پیروزی ترامپ برای جهان چه معنایی دارد؟
این انتخابات یک لحظه مهم در تاریخ ایالات متحده است که میتواند پیامدهای عظیمی بر نحوه اداره کشور و آینده نظم پس از جنگ دوم جهانی که واشنگتن در ساخت آن کمک کرده است داشته باشد. برخلاف هر انتخاباتی از سال ۱۹۴۵، اصول اساسی روابط ایالات متحده با بقیه جهان مورد مناقشه است. انتخابی که به ریاستجمهوری نامزد حزب جمهوریخواه یعنی دونالد ترامپ منجر شد که به طور بالقوه فاصلهای کامل از نقش ایالات متحده در جامعه بینالمللی ارائه میدهد. فایننشال تایمز میگوید، در سطح جهانی، دومین دوره ترامپ بر تجارت تاثیر میگذارد. طرحهایی برای اعمال «تغییرات عمده در ارزش دلار، ارز ذخیره جهانی، پیامدهایی خواهد داشت که فراتر از واشنگتن است.»
جانهاوکینز، اقتصاددان دانشگاه کانبرا، در گفتوگوی خبری گفت: تحت سیاستهای اقتصادی پیشنهادی ترامپ، «اقتصاد محافظهکار و کوچکتر ایالات متحده به رشد اقتصاد جهانی ضربه وارد میکند». سیانان میگوید «علاقه ترامپ به تعرفهها»، احساسی که «اکثر اقتصاددانان با آن موافق نیستند» بهویژه در سطح بینالمللی مضر خواهد بود.
تعرفهها نه تنها به رشد اقتصاد جهانی آسیب میرساند و تورم را در ایالات متحده افزایش میدهد، بلکه میتواند در خارج از کشور نیز این کار را انجام دهد، «اگر سایر کشورها در پاسخ به این امر، عوارض بالاتری بر واردات آمریکا وضع کنند». گاردین میگوید بازگشت ترامپ به کاخ سفید «فیل در اتاق» صندوق بینالمللی پول است. دوره دوم ریاست جمهوری او و سیاستهای اقتصادی «نامطلوب» که او اعمال میکند «میتواند تولید ناخالص داخلی جهانی را در سال ۲۰۲۶، ۰.۵ درصد کاهش دهد». ترامپ به طور مشخص در مورد جزئیات برنامههای اقتصادی خود رفتاری روان نشان داده است و مجموعهای از توصیههای گسترده و متفاوت را ارائه میدهد که عمدتا شامل مقرراتزدایی شدید، کاهش نرخ مالیات شرکتها و «زیباترین کلمه در فرهنگ لغت» است: تعرفهها.
تعرفهها بر چین آشکارترین حمله و سنت سیاست خارجی ایالات متحده، و در امتداد برنامههای ترامپ برای اعمال تعرفه جهانی ۲۰ درصدی بر همه کالاهای خارجی است. تعرفهها بر چین با تهدیدهای ۶۰ تا ۲۰۰ درصدی ترامپ میتواند بسیار بالاتر باشد. این اقدامات علاوه بر تورمزا بودن و آسیبرسانی به اقتصاد آمریکا، احتمالا منجر به حمله تلافیجویانه، جنگهای تجاری و جابهجایی قدرت اقتصاد جهانی میشود. با محدود کردن دسترسی به بزرگترین بازار ملی جهان، آنها همچنین تلاشهای جهانی برای گذار به اقتصاد بدون کربن را مختل میکنند.
با انتخاب مجدد دونالد ترامپ، آمریکا، از سیاستهای جو بایدن در زمینه تغییرات آب و هوایی دور خواهد شد. با این حال، چنین موضوعاتی برای ترامپ چندان نگرانکننده نیست، زیرا قصد دارد خروج واشنگتن از توافق پاریس در مورد تغییرات آب و هوایی را تکرار کند، اقدامات حفاظت از محیط زیست اجرا شده توسط جو بایدن را لغو کند، و اجازه بهرهبرداری نامحدود از ذخایر نفت و گاز ایالات متحده را از طریق فرکینگ غیرقانونی بدهد. طرحهای ترامپ در صورت اجرا، گاز کربنیک اضافی به جو اضافه میکند و احتمالا به طور قابل توجهی نظم جهانی رادر مورد تغییرات آب و هوا تضعیف میکند.
