دوربینهای نسل جدید، همه پردازشها در داخل خود دوربین انجام میشود و دیتاهای ارسالی کوچکتر میشود و این مساله به ما کمک میکند تا بتوانیم دیتاهای بیشتری را از شبکه فیبر نوری منتقل کنیم و سطح پایش بهتری داشته باشیم.
برادران با بیان اینکه خرید دوربین از چین پیشنهاد شد اما هنوز خریداری نشده است، اظهار کرد: همچنان با شرکتهای ایرانی و داخلی کار میکنیم؛ البته دقت داشته باشید که شرکتهای ایرانی نیز از تجهیزات خارجی استفاده میکنند. یکی از درخواستهایمان استفاده از دوربینهای پلاکخوان است. دوربینهایی که مجهز به رادار هستند، قابلیت دید در شب دارند و در کمترین لوکس نوری کار میکنند و همزمان دقت بسیار بالایی نیز دارند که امید است با ورود این دوربینها بازار رقابتی نیز شکل بگیرد و باعث متعادلتر شدن خدمات ایرانی باشد. وی با بیان اینکه همچنین در این شرکت مسیریاب شهر تهران با رویکرد حملونقل ترکیبی درحال تهیه است، گفت: بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته فاز اول این مسیریاب تا پایان شهریور در سامانه «شهرزاد» بارگذاری شده و در دسترس شهروندان قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه با این مسیریاب علاوه بر تعیین مسیر با خودرو، شهروندان میتوانند از نحوه دسترسی به شبکه حملونقل عمومی نیز باخبر شوند، افزود: در این مسیریاب، برای رسیدن به مقصد شبکه حملونقل عمومی پیشنهاد میشود و حتی زمان رسیدن به مقصد را نیز مشخص میکند و هدف ما این است که هر شهروند تهرانی از مبدأ تا مقصد بتواند با اتکا به نرمافزار مذکور سفر خود را با حملونقل عمومی ادامه دهد.
برادران با بیان اینکه این اپلیکیشن به ما این قابلیت را میدهد که شهروند متقاضی بتواند زمان سفرش با خودروی شخصی و حملونقل عمومی را مقایسه کند، افزود: با این اپلیکیشن زمانبندی حرکت مترو و اتوبوس به طور دقیق در اختیار شهروندان قرار میگیرد و میتوانند با برنامهریزی دقیق از مبدأ سفر خود را آغاز کنند و این مساله از ویژگیهای منحصر به فرد اپلیکیشن مسیریاب شهرداری تهران است که در فازهای بعدی ارتباط با شهروندان، انسدادهای شهری، حوادث شهری، اطلاعرسانی و... به صورت برخط در اختیار شهروندان قرار میگیرد و یکی از خصوصیات ویژه این مسیریاب اطلاعرسانی انسدادهای موقت در شهر است؛ چراکه نرمافزارهای مشابه داخلی و خارجی این قابلیت را ندارند؛ بهگونهای که انسداد موقت برخی برنامههای مناسبتی در این اپها اطلاعرسانی نمیشود و شهروندان در تعیین مسیر دچار اختلال میشوند.
وی نصب دوربین در اتوبوسهای بیآرتی را یکی دیگر از برنامههای این شرکت دانست و با بیان اینکه در مورد تردد وسایل نقلیه در خط ویژه در حال تدوین برنامهای هستیم که مشکل ورود غیرمجاز حل شود، اظهار کرد: قرار است روی اتوبوس بیآرتی دوربین نصب شود تا پلاک را مشخصا ثبت کنند و نسبت به اعمال قانون از سوی پلیس اقدام شود. به گفته وی، در فاز اول روی ۱۲۰۰ اتوبوس دوربین نصب خواهد شد. وی با بیان اینکه طرحها وقتی نتیجه میدهد که شهروندان نیز با ما همراه باشند، افزود: خانوادهها به دلیل نبود سرویس به فرزند خود بیشتر فکر میکنند تا افزایش ترافیک و لازم است که فرهنگسازی و اطلاعرسانی لازم صورت گیرد. برادران همچنین از نصب اولین نمونه فانوس چراغ راهنمایی مجهز به زمانسنج قرمز در تقاطع ایرانشهر-طالقانی خبر داد و گفت: این اقدام در راستای بهبود ایمنی و آرامش روانی رانندگان و شهروندان تهرانی انجام شده است.
برادران در این باره توضیح داد: در این فانوس جدید، زمان قرمز تخصیصیافته به هر مسیر بهصورت حلقه قرمز LED در محیط تابشگر قرمز نشان داده میشود. با کم شدن زمان قرمز، این حلقه به تدریج کوچک شده و در ثانیههای پایانی بهصورت چشمکزن درمیآید تا رانندگان را برای شروع حرکت آماده کند. این اقدام علاوه بر کاهش زمان تاخیر پشت چراغ قرمز، مشکلات ناشی از نمایش زمان اشتباه را نیز برطرف میکند. وی افزود: این نمونه نخستین گام در جایگزینی شمارشگرهای عددی با روشهای نوین و قابلاطمینان است و شرکت کنترل ترافیک تهران همچنان به تحقیق و توسعه در این زمینه ادامه خواهد داد.