کایران پدلی، مدیر تحقیقات ایپسوس بریتانیا، در مورد این یافتهها گفت: این دادهها به وضوح نشاندهنده ترجیح شدید مردم بریتانیا به پیروزی کامالا هریس در انتخابات آتی ایالات متحده است. نگرانی گستردهای در مورد پیامدهای بالقوه دور دوم ریاست جمهوری ترامپ، به ویژه در رابطه با روابط بینالملل، ثبات جهانی و رابطه بریتانیا با ایالات متحده وجود دارد. ایالات متحده به عنوان یکی از اعضای ناتو موظف است در صورت حمله کشور دیگری به سایر اعضا طبق ماده ۵ به کمک آنها بیاید و همچنین با ژاپن و کرهجنوبی نیز معاهدات مشابهی دارد. دولت بایدن ناتو را در حمایت از اوکراین با کمکهای نظامیو مالی رهبری کرد تا از انقیاد کامل این کشور در برابر اشغال روسیه جلوگیری کند.
در مقابل، ترامپ اعلام کرده است که به این حمایت پایان خواهد داد و کی یف را برای پذیرش صلح بر اساس شرایط مسکو تحت فشار قرار خواهد داد. ترامپ به جای اینکه شبکهای از اتحادها را مبنای قدرت و نفوذ بداند، آنها را منبع خطر و بار میداند. بسیاری از مقامات سابق، مانند جانبولتون، مشاور سابق امنیت ملی، گمان میکنند که ترامپ به دنبال خروج از ناتو در دوره دوم یا تضعیف اثربخشی آن از طریق حمایت کم است.
در آسیا، اظهارات اخیر ترامپ مبنی بر اینکه تایوان باید برای دفاع به ما پول بدهد، میدانید، ما با یک شرکت بیمه تفاوتی نداریم، نشان دهنده تضعیف تعهد ایالات متحده به جزیره تایوان است. ترامپ از اولین حضور خود در روند مقدماتی حزب جمهوری خواه در سال ۲۰۱۶، هرگز نتایج انتخاباتی را که شکست خورده بود، نپذیرفت. آنچه قابل توجهتر است این است که او اکثریت رایدهندگان جمهوریخواه را متقاعد کرده است که با ادعای دزدیده شدن انتخابات ۲۰۲۰ از او حمایت کنند، تنها یک سوم معتقدند که انتخابات مشروع بوده است.
هنگامی که ایمان به روند انتخابات تا این حد تضعیف میشود، دشوار است که ببینیم چگونه ایالات متحده میتواند پس از انتخابات برای اداره شدن، دور هم جمع شود. اما برای اردوگاه ترامپ، پاسخی آماده برای این سوال وجود دارد. با انتخاب ترامپ، پروژه ۲۰۲۵، سندی از سیاستها که توسط یک اندیشکده راستگرا تهیه شده است، نشان میدهد که دولت او ۵۰هزار مقامی را جایگزین ردههای بالای بوروکراسی واشنگتن خواهد کرد که نسبت به قانون اساسی و او وفاداری میکنند.
همچنین نشان میدهد که دولت ترامپ تعداد بیشماری از آژانسهای فدرال مانند وزارتخانههای دادگستری، انرژی، و آموزش و همچنین FBI و فدرال رزرو را منحل میکند و از اختیارات اجرایی جدید خود برای تحمیل برنامه سیاست خود استفاده میکند. چنین اقداماتی طراحی شده است تا ترامپ را قادر سازد مجموعهای از سیاستها را که بسیاری آن را مستبدانه میدانند، مانند اخراج میلیونها «بیگانه غیرقانونی» با استفاده از گارد ملی و ارتش، در صورت لزوم، اجرا کند. آزمایش ایالات متحده با دموکراسی از زمان پیدایش آن در سال ۱۷۷۶ جهان را مجذوب و الهامبخش کرده است. ایالات متحده در بسیاری از مسائل اساسی، اعم از مالیات، مهاجرت، سقطجنین، تجارت، انرژی و سیاستهای زیست محیطی و نقش آن در جهان، متمرکز شده است.
برای اولین بار این تقسیمبندیها برای بسیاری از انتخابکنندگان مهمتر از احترام به نهادها و سنتهای دموکراتیک آنها به نظر میرسد. به طور اساسیتر، به نظر میرسد بسیاری از شهروندان ایالات متحده قادر به پذیرش نتیجه روند دموکراتیک و مشروعیت بعدی نیستند. بعضی از محققان معتقدند پیروزی ترامپ ممکن است بازار را در کوتاه مدت تقویت کند، اما نوسانات بلندمدت را به همراه خواهد داشت. با انتخاب ترامپ، چشمانداز ژئوپلیتیک، میتواند به سرعت تغییر کند. ممکن است توسط برخی کشورها تشدید شود. بنابراین، تا زمانی که شفافیت کامل به دست نیاید، انتظار کمینوسان داریم. شاید این یک رونق کوتاه مدت برای بازارها باشد، اما سیاستهایی که پرزیدنت ترامپ ممکن است بیاورد میتواند نوسانات زیادی را ایجاد کند، به خصوص اگر او تعرفهها را بر برخی کشورها افزایش دهد، اینکه چگونه با محرکهای مالی چین مقابله میکند، چه معنایی برای ژئوپلیتیک دارد. چشمانداز ژئوپلیتیک، میتواند به سرعت تغییر کند، یا ممکن است در برخی کشورها تشدید شود، تا زمانی که شفافیت کامل نداشته باشیم. با پیروزی ترامپ، نمیتوان فکر کرد که بازارها آرام بمانند.
با پیروزی ترامپ، بازارها روند کوتاه مدت را بیشتر خواهند پسندید، زیرا والاستریت بیشتر طرفدار جمهوریخواهان بوده است. بنابراین، بازارها این واقعیت را دوست دارند که مالیات بر عایدی سرمایه افزایش نیابد، و به طور بالقوه کاهش مالیات ممکن است انجام شود. بنابراین، از این منظر، بازارها، به ویژه در ایالات متحده، به ترامپ مایلند. با این حال، در میان مدت یا هر زمان، پرزیدنت ترامپ میتواند افزایش تعرفههای بسیار قوی داشته باشد و این بر روند برخی از شرکتهای صادرکننده نیز تاثیر خواهد گذاشت. مساله نگرانکنندهتر این است که دولت ترامپ با ژئوپلیتیک چه خواهد کرد، با جنگ روسیه و اوکراین چه خواهد کرد؟ آیا روسیه تهاجمیتر میشود، آیا اسرائیل تهاجمیتر میشود و متقابلا نیروهادر طرف مقابل چه خواهندکرد. بنابراین، این امر میتواند در بازارهای انرژی و همچنین بازارهای کالایی نوسان ایجاد کند. وقتی صحبت از اقتصاد ایالات متحده میشود، وضعیت مالی یکی از مواردی است که همه در ایالات متحده نگران آن هستند.
ایالات متحده دارای کسری مالی بسیار بالایی بوده است و اکنون سوال این است که آیا دولت ترامپ باید روند دریافت مالیات را مانند جمهوریخواهان متعادل کند؟ آنها همیشه فرآیند افزایش مالیاتی را که دموکراتها اعمال کردهاند، پس میزنند؛ اما بعد باید تعرفه واردات را افزایش دهند. منظور این است که آمریکا به درآمد نیاز دارد؛ بنابراین، سوال این است که چگونه آن را جمعآوری میکند، از طریق مالیات یا از طریق مکانیسمهای دیگر؟ و دولت ترامپ احتمالا آن را از طریق مکانیسمهای دیگری جمعآوری میکند و همانطور که بیان شد، بهویژه بر صادرکنندگان به آمریکا و خصوصا کشورهای هند و چین تاثیر میگذارد. اکنون، چین آشکارا محرکهای زیادی را اعمال کرده است و اگر دولت ترامپ وارد شود و تعرفههای سختگیرانهای بر چین وضع کند یا موضع سختتری در قبال چین اتخاذ کند، این میتواند برخی از نکات مثبت آنچه دولت چین در تلاش است را نفی کند، بنابراین، این باید چیزی باشد که فرد منتظر بماند و تماشا کند.
اما به یاد داشته باشید که رئیس جمهور ترامپ ۷۸ ساله است. او میتواند و با توجه به آنچه تا پیش از انتخابات دیدهایم، هنوز کمی سردرگمی در مورد برخی از کارهایی که او ممکن است با مهاجرت انجام دهد، وجود دارد. پونیتا کومار سینها معتقد است که بخشهایی از تولیدات مرتبط با طرحهای PLI سود خواهند برد. بنابراین، دوباره، همانطور که در آمریکا ساخته خواهد شد، در هند نیز ساخته خواهد شد.
همانطور که گفتم، یک چشمانداز ژئوپلیتیک در حال تغییر خواهد بود و ناسیونالیسم در سراسر کشورها افزایش خواهد یافت. هر کشوری نیروهای ملی خود را بسیار بیشتر به کار خواهد گرفت.